Az ember az evolúció során arra programozódott, hogy szeresse az édes ízt, hiszen amikor kevés volt az élelem, ösztönösen a magasabb energiatartalmú, édesebb gyümölcsöket keresték.

Kívánjuk az édes ízt, melynek oka az agyban keresendőA cukor az agy jutalomközpontjára van hatással. Ha cukrot eszünk, agyunk észleli a dopamint és a szerotonint, azokat a hormonokat, amik javítják a hangulatunkat. Cukorfogyasztással a jó hangulatot kémiai úton hozzuk létre, ezért vágyakozunk borongósabb, stresszesebb napunkon cukor, süti és csokoládé után. A cukor boldogságdrog.

  1. Króm (vegyjele: Cr)

Forrásai: barna rizs, sörélesztő, búzacsíra, teljes kiőrlésű gabonatermékek, húsok, sajt.

Előnyei: Csökkentheti az éhségérzetet, segíti az inzulin hatását, emellett nélkülözhetetlen a szénhidrátok és a zsírok anyagcseréjéhez. Hiányában megnő a cukorbetegségek és a koszorúér-betegségek kockázata.  A kóros cukor-toleranciát javítja, inzulinnal kezelt cukorbetegek inzulinigényét csökkenti. A túlzott cukorbevitel a króm fokozott kiválasztását okozza, ami elhízáshoz és cukorbetegséghez vezet.

Mire vigyázzunk? Feltételezik, hogy bizonyos vegyületei, pl. a króm-pikolinát segítenek a fogyásban vagy az izomépítésben, ezért forgalmazzák mesterségesen előállított kapszulák és tabletták formájában, de óvakodjunk a túladagolástól.

  1. Vas (vegyjele: Fe)

Forrásai: Vörös húsok, máj, tojás, borsó, bab, olajos magvak, levélzöldségek, dúsított gabonapelyhek.

Szükséges a vörös vértestek termeléséhez, hiánya gyengeséget, kimerültséget, szédülést és sápadtságot okozhat.

Mire vigyázzunk? A vas túladagolása károsíthatja a májat. Csak orvosi előírásra szedjük! A magas vastartalmú készítmények a vesebetegekre veszélyesek, a gyerekekre mérgezők lehetnek.

  1. Magnézium (vegyjele: Mg)

Forrásai: Levélzöldségek, gabonafélék, bab, hal, tojás, banán, olajos magvak, sárgabarack.

Előnyei: Részt vesz a csontok építésében és a vércukorszint fenntartásában, szabályozza a vérnyomást, elősegíti az inzulintermelést.

Mire vigyázzunk? A magas magnézium tartalmú készítmények veszélyesek lehetnek a vesebetegekre, és heves hasmenést okozhatnak.

  1. Kálium (vegyjele: K)

Forrásai: Gyümölcsök, zöldségek, bab, hal, húsok, tej.

Előnyei: Segít a szív- és veseműködésben, egyeseknél csökkentheti a magas vérnyomást. Elengedhetetlen szerepe van az ingerület átvitelben. Fontos az izomműködéshez, a sejtek energiaellátásában és a sav-bázis egyensúlyban.

Mire vigyázzunk? A magas kálium tartalmú készítmények veszélyesek lehetnek a vesebetegségekre, és azokra, akik olyan gyógyszereket szednek, amelyek a magas kálium tartalmat nem tolerálják. Kálium tartalmú táplálék kiegészítők szedése előtt érdemes kikérni a háziorvos véleményét.

  1. Kalcium (vegyjele: Ca)

Forrásai: Alacsony zsírtartalmú tej és tejtermék, brokkoli, porcos halak, tofu (szójatúró, vagy szójababsajt – szójabab tejből készítik)

Előnyei: Erősíti a fogakat és a csontokat, megelőzi, és néha csökkenti a magas vérnyomást, fontos szerepet tölt be a sejtfolyamatokban.

Mire vigyázzunk? Nagy adagokban akadályozhatja a vas és a cink felszívódását. A közvetlen kalciumfogyasztás a csontritkulás ellen nem használ, mivel fontos tényező a beépülés folyamata, viszont megterheli a kiválasztó szerveket és megnöveli a vesekő kockázatát

  1. Szelén (vegyjele: Se)

Forrásai: Hal, teljes kiőrlésű gabonakészítmények, brazil (para-) dió, spárga, gomba, fokhagyma.

Előnyei: Nélkülözhetetlen esszenciális nyomelem, de csak igen kis mennyiségben van rá szükségünk. Kiemelten fontos szerepe van a máj és a hasnyálmirigy megfelelő működésében. Férfiak esetében szelénhiány gyakrabban előfordulhat, mivel szexuális aktus során viszonylag sok szelén távozik a spermiumokkal a szervezetből. Segíthet megelőzni a rákot okozó sejtkárosodást.

Mire vigyázzunk? Nagyobb mennyiségben (napi 200µg felett) mérgező lehet.

