Úgy gondolják, hogy eredetileg a kókuszpálma az Indiai-óceán szigeteiről vagy Ázsia és Ausztrália között elterülő szigetcsoportról származhat.

A trópusokon igen elterjedt, mivel az anyanövényről lehullott magok hosszú hónapokig megőrzik csírázóképességüket és a tengeren sodródva több ezer kilométerre is kihajthatnak.

Kókuszpálma

A kókuszdió felhasználása sokrétű

külsejét fedő durva rostszálakból

  • kefesörték,
  • tömítőanyagok,
  • különféle textilipari eljárásokkal szőnyegek,
  • lábtörlők,
  • zsinórok készülnek. (1000 kg kókuszdióból 35 kg keferostot és 150 kg fonásra alkalmas rostot lehet előállítani.)

A trópusi övezetben élő emberek számára a kókuszdió alapvető élelmiszer. A kókusz belsejét nyersen, főzve, és sütve is fogyasztják.

szárított és lereszelt gyümölcshúst, azaz a kókuszreszeléket nálunk is szinte minden élelmiszerboltban megtalálhatjuk.

Keverhetjük

  • süteményekbe,
  • krémekbe,
  • tehetjük salátába, (ilyenkor érdemes zsiradék nélkül megpirítani)
  • készíthető belőle kókusztej vagy éppen a
  • reggeli müzlink egyik összetevője is lehet.

Kókuszolajjal

  • süthetünk,
  • főzhetünk,
  • gyógyításra és még
  • testápolásra is alkalmazhatjuk.

A nagyobb üzletláncok zöldség osztályain vagy zöldségüzletekben találhatunk egész kókuszdiót is, melyet érdemes megrázni. Ha lötyögést hallunk benne, valószínűleg fiatal gyümölccsel van dolgunk.

Vásárolhatunk még kókuszból készült élelmiszereket

  • kókusz chipset,
  • kókuszreszeléket,
  • kókuszvizet,
  • kókusztejet,
  • kókuszkrémet,
  • kókuszolajat is.
Kókuszdió

A kókuszdió

  • teljes értékű,
  • kalóriadús étel mely,
  • ásványi anyagokban
    • réz,
    • kalcium,
    • kálium,
    • vas,
    • mangán,
    • magnézium,
    • cink és
    • B-komplex eszenciális vitaminokban gazdag, amelyeket a szervezet nem képes előállítani. (pl. niacin, tiamin, riboflavin, piridoxin, riboflavin)

Zsírsavjai gombaölőek és antibakteriális hatásúak.

A kókuszban lévő zsírsavak 50%-a laurinsav, amely egy olyan közepes láncú telített zsírsav, amelynek erőteljes antimikrobiotikus tulajdonsága van.

A világhírű zsírsav szakértő, Dr. Mary G. Enig (Ph.D. FACN) kimutatta, hogy a laurinsav testünkben egy monolaurin nevű monoglicerinné alakul át, amely bizonyítottan

  • antibakteriális,
  • vírus-, és
  • gombaölő hatással rendelkezik.