Minden fejben dől el

 

Rohanó, gyors világban élünk

Mindig sietünk valahová, állandóan teszünk, veszünk. A múlton sopánkodunk, vagy a még nem létező jövőnkön aggódunk. Többségünk mindent látó jósként már előre tudja, hogy a jövőben mikor és milyen esemény fog bekövetkezni és pontosan azt is, mindez hogyan fog megtörténni. „Tudtam. Én előre mondtam, hogy így lesz!”

És azt tudtad, hogy az emberi érzelem 60-80%-a negatív érzés?

 „ Mi sosem élünk, hanem csak reméljük, hogy élünk, és állandóan azt várjuk, hogy majd boldogok leszünk, így aztán elkerülhetetlen, hogy sosem vagyunk azok.” Pascal

Sajnos sokan nem élvezik a saját életüket. Csak telnek a napok, számukra a reggel és este közötti kör, mindig ugyanaz. Szomorkodnak olyan dolgokon, amikre rajtuk kívül már senki sem emlékszik. Tudják, hogy ezen már rég túl kellett volna lépniük, de valahogy eddig még nem sikerült. Így továbbra is örök sérelemként a saját forgatókönyvükbe nem illő, félreértett eseményeken rágódnak.

Ezeknek az embereknek nem sikerül a jelenben élniük. Nem most élnek, hanem egy jövőbeli eseményre várnak, ami majd meghozza számukra az áhított boldogságot.

Azt gondolják, Boldog leszek: ha majd megházasodok, ha majd gyermekem születik, ha majd megvehetem életem autóját, ha majd egy jobb állásom lesz, ha majd sikerül lefogynom, ha majd izmosabb leszek, ha majd lejár a lakáshitel, ha majd nyugdíjba megyek, és akkor majd azt csinálom, amit csak szeretnék.”

Az életünkben bekövetkezett változásokat is gyakran problémaként éljük meg, és azt gondoljuk, hogy ettől nem lehetünk boldogok. Azt reméljük, ha megoldjuk a problémát, akkor majd minden rendben lesz és akkor majd mi is boldogok lehetünk.

Azonban azáltal, hogy megoldunk, egy problémát, a boldogság érzése nem válik tartósan életünk részévé. Az élet maga a változás. Mindig jöhet egy olyan esemény, ami ismét kibillent a komfortzónánkból, és nehézségként megélve boldogtalannak érezzük magunkat.

Ha arra várunk, hogy a boldogság majd egyszer csak az életünkbe toppan vagy mások adják azt nekünk, kitartónak kell lennünk, mert igen sokáig fogunk várakozni.

Természetes, hogy mindenki szeretné a saját bőrében jobban érezni magát, szeretne boldogabb életet élni. Azaz folyamatosan egy olyan lelkiállapotban lenni, amikor gondolatai általában kellemesek.

A boldogság 40%-ban tanulható

Az, hogy mennyire tudunk boldogok lenni, 50%-ban a génjeinktől függ. Ez az alapérték egész életünkben stabil marad, hosszú távon nem befolyásolják a boldogság kitörések és a depressziós rohamok. Ezen intenzív érzelmek elmúlását követően a boldogságszintünk mindig visszatér a kezdeti alapértékhez.

Sokan nem is gondolnák, hogy életkörülményeink csak 10%-ban befolyásolják boldogságunkat. Ha az emberek életében negatív események következnek be, pl. ha valaki elveszti a munkáját vagy elválik a párjától, esetleg anyagilag csődbe megy, nyilván hatással van a boldogságára, de egy idő után mindig visszatér az alapértékhez.

Azonban, és itt jön a jó hír, a boldogság 40%-ban tanulható, vagyis nem mutogathatunk a szüleinkre, a gyerekeinkre, a kollégáinkra, a körülöttünk élőkre, nem panaszkodhatunk az életkörülményeinkre, mert a boldogságszintünkön tudatosan mi magunk is tudunk emelni.

A boldogság valójában egy lelki beállítottság, egy szokás, amely kialakítható, fejleszthető, és amit természetesen gyakorolni kell. Furcsán hangozhat, de tudatosan döntenünk kell, el kell határoznunk, hogy boldogok leszünk és az idő túlnyomó részében kellemes dolgokra fogunk gondolni.

