Kicsi, kerek, sárga, gluténmentes, könnyen emészthető, jó a gyomrunknak, ehetjük édesen és sósan, mégsem hízunk tőle. Mi az?  

Kölest adagol

Az emberiség már több ezer éve, elsősorban köleskásaként fogyasztja. Elkészítésében sokkal több lehetőség van, mint gondolnánk. Teljes értékű táplálékforrás, szinte minden megtalálható benne, amire a szervezetünknek szüksége van. Az itthoni konyhákban még nem olyan nagy sztár, mint a rizs vagy a krumpli, de érdemes megismerkednünk vele. Nem véletlenül kapta a „gabonák királynője” elnevezést. Gyógyító hatásával segíti egészségünk helyreállítását és megőrzését. Nagy szavak, de nézzük meg bővebben, hogy mit tud a köles, és miért érdemes barátságot kötnünk vele.

 

A köles jótékony hatásai.

 

Könnyen emészthető, emésztésekor nem jellemző a gázképződés, így az érzékenyebb gyomrú emberek is bátran fogyaszthatják.

Magas a rosttartalma, ennek köszönhetően, fogyasztása után sokáig telítettnek érezhetjük magunkat, így később éhezünk meg.  Segíti a bélrendszerünket tisztulni és a felesleges salakanyagoktól megszabadulni. Cukorbetegek számára kedvező a fogyasztása, mivel a rostok mérsékelik a szénhidrátok felszívódását, így az étkezést követően a vércukorszint nem emelkedik jelentősen.

Alacsony a kalóriatartalmú.  Nem hízunk tőle, ezért a diétázók és a testsúlyukat csökkenteni vágyók bátran az étrendjükbe illeszthetik. (főtt állapotában 119 kcal/100g)

Nem tartalmaz glutént. De fontos, hogy a kölesből készült termékeknél egyéb összetevőik tartalmazhatnak glutént, ezért ha érzékenyek vagyunk rá, csak akkor fogyasszuk, ha a gyártó a terméken egyértelműen feltüntette, hogy az gluténtmentes.

Lúgosító hatású. Manapság sok cikket olvashatunk a lúgosító étrend előnyeiről. A köles semlegesíti a savas táplálékok (pl. húsok) hatását és segíti szervezetünket az egészséges pH-egyensúly megtartásában.

Megtalálható benne szinte minden, amire szervezetünknek szüksége van. Szénhidrát, zsír, fehérje, vitaminok és ásványi anyagok. Magas B vitamin tartalma mellett (B1-, B2-, B3-, B6,- B9-, B17-,) E és K vitamin, az ásványi anyagok közül, magnézium, mangán, kálium, vas, fluor cink, foszfor is található benne. Fáradság, szomorúság esetén megoldás lehet egy tál köles. Feldobhatja az energiaszintünket és a szerotonin szint emelésével a kedvünket is.

Sokoldalú, mert egyszerre képes a pangó ásványi anyagokat salakanyagként kiválasztani és az ásványi anyag veszteséget kiegyenlíteni.

Aminosav összetétele ideális az emberi táplálkozás szempontjából. Magasabb az esszenciális aminosav tartalma, mint a gyakrabban fogyasztott gabonaféléknek (kukorica, búza, rizs). (Az emberi izomzatban és egyéb szövetekben a víz után a fehérjékké összekapcsolódott aminosavak a legnagyobb számú komponensek, amelyek számos folyamatban vesznek részt. Az esszenciális aminosavak nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára, azonban ezeket nem képes előállítani, így élelmiszerekből kell pótolni.)

Gombaölő hatású. Amikor a bélrendszer, (amely az immunrendszerünk része) hasznos bélflórája károsodást szenved, akkor a bélben élő élesztőgombák elszaporodhatnak. A gombák által kibocsátott méreganyagok különböző kellemetlen tüneteket okozva keseríthetik meg az életünket. (fáradékonyság, rosszkedv, feledékenység, fejfájás, ingerlékenység, hüvelyi panaszok, hasfájás, libidócsökkenés, gyakori felfázás) A köles alkalmas a Candida albicans burjánzás gyógyítására.

Magas a kovasavtartalma. (szilícium oldható formában) 100g kölesben 550mg kovasav van. Az éveink számának gyarapodásával sajnos csökken a szöveteink kovasavtartalma, aminek következtében számos problémát észlelhetünk. (Visszeresség, aranyér, ízületi gyulladások.)

Megfigyelések szerint a gyulladásos állapotok esetében, mint a köszvény vagy a gyulladásos bőrbetegségek a köles étrend gyorsabb gyógyulást eredményez.

A kovasavtartalom továbbá megakadályozza az érelmeszesedést, visszaadja az erek rugalmasságát, melynek következményeként javul a vérellátás és normalizálódik a magas vérnyomás.

