Az emberek általában azt gondolják, hogy a cukrot az ízesített üdítőkkel, süteményekkel, csokoládéval, esetleg fagylalt formájában viszik be a szervezetükbe. Ez igaz is, viszont napi szinten, általában a szükséges mennyiség többszörösét.

 

Ennyi kanál cukrott tartalmaznak az italok

Azonban azt már kevesen tudják, hogy a szénhidráttartalmú élelmiszereket is (burgonya, kenyér, tészta) cukorrá bontja le a szervezetünk. ( pl. A tésztának mintegy 80%-a cukorrá bontva szívódik fel).

Tésztát szed egy tálból

Sokan nem is sejtik, hogy a feldolgozóipar még mi mindenhez ad cukrot. Az egyes élelmiszerek elfogyasztása után is rejtve marad számunkra, hogy valójában mennyi cukor került a szervezetünkbe.

Az előrecsomagolt termékek, az ízesített üdítők mellett a tejtermékek, gyümölcsjoghurtokszószokmártások esetében általában az íz fokozáshoz és a tartósítás részeként, nagy mennyiségű finomított cukrot tartalmaznak.

Gyakran egészségesnek gondolt élelmiszerek is rengeteg cukrot rejtenek (gabonakeverékek, gyümölcslevek, teák, kenyerek, aszalt gyümölcsök, különféle light vagy diétás termékek), amelyekben csak a zsírtartalmat csökkentették. (pl. Az alacsony zsírtartalmú joghurtok élvezeti értékét úgy növelik, hogy az elvont zsír helyett még több cukorral ízesítik azokat.)

Egyes élelmiszerek cukortartalma

 

Egyszóval, sajnos napi szinten jóval több cukor kerül a szervezetünkbe, mint azt gondolnánk. Szervezetünk nincs felkészülve ekkora mennyiség befogadására. Egy ideig igyekszik az egyensúlyt megőrizni, később azonban megdöbbenve szembesülhetünk a következményekkel.

A „21 század fekete halálának” nevezett cukorbetegség alattomosan fejti ki romboló hatását az emberi szervezetre.

 „ Annak, amit megeszünk a legnagyobb része fölösleges. Csak a negyedére van szükségünk az életre. A másik háromnegyed rész az orvosokat gazdagítja. A cukor egy teljesen halott anyag. Mesterségesen előállított, finomított kivonat. Csak kalorikus értéke van. A szervezetbe jutva elrabolja a már birtokolt tápanyagokat. Akik cukrot fogyasztanak, alkoholisták, anélkül, hogy tudnának róla.”  Dr. Herbert M. Shelton

Egészségünk megtartása érdekében fontos szabály, hogy mindig nézzük meg a címkén szereplő összetevőket mielőtt döntést hozunk. (Ha az élelmiszer címkéjén a cukor, barnacukor, méz, glükóz, dextróz, fruktóz, kukoricaszirup, keményítőszirup, maltóz, szacharóz, melasz, invertcukor, aspartam, sacharin és acesulfam kifejezéseket olvassuk, akkor az a termék hozzáadott cukrot tartalmaz.)

 

EGÉSZSÉGÜNK KULCSA A TUDATOS TÁPLÁLKOZÁS.

Áruházban élelmiszert vásárol egy nó