Az emberek többsége nem is sejti, hogy a viselkedésük, érzelmeik, hiedelmeik, előítéleteik és bizonyos ingerekre adott válaszreakcióik 95%-a, az évek alatt jól begyakorolt szokásoknak köszönhetően már teljesen automatikus. Gyakran megszokásból reagálunk a bennünket érő zavaró dolgokra, amelyeket önbecsülésünket ért sérelemnek tekintjük.

Ezek a szokások azonban bármikor felülírhatóak, megváltoztathatóak. Van választásunk. Nem kell másokra mutogatni, a felelősség a mienkTudatosan eldönthetjük, hogyan szeretnénk élni.

Ha az évek alatt jól begyakorolt viselkedési és gondolati mintázatunk támogatja a boldogságunkat, akkor nincs szükségünk a változtatásra. Ha azonban kicsit is azt érezzük, hogy szeretnénk ettől a szinttől még jobban érezni magunkat, akkor bizonyosan van teendőnk.

Az életünket napi gondolati mintáink szövik át. Ha negatív gondolatok keringenek a fejünkben, bosszankodunk, akkor biztos nem egy vidámabb, szebb és boldogabb jövőt építgetünk magunknak, hanem folyamatosan szomorúak és idegesek leszünk.

„Minden fejben dől el.” Amire gyakran gondolunk, az alakítja az érzelmeinket, az érzelmeink pedig nagyban befolyásolják a tetteinket. A mi választásunkon múlik az, hogy hogyan is érezzük magunkat,  akár a legnehezebb helyzetekben is. Ezért nem mindegy, hogy milyen gondolatokat keringetünk a fejünkben.

A boldogság szokása kialakítható. A tartós boldogság és elégedettség érzéséért mi tudunk tenni. Gondolataink, érzelmeink és cselekedeteink által emelhetjük a boldogságszintünket.

Léteznek egyszerű, mindenki számára ajánlható boldogságfokozó gyakorlatok. Ezek a gyakorlatok bizonyítottan hatásosak, azonban ahhoz, hogy segítsenek, életünk részévé kell, hogy váljanak. Ez csak úgy lehetséges, ha szokássá tesszük őket.

Már néhány apró lépéstől is jobban érezhetjük magunkat

 

Legyenek új szokásaink

Például tudatosan minden reggel eldönthetjük, hogy aznap:

– Jól fogjuk érezni magunkat. Olyan vidámak leszünk, amennyire csak lehetséges, és a nap folyamán többször mosolyogni fogunk másokra. (Érdemes megtapasztalni az emberek pozitív reakcióit.)

– Igyekszünk jó dolgokat cselekedni. (Bármivel hozzájárulhatunk, hogy a világ jobb hely legyen. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Sokszor azzal is sokat tehetünk másokért, ha pl. átadjuk a helyünket a buszon, vagy valakit előre engedünk a sorban, vagy csak a napszaknak megfelelően köszöntünk egy számunkra ismeretlen embert. A jó tetteid megnyilvánulhatnak gyermekeid nevelésében, barátaid támogatásában, szüleid segítésében, ápolásában, bármilyen önkéntes munkában, apró napi kedvességekben.)

– Gyakoroljuk az elfogadás művészetét azáltal, hogy türelmesebbek és barátságosabbak leszünk másokkal (Érdemes és érdekes mások szemüvegén keresztül is megismerni a világot.)

– Bármi is történik velünk a nap folyamánnyugodtan és intelligensen cselekszünk. Ebben sokat segíthetnek a nyugtató hatású légzőgyakorlatok. (pl. Lélegezzünk be lassan az orron keresztül és ezalatt számoljunk el négyig, majd ezt követően lélegezzünk ki a szájon keresztül és számoljunk el hatig. Ismételjük párszor.)

– Olyan tevékenységeket is végzünk, amelyek kellemes és pozitív érzéssel töltenek fel bennünket (olvasás, sport, rajzolgatás, kertészkedés, beszélgetés a barátokkal, séta, bármi, amitől jobban érezzük magunkat).

