Blog
Glikémiás index
... röviden GI vagy GLYX. A glikémiás index az élelmiszerek vércukorszintre gyakorolt hatását fejezik ki. Leegyszerűsítve. A glikémiás index értéke arra utal, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan, és mennyire emeli meg a vércukorszintet, illetve hogy ennek...
Főzés közben a molekulák
A molekulák melegítése megváltoztatja a természetüket. Vannak, amelyek kisebbekre bomlanak és vannak, amelyekből új molekulák keletkeznek.A nagyobb molekulák, mint például az enzimek, hő hatására alakot változtatnak és a működésük leáll. Szárazon főzésnél az étel...
A kókuszdió sokszínű felhasználása
Úgy gondolják, hogy eredetileg a kókuszpálma az Indiai-óceán szigeteiről vagy Ázsia és Ausztrália között elterülő szigetcsoportról származhat. A trópusokon igen elterjedt, mivel az anyanövényről lehullott magok hosszú hónapokig megőrzik csírázóképességüket és a...
Fáj a fejem, vagy ez már inkább migrén?
A fejfájás az egyik leggyakrabban előforduló panasz. Sajnos megközelítőleg minden tizedik ember szenved migrénes fejfájástól, mely nem egy egyszerű fejfájás, mivel a fájdalomhoz több kellemetlen tünet is társul. Egyes becslések szerint Magyarországon 1 millió migrénes...
Éhség versus étvágy
Hogy is van az, hogy... "tele vagyok, már csak a szemem kívánja"? Az éhség fontos a túlélésünkhöz. Ez az érzés biztosítja, hogy elegendő táplálékot vegyünk magunkhoz a szervezetünk működéséhez. Amikor nem az éhség, hanem az élvezet késztet falatozásra, az...
Éhség és elhízás
Mi jelenti a legnehezebb kihívást (ami általában nem a legnagyobb és csak keveseknél fordul elő)? Számos oka lehet annak, hogy miért eszünk annyit (ezekről írtunk egy szösszenet: Éhség versus étvágy). A legtöbbjét tudatossággal és egyéb módszerekkel lehet kezelni, de...
Hasznos és értékes
írásokat, recepteket
kaphatsz.







