basmati rizst több ezer éve, elsősorban Indiában és Pakisztánban, a Himalája hegység lábánál termesztik. Beszédes nevét egyik különleges tulajdonságáról kapta. A basmati szó jelentése, az „illatok gyöngye”, az „illatok királynője”. A magyar konyhákban is sokan ismerik, használják és szeretik, egyszerű és gyors elkészítése, különleges íze és illata miatt.

13+1 tény, ami segíthet abban, hogy a hagyományos fehér rizs helyett az „illatok királynőjét”, a hosszú szemű basmati rizst válasszuk.

  1. Koleszterinmentes.
  2. Nem tartalmaz glutént.
  3. laktóz-érzékeny emberek is bátran fogyaszthatják a belőle készült rizstejet.
  4. Diétában is jól alkalmazható, mivel szénhidráttartalma a véráramba minden más rizsnél lassabban szívódik fel (glikémiás indexe 58), nem emeli meg gyorsan a vércukorszintet.
  5. Fontos B vitaminok forrása, amelyek segítenek a szív, az izmok és az idegrendszer optimális működésében.
  6. Állagában, színében, főzési technikájában nagyon hasonló, viszont jóval egészségesebb és ízletesebb, mint a hagyományos fehér rizs.
  7. Tápláló, így sokáig nem leszünk éhesek tőle.
  8. Könnyen emészthető.
  9. Íze intenzíven aromás. Jól megy az ázsiai szószos ételekhez, salátákhoz, vagy bármilyen ételhez, amihez egyébként is rizst adnánk köretként. Magában is szinte megunhatatlan ízű.
  10. Pergős rizs, melynek illata a pörkölt mogyoróra emlékeztet.
  11. Rosttartalma magas (3-szor magasabb, mint a fehér rizsé), ezáltal segít csökkenteni a koleszterin- és a vércukorszintet.
  12. Serkenti az anyagcsere folyamatokat, támogatja a bélrendszer tisztulását.
  13. Főzése egyszerű és gyors.

+1. Miért is ne?

Ennyi szuper kedvező tulajdonság!! smile Van még olyan ember, aki a basmati rizs helyett továbbra is a fehér rizst fogja választani?

Reméljük mindenkinek kedve kerekedett megízlelni, ezt a kinézetre és ízre is remek rizsfajtát.  Ha szaporán bólogat, akkor Önnek szól az alább olvasható néhány információ a rizs főzésével kapcsolatban.

Hogyan főzzük meg a basmati rizst?

Basmati rizs

Hozzávalók 4 személy részére:

250 g   basmati rizs

360 ml víz

  • A rizsszemeket alaposan mossuk át.
  • Áztassuk be. Bár előzőleg nem lenne szükséges, mégis azt szokták javasolni, hogy főzés előtt legalább 20-30 percre áztassuk be.  (A hagyományos Indiai konyhában is beáztatják, ezáltal javul a rizs tápértéke.)
  • Forraljuk fel a vizet, majd ha felforrt sózzuk meg és tegyük bele a basmati rizst.
  • Lassú tűzön addig főzzük, míg megpuhul kb. 15-20 percig. A főzés során a szemek hosszanti irányban megduzzadnak, így a hosszú-keskeny szemek kétszeresére nőnek.
  • Szűrjük le és hagyjuk kb. 5 percig lecsepegni.
  • A rizst helyezzük egy tálaló edénybe, majd locsoljuk meg kb. 2 evőkanál zsiradékkal. (Olíva olaj, szezámolaj) ízlés szerint fűszerezhetjük (só, római kömény, curry, bors..)

A basmati rizsből készíthetünk finom rizsgombócokat is, amit feltétként tálalhatunk különböző főzelékekhez, salátákhoz, de készíthetünk hozzá gombás vagy paradicsomos mártásokat, vagy bármilyen szószt is.

Basmati rizsgombóc

Rizsgombóc hozzávalók:

30 dkg basmati rizs
2 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj

frissen őrölt fekete bors
4-5 dl zöldségalaplé ( vagy gyors megoldásként néhány evőkanál sómentes Vega mixet vízben felfőzünk, és ezt öntjük a rizsre.)

panírozáshoz:
-teljes kiőrlésű liszt,

tojás, (tojás helyett használhatunk lenmagból készült „tojáspótlót”

1 evőkanál őrölt lenmaghoz, 3 evőkanál langyos vizet adunk, majd csomómentesre keverjük. Fűszerezhetjük ízlés szerint (só, magyaros fűszerkeverék)

– zsemlemorzsa (zsemlemorzsa helyett tönkölykorpába is forgathatjuk a gombócokat, sőt hántolt napraforgómagot is belecsempészhetünk a panírba)

A gombócok elkészítése:

Az apróra vágott vöröshagymákat vajon megdinszteljük, majd hozzákeverjük a préselt foghagyma gerezdeket és a rizst. Az alaplevet folyamatosan adagoljuk, és kevergetve addig főzzük, amíg a rizs felveszi az összes folyadékot. Belekeverjük a maradék vajat és megvárjuk, amíg teljesen lehűl, majd gombócokat formázunk belőle.

A szokásos módon mindet lisztbe, tojásba, (lenmagtojásba) zsemlemorzsába (tönkölykorpába) panírozzuk.

 A basmati rizsből készült gombócokat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, majd olajjal megkenegetjük. (Készíthetünk házilag konyhai olajsprayt (egy szórófejes flakonba olajat töltünk) ami takarékos, környezetbarát megoldás mivel a segítségével az ételek készítésénél kevesebb olajat használunk.