Hogy is van az, hogy… „tele vagyok, már csak a szemem kívánja”?

 

Az éhség fontos a túlélésünkhöz. Ez az érzés biztosítja, hogy elegendő táplálékot vegyünk magunkhoz a szervezetünk működéséhez. Amikor nem az éhség, hanem az élvezet késztet falatozásra, az az étvágy.

Az éhség élettani jelenség, belső ingerek hatására alakul ki, mint például az:

  • alacsony vércukorszint vagy az
  • üres gyomor.

 

Az étvágyat az

  • étel látványa,
  • illata váltja ki, vagy bármi, amit összekapcsolunk vele. Az
  • étkezési idő közeledte, vagy a
  • stressz is fokozhatja az evés iránti vágyat. Fontos az emlékezet szerepe is, hogy mikor volt a
  • legutóbbi táplálékbevitel.

Evés közben a zsírsejtek éhség érzetet gátló hormont, leptint bocsátanak ki (erről részletesebben az Éhség és elhízás írásunkban olvashatsz), és egy idő után úgy érezzük, hogy megteltünk.

Egy pár vacsorázik

Fontos előnyük a rostdús táplálékoknak, hogy

  • lassítják a gyomor ürülését,
  • késleltetik a tápanyagok felszívódását, ezért meghosszabbítják a telítettségérzést.

A gyomor kiürülése után úgy két órát követően kezd el csökkenni a vércukorszint és elkezd elindulni az éhségérzet folyamata.