Hogy is van az, hogy… „tele vagyok, már csak a szemem kívánja”?
Az éhség fontos a túlélésünkhöz. Ez az érzés biztosítja, hogy elegendő táplálékot vegyünk magunkhoz a szervezetünk működéséhez. Amikor nem az éhség, hanem az élvezet késztet falatozásra, az az étvágy.
Az éhség élettani jelenség, belső ingerek hatására alakul ki, mint például az:
- alacsony vércukorszint vagy az
- üres gyomor.
Az étvágyat az
- étel látványa,
- illata váltja ki, vagy bármi, amit összekapcsolunk vele. Az
- étkezési idő közeledte, vagy a
- stressz is fokozhatja az evés iránti vágyat. Fontos az emlékezet szerepe is, hogy mikor volt a
- legutóbbi táplálékbevitel.
Evés közben a zsírsejtek éhség érzetet gátló hormont, leptint bocsátanak ki (erről részletesebben az Éhség és elhízás írásunkban olvashatsz), és egy idő után úgy érezzük, hogy megteltünk.
Fontos előnyük a rostdús táplálékoknak, hogy
- lassítják a gyomor ürülését,
- késleltetik a tápanyagok felszívódását, ezért meghosszabbítják a telítettségérzést.
A gyomor kiürülése után úgy két órát követően kezd el csökkenni a vércukorszint és elkezd elindulni az éhségérzet folyamata.