Úgy gondolják, hogy eredetileg a kókuszpálma az Indiai-óceán szigeteiről vagy Ázsia és Ausztrália között elterülő szigetcsoportról származhat.
A trópusokon igen elterjedt, mivel az anyanövényről lehullott magok hosszú hónapokig megőrzik csírázóképességüket és a tengeren sodródva több ezer kilométerre is kihajthatnak.
A kókuszdió felhasználása sokrétű
A külsejét fedő durva rostszálakból
- kefesörték,
- tömítőanyagok,
- különféle textilipari eljárásokkal szőnyegek,
- lábtörlők,
- zsinórok készülnek. (1000 kg kókuszdióból 35 kg keferostot és 150 kg fonásra alkalmas rostot lehet előállítani.)
A trópusi övezetben élő emberek számára a kókuszdió alapvető élelmiszer. A kókusz belsejét nyersen, főzve, és sütve is fogyasztják.
A szárított és lereszelt gyümölcshúst, azaz a kókuszreszeléket nálunk is szinte minden élelmiszerboltban megtalálhatjuk.
Keverhetjük
- süteményekbe,
- krémekbe,
- tehetjük salátába, (ilyenkor érdemes zsiradék nélkül megpirítani)
- készíthető belőle kókusztej vagy éppen a
- reggeli müzlink egyik összetevője is lehet.
Kókuszolajjal
- süthetünk,
- főzhetünk,
- gyógyításra és még
- testápolásra is alkalmazhatjuk.
A nagyobb üzletláncok zöldség osztályain vagy zöldségüzletekben találhatunk egész kókuszdiót is, melyet érdemes megrázni. Ha lötyögést hallunk benne, valószínűleg fiatal gyümölccsel van dolgunk.
Vásárolhatunk még kókuszból készült élelmiszereket
- kókusz chipset,
- kókuszreszeléket,
- kókuszvizet,
- kókusztejet,
- kókuszkrémet,
- kókuszolajat is.
A kókuszdió
- teljes értékű,
- kalóriadús étel mely,
- ásványi anyagokban
- réz,
- kalcium,
- kálium,
- vas,
- mangán,
- magnézium,
- cink és
- B-komplex eszenciális vitaminokban gazdag, amelyeket a szervezet nem képes előállítani. (pl. niacin, tiamin, riboflavin, piridoxin, riboflavin)
Zsírsavjai gombaölőek és antibakteriális hatásúak.
A kókuszban lévő zsírsavak 50%-a laurinsav, amely egy olyan közepes láncú telített zsírsav, amelynek erőteljes antimikrobiotikus tulajdonsága van.
A világhírű zsírsav szakértő, Dr. Mary G. Enig (Ph.D. FACN) kimutatta, hogy a laurinsav testünkben egy monolaurin nevű monoglicerinné alakul át, amely bizonyítottan
- antibakteriális,
- vírus-, és
- gombaölő hatással rendelkezik.