Remek antioxidáns. Az öregedést és a betegséget is a test oxidációjának tekintik. Az oxidatív stressz következményeként ráncosodik bőrünk, romlik a memóriánk, „rozsdásodnak” szerveink. Ezt az oxidációs folyamatot lassíthatjuk, ha antioxidánst tartalmazó ételekkel tápláljuk magunkat, mint például a köles.

 

Ki ne egyen gyakran kölest?

A pajzsmirigy problémákkal küzdő embereknek a köles mérsékelt fogyasztását javasolják.

 

Hogyan főzzünk kölest?

Először is alaposan mossuk meg, többször öblítsük át.

A megmosott kölest háromszoros mennyiségű vízbe tegyük fel főni. Fedő alatt néha kevergetve, 15-20 perc alatt főzzük puhára.

 

Mit készítsünk kölesből?

Reggelenként kezdhetjük köleskásával a napot, melyet magvakkal, friss vagy aszalt gyümölcsökkel megszórva remek energia és vitaminforrás lehet számunkra.

Készíthetünk belőle krémet a pirítósunkra. Használhatjuk minden olyan ételben, amibe rizst is tennénk. Alkothatunk belőle „túrót” ami nem nehéz mivel állaga és íze is hasonló. Tehetjük levesbe betétként, szórhatjuk salátára és még édességeket is varázsolhatunk belőle. Ehetjük édesen és sósan.

 

Fűszerei: gyömbér, bazsalikom, koriander, majoránna, petrezselyem.

Édes változataihoz használhatunk mákot, diót, vaníliát, kakaót és karobport is.

 

Egyszóval a kölest egyedülálló élettani, egészségünkre gyakorolt pozitív hatása, egyszerű, gyors elkészítése és nem utolsósorban pénztárcakímélő volta miatt érdemes gyakrabban fogyasztanunk és felvennünk az otthon tartott alapanyagok listájára.  

 

Ehhez segítséget nyújtva következzen néhány recept.

 

Kölesből készült ételek.

 

KÖLES KÁSA ÉDESEN vagy SÓSAN

Köleskása

Rendkívül könnyen és gyorsan elkészíthető étel.

A kölest alaposan átmossuk, majd feltesszük főni.(Egy rész köles három rész víz.) Fedő alatt felforraljuk, majd mérsékelt lángon főzzük, míg megpuhul. Figyeljünk rá, hogy ne főzzük túl, mert a szemek ilyenkor szétnyílnak.

Ehetjük sósan, ekkor apróra vágott vöröshagymával vagy fokhagymával, sóval, borssal, egyéb fűszerekkel (kömény, petrezselyem, gyömbér, bazsalikom) tehetjük ízletesebbé.

Ne feledkezzünk meg az édesszájúakról sem. Fogyaszthatjuk édesen kakaóval, dióval, darált mákkal, fahéjjal megszórva friss vagy aszalt gyümölcsökkel, esetleg lekvárral vagy kompóttal is.

 

 

KÖLES KÖRÖZÖTT

Köles körözött

Hozzávalók:

10 dkg köles

1 kis fej lilahagyma

2 teáskanál őrölt pirospaprika

10 dkg növényi margarin

¾ teáskanál őrölt kömény

1 evőkanál. citromlé vagy mustár

2 teáskanál só (Himalaya finom)

 

Elkészítés:

A kölest háromszoros mennyiségű vízben megfőzzük. Ha kihűlt, (a lilahagyma kivételével) hozzákeverjük a többi alkotórészt és botmixerrel pépessé dolgozzuk el. Végül hozzákeverjük az apróra vágott lilahagymát is.

 

 

LECSÓS KÖLES

Lecsós köles

Hozzávalók:

20 dkg köles

20 dkg paradicsom

1 kg paprika

20 dkg vöröshagyma

20 dkg cukkini

5 evőkanál kókuszzsír

2 gerezd fokhagyma

Ízesítéshez só, bors, őrölt pirospaprika

 

Elkészítés:

5 evőkanál kókuszzsíron üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a 2 gerezd préselt fokhagymát, a megmosott és felszeletelt paradicsomot, paprikát és cukkínit. Meghintjük pirospaprikával, sóval és borssal Alapos összekeverés után felöntjük 2 dl vízzel, majd közepes lángon, félpuhára pároljuk. Beletesszük az előzőekben alaposan átmosott kölest (ha szükséges még egy kevés vizet) és fedő alatt kis lángon tovább főzzük, amíg puhára párolódik a kölest.

 

 

KÖLESDESSZERT ASZALT GYÜMÖLCSÖKKEL

Kölesdesszert aszalt gyümölcsökkel

Hozzávalók:

1 bögre köles

10 dkg aszalt gyümölcs (mazsola, szilva, barack)

4 bögre szója-, vagy rizstej

4 evőkanál méz

4 evőkanál darált dió

1 kiskanál őrölt fahéj

1 kis darab vaníliarúd

tengeri só

 

Elkészítés:

A kölest és az aszalt gyümölcsöt előző nap jól megmossuk, és külön edényben beáztatjuk. A növényi tejet felforraljuk, majd a lecsurgatott kölest a vaníliarúddal együtt ebben megfőzzük. Sóval ízesítjük. Amikor a köles puhára főtt, belekeverjük az aszalt gyümölcsöket, rászórjuk a diót és a fahéjat, majd végül rácsorgatjuk a mézet.

