
Mennyi cukorra van szükségünk?
A emberi szervezet glükózigénye körülbelül 2 milligramm testsúly kilogrammonként percenként. Egy 75 kg-os ember például óránként kb. 7 – 10 gramm vércukrot használ fel. Ha 10 percenként elfogyasztana egy gramm glükózt (a hétköznapi néven ismert szőlőcukrot), akkor ugyanolyan ütemű lenne a cukorfogyasztása, mint a cukorfelhasználása. Ebben az egyensúlyi helyzetben nem emelkedne meg a vércukorszintje. Nem lenne sem túl-, sem alulterhelve.
Ugyanebből az okból kifolyólag célszerű olyan élelmiszereket fogyasztani, amelyek kevésbé és lassan emelik meg a vércukorszintet, viszont a hatásuk hosszabb ideig tart. Erről a Glikémiás index írásunkban olvashat.
Szervezetünk a cukorhoz az élelmiszerekben lévő cukrokból, szénhidrátok átalakításából és hozzáadott cukrokból jut. (Erről olvashat a „Szénhidrátból cukor. Hogyan használja szervezetünk a cukrot?” című rövid leírásunkban.)
WHO-irányelv szerint a hozzáadott cukor fogyasztása a teljes energia bevitel maximum 5%-át tegye ki.
Ebben nem szerepel a friss gyümölcsökben, zöldségekben lévő cukor, mert azoknak más az élettani hatása. Viszont figyelembe kell venni azokat a feldolgozott élelmiszereket, amelyeket általában nem tekintünk édességnek, de „rejtett” cukrokat tartalmaznak. Például egy evőkanál ketchup körülbelül 4 gramm (körülbelül 1 teáskanál) hozzáadott cukrot tartalmaz. Néhány meglepő információt talál „A rejtőzködő cukor. Kulcs a TUDATOSSÁG” című írásunkban.
Az ajánlás szerint a férfiak maximum 37,5 gramm (kb. 9 teáskanálnyi), a nők maximum 25 gramm (kb. 6 teáskanálnyi) hozzáadott cukornál többet ne fogyasszanak naponta.
Egy 2015-ös, Európában végzett tanulmány szerint felnőttek esetében a hozzáadott cukor fogyasztása a teljes energia bevitel 7-8%-a volt Magyarországon és Norvégiában, viszont 16-17% volt Spanyolországban és az Egyesült Királyságban. A legmagasabb értéket, közel 25%-ot, portugál gyermekeknél állapították meg. Amennyiben Ön most a hozzáadott cukor fogyasztása terén a 2015-ben mért átlagos magyar felnőttek csoportjához tartozik, akkor tudatosan megtartva táplálkozási szokásait, máris sokat tett egészsége megőrzése érdekében.