  1.  Cink (vegyjele: Zn)

Forrásai: Máj, tojás, tej, baromfihús, sörélesztő, tengeri ételek, búzacsíra, bab.

Előnyei: Szükséges a sejtek növekedéséhez, a sebgyógyuláshoz, és valószínűleg az immunrendszer működéséhez is.

Mire vigyázzunk? Túladagolva gátolhatja a réz felszívódását. Nagy mennyiségben (napi 50-75mg) csökkentheti a „jó” koleszterin szintjét.

  1. Króm (vegyjele: Cr)

Forrásai: barna rizs, sörélesztő, búzacsíra, teljes kiőrlésű gabonatermékek, húsok, sajt.

Előnyei: Csökkentheti az éhségérzetet, segíti az inzulin hatását, emellett nélkülözhetetlen a szénhidrátok és a zsírok anyagcseréjéhez. Hiányában megnő a cukorbetegségek és a koszorúér-betegségek kockázata.  A kóros cukor-toleranciát javítja, inzulinnal kezelt cukorbetegek inzulinigényét csökkenti. A túlzott cukorbevitel a króm fokozott kiválasztását okozza, ami elhízáshoz és cukorbetegséghez vezet.

Mire vigyázzunk? Feltételezik, hogy bizonyos vegyületei, pl. a króm-pikolinát segítenek a fogyásban vagy az izomépítésben, ezért forgalmazzák mesterségesen előállított kapszulák és tabletták formájában, de óvakodjunk a túladagolástól.

  1. Vas (vegyjele: Fe)

Forrásai: Vörös húsok, máj, tojás, borsó, bab, olajos magvak, levélzöldségek, dúsított gabonapelyhek.

Szükséges a vörös vértestek termeléséhez, hiánya gyengeséget, kimerültséget, szédülést és sápadtságot okozhat.

Mire vigyázzunk? A vas túladagolása károsíthatja a májat. Csak orvosi előírásra szedjük! A magas vastartalmú készítmények a vesebetegekre veszélyesek, a gyerekekre mérgezők lehetnek.

  1. Magnézium (vegyjele: Mg)

Forrásai: Levélzöldségek, gabonafélék, bab, hal, tojás, banán, olajos magvak, sárgabarack.

Előnyei: Részt vesz a csontok építésében és a vércukorszint fenntartásában, szabályozza a vérnyomást, elősegíti az inzulintermelést.

Mire vigyázzunk? A magas magnézium tartalmú készítmények veszélyesek lehetnek a vesebetegekre, és heves hasmenést okozhatnak.

  1. Kálium (vegyjele: K)

Forrásai: Gyümölcsök, zöldségek, bab, hal, húsok, tej.

Előnyei: Segít a szív- és veseműködésben, egyeseknél csökkentheti a magas vérnyomást. Elengedhetetlen szerepe van az ingerület átvitelben. Fontos az izomműködéshez, a sejtek energiaellátásában és a sav-bázis egyensúlyban.

Mire vigyázzunk? A magas kálium tartalmú készítmények veszélyesek lehetnek a vesebetegségekre, és azokra, akik olyan gyógyszereket szednek, amelyek a magas kálium tartalmat nem tolerálják. Kálium tartalmú táplálék kiegészítők szedése előtt érdemes kikérni a háziorvos véleményét.

  1. Kalcium (vegyjele: Ca)

Forrásai: Alacsony zsírtartalmú tej és tejtermék, brokkoli, porcos halak, tofu (szójatúró, vagy szójababsajt – szójabab tejből készítik)

Előnyei: Erősíti a fogakat és a csontokat, megelőzi, és néha csökkenti a magas vérnyomást, fontos szerepet tölt be a sejtfolyamatokban.

Mire vigyázzunk? Nagy adagokban akadályozhatja a vas és a cink felszívódását. A közvetlen kalciumfogyasztás a csontritkulás ellen nem használ, mivel fontos tényező a beépülés folyamata, viszont megterheli a kiválasztó szerveket és megnöveli a vesekő kockázatát

  1. Szelén (vegyjele: Se)

Forrásai: Hal, teljes kiőrlésű gabonakészítmények, brazil (para-) dió, spárga, gomba, fokhagyma.

Előnyei: Nélkülözhetetlen esszenciális nyomelem, de csak igen kis mennyiségben van rá szükségünk. Kiemelten fontos szerepe van a máj és a hasnyálmirigy megfelelő működésében. Férfiak esetében szelénhiány gyakrabban előfordulhat, mivel szexuális aktus során viszonylag sok szelén távozik a spermiumokkal a szervezetből. Segíthet megelőzni a rákot okozó sejtkárosodást.

Mire vigyázzunk? Nagyobb mennyiségben (napi 200µg felett) mérgező lehet.

  1.  Cink (vegyjele: Zn)

Forrásai: Máj, tojás, tej, baromfihús, sörélesztő, tengeri ételek, búzacsíra, bab.

Előnyei: Szükséges a sejtek növekedéséhez, a sebgyógyuláshoz, és valószínűleg az immunrendszer működéséhez is.