– A velünk megtörtént negatív eseményeket tényként fogadjuk el és nem színezzük be negatív gondolatokkal. (Pl. Ha lekésed a buszt, (nem várt meg a sofőr) nem azért történt, mert nem vagy neki szimpatikus, hanem mert tartania kell a megállók közötti időt.)

– Csak azokkal a dolgokkal foglalkozunk, amin tudunk változtatni és nem bosszankodunk feleslegesen olyan dolgokon, amik nem rajtunk múlnak. (Hatásunk van a saját egészségünkre, a párkapcsolatunkra, a karrierünkre, a döntéseinkre, a dolgokhoz való hozzáállásunkra. Azonban az időjárásra, a gazdaságra, a szomszéd néni viselkedésére semmilyen hatással nem vagyunk. A legjobb nekünk az, ha ezeket a helyzeteket elfogadjuk, és csak arra fordítjuk a figyelmünket, amin mi magunk tudunk változtatni.)

Mindezek a napi cselekedetek jó érzéssel fognak eltölteni bennünket, és ha rendszeresen gyakoroljuk, boldogabbak leszünk általuk. A tudatosság gyakorlása lehetővé teszi, hogy rajtakapjuk magunkat, hogy ha mindezek közben a fejünkbe ismét a szokásos negatív gondolatok keringenek. Gondoljuk végig, hogy akarjuk-e tovább mérgezni magunkat velük. Ha a válasz nem, akkor sokat segít, ha rendszeresen azokra a dolgokra gondolunkamiért hálásak lehetünk.

Legyünk mindennap hálásak!

 

A jó dolgokat természetesnek vesszük. A rossz meg csak bennünket súlyt. Mi vagyunk azok, akiknek soha nem sikerül semmi és már azt is előre tudtuk. Az emberek többsége elégedetlen, a világtól a tökéletességet várja el. Közben elfelejtünk köszönetet mondani és hálásnak lenni mindazokért a hétköznapi csodákért, amik körbevesznek bennünket.

Neked milyen gyakran jut eszedbe, hogy elgondolkozzmennyi mindenért lehetsz hálás az életedben?

 

Úgy tartják, a hála a legértékesebb dolog, amit ember birtokolhat.

Amikor hálásak vagyunk, köszönetet fejezünk ki valamiért, amit jónak ítélünk meg az adott helyzetben. A hála egy élő valóság, ami mindig a jelenben tart bennünket.

 „Aki képes megélni a hála érzését, az tapasztalhatja meg a boldogságot. Hála nélkül nincs boldogság.” Bagdi Bella

A boldogság és a hála érzése szorosan kapcsolódik egymáshoz, hiszen a hála gyakorlásával az emberek pozitív érzelmeket élnek át. A pozitív gondolatok segítenek boldogabb életet építeni.

 

Hogyan teheted a hála érzését szokássá az életedben?

 

Minden nap este, elalvás előtt sorolj fel magadban legalább három olyan jó dolgot, ami aznap történt veled és hálás lehetsz érte. (Bármilyen apró dologért hálás lehetsz. (Pl. „Hálás vagyok, mert ma délben felhívtam az édesanyámat, akit éppen jó kedvében találtam. Örömmel mesélte el, hogy az egyik barátnőjével beiratkozott egy helyi nyugdíjasklubba, ahová ezután hetente kétszer tornázni fognak járni. Jó érzés volt megtapasztalni, hogy édesanyám ilyen pozitív hangulatban töltötte ezt a napot. Hálás vagyok, hogy reggel munkába menet gyönyörűen sütött a nap. Hálás vagyok, hogy a gyermekem ma egy cuppanós, mosolygós puszi kíséretében a tudtomra adta, hogy mennyire szeret.)

Rendszeresen vezess hálanaplót, amiben jegyezd fel azokat a dolgokat, eseményeket, amiért hálás lehetsz az életnek. Ez erőt adhat számodra a borúsabb napokon.

Légy hálás minden nap azért, hogy élsz, azért amid van és minden megtapasztalásért, amit átélhetsz. Adj hálát azokért a dolgokért is, amit csak szeretnél és megteremted az életedben.

Idézzük fel gyakrabban a korábbi jó élményeinket, mert az jó érzéssel tölt el bennünket a jelenben is, ráadásul segíthet túlélni a nehezebb időszakokat.

