A gyakorló háziasszonyok és
a fogyókúrázók nagy kedvence
a CUKKINI

 

Semleges ízéből adódóan sokféle étel gyorsan elkészíthető belőle.

–        Víztartalma 90% fölötti,

–        többféle vitamint és

–        ásványi anyagot, illetve

–        kevés kalóriát tartalmaz,

–        beszerzése könnyű és az

–        ára is kedvező.

Cukkini

A cukkinit felhasználás előtt alaposan mossuk meg. Pucolni nem szükséges, mivel a héjában is remek tápanyagok rejtőzködnek. Szuper antioxidáns, sőt még a szemet erősítő luteint és zeaxantint is tartalmaz.

Az alábbiakban olvasható cukkini krémlevest botmixerrel készítettük.

Cukkini krémleves

Hozzávalók:

30 dkg cukkini

50g basmati rizs

1 kisebb répa (70g)

1 közepes fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

2 evőkanál sómentes ételízesítő

1 késhegynyi kurkuma

1 kiskanál rozmaring

1 kiskanál himalája só

őrölt fekete bors (ízlés szerint)

1 evőkanál hidegen sajtolt olaj (napraforgó, szezám, tökmag)

 

Elkészítés:

A megtisztított, apróra vágott zöldségeket az átöblített rizzsel és fűszerekkel 1,3 liter vízbe feltesszük főni.

(A cukkinit és a répát kockára, a vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.)

Miután megfőtt, hozzáadjuk az olajat és botmixerrel pépesítjük.

Pürésítés után még egyszer forraljuk fel.

Tálaláskor a tetejére szórhatunk pirított napraforgómagot, tökmagot, sörélesztőpelyhet, szezámpelyhet, vagy akár tehetünk mellé magvas ropogóst is.