Blog

„ A 21. SZÁZAD FEKETE HALÁLA”

A 2-es típusú cukorbetegséget, világszerte tapasztalt járványszerű terjedése és az egészségromboló hatása miatt, a „21. század fekete halála”-ként is azonosítják. A pestissel ellentétben, az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kórokozóiként a magas zsír és magas...

A CUKOR A LEGÁLIS DROG

Az ember az evolúció során arra programozódott, hogy szeresse az édes ízt, hiszen amikor kevés volt az élelem, ösztönösen a magasabb energiatartalmú, édesebb gyümölcsöket keresték. Kívánjuk az édes ízt, melynek oka az agyban keresendő. A cukor az agy...

A BOLDOGSÁG TANULHATÓ!

Minden fejben dől el   Rohanó, gyors világban élünk Mindig sietünk valahová, állandóan teszünk, veszünk. A múlton sopánkodunk, vagy a még nem létező jövőnkön aggódunk. Többségünk mindent látó jósként már előre tudja, hogy a jövőben mikor és milyen esemény fog...
Miért korog az éhes gyomor?

Miért korog az éhes gyomor?

Napi étkezéseink alkalmával, az elfogyasztott étel a szokásos útján haladva először a szánkba, majd a nyelőcsövünkön keresztül a gyomrunkba kerül.  Itt kezdődik meg a táplálék kémiai feltárása, egyes anyagok felszívódása. Azonban a valódi emésztés mégsem a gyomrunkban...

bővebben
Miért együnk többször kölest?

Miért együnk többször kölest?

Kicsi, kerek, sárga, gluténmentes, könnyen emészthető, jó a gyomrunknak, ehetjük édesen és sósan, mégsem hízunk tőle. Mi az?  Az emberiség már több ezer éve, elsősorban köleskásaként fogyasztja. Elkészítésében sokkal több lehetőség van, mint gondolnánk. Teljes értékű...

bővebben
Miért együnk inkább barna rizst?

Miért együnk inkább barna rizst?

A rizs az emberiség egyik legősibb kultúrnövénye. Délkelet-Ázsiában több ezer éve termesztik. Napjainkban az emberiség felének alapvető tápláléka. Több ezer fajtája létezik.Hazánkban, a hagyományos élelmiszerboltok kínálatában, elsősorban a rizs fehér változata...

bővebben
Miből áll a zamat?

Miből áll a zamat?

Íz és zamat   Az étel illata különbözhet az ízétől, bár az étel zamatának nagy része az illatából származik. Amikor az étel a szánkba kerül, az illatmolekulák a torok, a garat hátsó részén (retronazális szaglás), és nem az orron keresztül (ortonazális szaglás)...

bővebben

Édes élet, keserű valóság

ÚTON AZ EGÉSZSÉG FELÉ

EBOOK

HANGOSKÖNYV

Gubányi György István színművész felolvasásával

Hallgass bele a könyvbe!

Hasznos és értékes

írásokat, recepteket

kaphatsz.