 „Minden rosszban van valami jó.” Ha úgy érzed valamilyen rossz dolog történt veled, akkor ne merülj el az önsajnálatban, hanem keresd meg a jó oldalát és azt tartsd szem előtt.

Éld át a boldog pillanataidatFigyeld meg az érzést és élvezd, hogy később nehéz helyzetekben elő tudd hívni.

Használd gyakrabban a Köszönöm szót. Légy hálás és köszönd meg, ha bárki bármit tesz érted. Mondj köszönetet magadnak is. Köszönd meg, hogy egészséges vagy, köszönd meg a két erős lábadnak, hogy elvitt a boltba, vagy, hogy tudtál velük délután futni 5 km-t. A szemednek, hogy egyre élesebben lát. Az akaraterődnek és a kitartásodnak, hogy megint erőt vettél magadon és potom két óra alatt kitakarítottad a lakást, pedig sokkal jobb szórakozást is el tudtál volna képzelni péntek délután magadnak. Megköszönheted a türelmedet, mikor ugyanazt a mesét éppen 25-ödjére olvasod a gyermekednek vagy az unokádnak, mert éppen azt annnyira szereti.

„ Épp elég, ha egész életedben csak egyetlen egy imát tanulsz meg.

Azt, hogy köszönöm.”  Eckhart Tolle

Miért jó ez nekünk?

 

Nem is gondolná az ember, de több vizsgálat is kimutatta, hogy kellemes gondolatok esetén az emberek jobban látnak, jobb a hallásuk, finomabb az ízlésük, jobb döntéseket hoznak, jelentősen javul az emlékezetük.

A pszichoszomatikus belgyógyászat bebizonyította, hogy gyomrunk, májunk, szívünk és minden belső szervünk jobban működik, ha boldogabbak vagyunk.

A hálás emberek elégedettebbek az életükkel. Boldogabbak, kevésbé hajlamosak a depresszióra. Számos kutatás támasztja alá, hogy pszichológiai és érzelmi életünkre a hála gyakorlása rendkívül jó hatással van.

Légy hálás, ha boldog akarsz lenni!

 

Amíg egész nap az zavar és az foglakoztat, hogy a szomszéd mit mondott rólad, hogy a főnököd több mint hangosan mondta el a munkádról a véleményét, hogy a boltban megsértett az eladó, majd hazafelé kerékpározva egy ideges autós igen hangosan adta tudtodra, hogy hova menj legközelebb és miket kellene inkább csinálnod biciklizés helyett, addig nehéz a hála érzését átélni.

Ezt csak tudatosan lehet felépíteni, hiszen a hála a pozitív gondolatok sokasága, ami jelentősen javítja kedélyállapotunkat.

Hogy nem jut semmi az eszedbe amiért hálás lehetsz?

Pedig azért is hálásak lehetünk, mert reggel kinyitottuk a szemünket, mert látunk és hallunk, hogy vannak érzéseink, az egészségünkért, hogy van két lábunk, ami elvisz bárhová, ahová csak szeretnénk. Hálásak lehetünk a családunkért, a barátainkért, hogy nem kell minden nap rettegnünk a háború kegyetlenségeitől, hogy van fedél a fejünk fölött, hogy van mit ennünk, hogy nem szomjazunk, és gyermekeink nem dolgozni, hanem az iskolába járhatnak. Sőt, hálásak lehetünk nehézségeinkért is, mert tanulhatunk és fejlődhetünk általuk. 

Hálásak lehetünk még a hétköznapi csodákért, a reggeli madárcsicsergésért, a nyári forróságban a lágy simogató szellőért, a frissen sülő kenyér illatáért, a vasárnapi közös családi ebédekért, vagy akár csak egy átsuhanó röppke boldog pillanatért.

Azonban ahhoz, hogy őszintén hálásak legyünk mindenért, amiben részünk van, meg kell tanulnunk nyitott szemmel járni, a dolgok mögé látni, hogy ráébredhessünk létezésünk csodájára.

„A hála lehetetlenné teszi a boldogtalanságot. Ez az egyik legfontosabb titok, amit meg kell tanulnod.”  Osho

Minden év szeptember 21-e, a hála világnapja.