Mire vigyázzunk? Túladagolva gátolhatja a réz felszívódását. Nagy mennyiségben (napi 50-75mg) csökkentheti a „jó” koleszterin szintjét.

  1. Króm (vegyjele: Cr)

Forrásai: barna rizs, sörélesztő, búzacsíra, teljes kiőrlésű gabonatermékek, húsok, sajt.

Előnyei: Csökkentheti az éhségérzetet, segíti az inzulin hatását, emellett nélkülözhetetlen a szénhidrátok és a zsírok anyagcseréjéhez. Hiányában megnő a cukorbetegségek és a koszorúér-betegségek kockázata.  A kóros cukor-toleranciát javítja, inzulinnal kezelt cukorbetegek inzulinigényét csökkenti. A túlzott cukorbevitel a króm fokozott kiválasztását okozza, ami elhízáshoz és cukorbetegséghez vezet.

Mire vigyázzunk? Feltételezik, hogy bizonyos vegyületei, pl. a króm-pikolinát segítenek a fogyásban vagy az izomépítésben, ezért forgalmazzák mesterségesen előállított kapszulák és tabletták formájában, de óvakodjunk a túladagolástól.

  1. Vas (vegyjele: Fe)

Forrásai: Vörös húsok, máj, tojás, borsó, bab, olajos magvak, levélzöldségek, dúsított gabonapelyhek.

Szükséges a vörös vértestek termeléséhez, hiánya gyengeséget, kimerültséget, szédülést és sápadtságot okozhat.

Mire vigyázzunk? A vas túladagolása károsíthatja a májat. Csak orvosi előírásra szedjük! A magas vastartalmú készítmények a vesebetegekre veszélyesek, a gyerekekre mérgezők lehetnek.

  1. Magnézium (vegyjele: Mg)

Forrásai: Levélzöldségek, gabonafélék, bab, hal, tojás, banán, olajos magvak, sárgabarack.

Előnyei: Részt vesz a csontok építésében és a vércukorszint fenntartásában, szabályozza a vérnyomást, elősegíti az inzulintermelést.

Mire vigyázzunk? A magas magnézium tartalmú készítmények veszélyesek lehetnek a vesebetegekre, és heves hasmenést okozhatnak.

  1. Kálium (vegyjele: K)

Forrásai: Gyümölcsök, zöldségek, bab, hal, húsok, tej.

Előnyei: Segít a szív- és veseműködésben, egyeseknél csökkentheti a magas vérnyomást. Elengedhetetlen szerepe van az ingerület átvitelben. Fontos az izomműködéshez, a sejtek energiaellátásában és a sav-bázis egyensúlyban.

Mire vigyázzunk? A magas kálium tartalmú készítmények veszélyesek lehetnek a vesebetegségekre, és azokra, akik olyan gyógyszereket szednek, amelyek a magas kálium tartalmat nem tolerálják. Kálium tartalmú táplálék kiegészítők szedése előtt érdemes kikérni a háziorvos véleményét.

  1. Kalcium (vegyjele: Ca)

Forrásai: Alacsony zsírtartalmú tej és tejtermék, brokkoli, porcos halak, tofu (szójatúró, vagy szójababsajt – szójabab tejből készítik)

Előnyei: Erősíti a fogakat és a csontokat, megelőzi, és néha csökkenti a magas vérnyomást, fontos szerepet tölt be a sejtfolyamatokban.

Mire vigyázzunk? Nagy adagokban akadályozhatja a vas és a cink felszívódását. A közvetlen kalciumfogyasztás a csontritkulás ellen nem használ, mivel fontos tényező a beépülés folyamata, viszont megterheli a kiválasztó szerveket és megnöveli a vesekő kockázatát

  1. Szelén (vegyjele: Se)

Forrásai: Hal, teljes kiőrlésű gabonakészítmények, brazil (para-) dió, spárga, gomba, fokhagyma.

Előnyei: Nélkülözhetetlen esszenciális nyomelem, de csak igen kis mennyiségben van rá szükségünk. Kiemelten fontos szerepe van a máj és a hasnyálmirigy megfelelő működésében. Férfiak esetében szelénhiány gyakrabban előfordulhat, mivel szexuális aktus során viszonylag sok szelén távozik a spermiumokkal a szervezetből. Segíthet megelőzni a rákot okozó sejtkárosodást.

Mire vigyázzunk? Nagyobb mennyiségben (napi 200µg felett) mérgező lehet.

  1.  Cink (vegyjele: Zn)

Forrásai: Máj, tojás, tej, baromfihús, sörélesztő, tengeri ételek, búzacsíra, bab.

Előnyei: Szükséges a sejtek növekedéséhez, a sebgyógyuláshoz, és valószínűleg az immunrendszer működéséhez is.

Mire vigyázzunk? Túladagolva gátolhatja a réz felszívódását. Nagy mennyiségben (napi 50-75mg) csökkentheti a „jó” koleszterin szintjét.