 

 

ZÖLDSÉGES RAKOTT KÖLES

Zöldséges rakott köles

Hozzávalók:

30 dkg köles

50 dkg zöldség vegyesen (kukorica, répa, borsó, paprika, paradicsom, brokkoli)

1 fej lilahagyma

3 dl növényi tej

szerecsendió

ételízesítő

kókuszzsír

 

Elkészítés:

A kölest alaposan átmossuk, majd háromszoros mennyiségű vízben, ételízesítővel megfőzzük. (20 perc). A zöldségeket megmossuk, tisztítjuk és kevés vízen (a paprika kivételével) puhára pároljuk. A tűzálló tálat kókuszzsírral kikenjük és rétegenként elhelyezzük benne a kölest és a zöldségeket. Addig ismételjük, amíg a tál tele lesz. Legalulra köles, legfelülre a zöldségek kerülnek. A tetejére a karikákra vágott lilahagyma kerül. Ételízesítővel, szerecsendióval ízesített tejjel felöltjük az egészet. A tálat tepsibe helyezve kezdjük el sütni. (Az esetlegesen kifröccsenő tej így a tepsibe kerül.) Fél óra alatt készre sütjük.

 

 

HAMIS TÚRÓGOMBÓC

Hamis túrógombóc kölesből

Hozzávalók:

20 dkg köles

3 dl kókusztej

2 citrom

2 evőkanál juharszirup

5 evőkanál kukoricadara

2 evőkanál kókuszzsír

15 dkg teljes kiőrlésű kenyérmorzsa

 

Elkészítés:

A kölest alapos mosás után egy óra hosszára beáztatjuk, majd feltesszük főni. Amikor már puhulni kezd és elfőtte a levét, hozzáöntjük a kókusztejet. A citromok kicsavart levét és lereszelt héját is belekeverjük. Ezután következik a kukoricadara és a juharszirup. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett puhára főzzük. Ha úgy érezzük elkészült, hagyjuk kihűlni. A hideg masszából kisebb gombócokat formázunk, majd ezeket a kókuszzsírban megpirított kenyérmorzsába forgatjuk.                                              

 

 

CSOKIS TÚRÓDESSZERT KÖLESBŐL

Csokis túródesszert kölesből

Hozzávalók:

½ bögre áztatott köles

½ növényi tej

1 bögre víz

½ bögre nádcukor vagy más édesítő

½ citrom reszelt héja

citromlé

vaníliarúd

1 tábla csokoládé

 

Elkészítés:

A kölest a vízzel, a növényi tejjel, vaníliarúddal és az édesítővel feltesszük főni. (Lassú lángon, fedő alatt.)  Ha elkészült,  hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a citrom levét és reszelt héját. Az ízesített masszából rudakat formázunk, amelyeket egyenként gőz felett olvasztott csokoládéba mártunk, majd sütőpapírra helyezzük. Az ínyencségeket 1-2 órára a hűtőbe tesszük. A változatosság jegyében a masszából készíthetünk gombócokat is. Közepébe egy-egy szem meggyet vagy gesztenyemasszát tehetünk, majd mártsuk a csokoládémasszába.

 

 

TEJBEGRÍZ KÖLESBŐL

Tejbegríz kölesből

Hozzávalók:

80 g köles

1 dl víz

7 dl kókusztej

1,5 evőkanál eritrit

1 kiskanál vaníliapor

kakaópor vagy fahéj

 

Elkészítés:

A kölest alaposan átmossuk, és a hozzávalókkal feltesszük főni. Főzés közben néhányszor kavarjuk át. Általában 15- 20 perc alatt puhára fő. (Ha esetleg idő közben elfő a tej és még nem eléggé puha, nyugodtan pótoljuk a folyadékot. Jellemzően minél tovább főzzük annál inkább hasonlít állagában a tejbegrízhez. Ha elkészült lefedve még hagyjuk picit, hogy a maradék nedvességet magába szívja. Tálaláskor fahéjjal vagy kakaóval hintsük meg.

 

 

KÖLESITAL

Kölesital

Ez a recept a BIOVITA NÖVÉNYI TEJKÉSZÍTŐ GÉP-pel történő készítéshez ajánljuk.

 

Hozzávalók:

2/3 adagolópohár köles

1/2  adagolópohár kókuszreszelék

1 csapott evőkanál eritrit

1 evőkanál semleges ízű étolaj

késhegynyi Himalája só

(Esetleg ízlés szerint adhatunk hozzá 1-2 cm vanília rúd darabkát.)