kurkuma fűszer és gyógynövény is egyben, melyet Carl von Linné, svéd természettudós, orvos és botanikus a 18. században fedezett fel az európaiak számára, és sárgagyökérnek azaz curcuma longa-nak nevezte el.

gyömbérfélék családjába tartozó növény Délkelet-Ázsiából származik, magát a fűszert a sárga gyökérzetének feldolgozásával nyerik.

Kurkuma

kurkuma sokkal többre képes, mint az ételek ízét és színét adni. Az élelmiszeripar is előszeretettel dolgozza fel. (E100)

A kurkuma nálunk fűszerként még nem annyira ismert. A hétköznapokban csak ritkán ízesítjük vele ételeinket, pedig érdemes több figyelmet fordítani és tudatosan beépíteni a napi táplálkozásunkba ezt az élénksárga, különleges aromájú, egészségünket támogató fűszert.

Az indiai népgyógyászat már több ezer éve ismeri és használja. Alkalmazzák a különböző fertőzések leküzdésére, a vérkeringés javítására. (Gátolja a vérrög képződését így csökkenti a trombózis veszélyt.) Használják belsőleg fájdalomcsillapításra (tejben feloldva), külsőleg bőrsérülések gyógyítására. Liszttel sűrű pépet kevernek, majd ezzel kenik be a fájó testrészt. (égési sebek, csípések, horzsolások) A kurkuma segítség lehet felfúvódások, bélgörcsök esetében, vagy ha valaki túlságosan sok vagy zsíros ételt evett.

Szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén termelődést. A hinduk úgy tartják, hogy a kurkuma megfiatalítja a testet, szépíti és tisztítja a bőrt. Indiában esküvőre készülve kurkumával kenik be a menyasszony és a vőlegény arcát, hogy házasságukat jó egészségben élhessék meg, illetve az asszonyok a hétköznapokban is gyakran mossák az arcukat kurkumás vízzel.)

Haldi ceremónia kurkumával

Az elmúlt években mintegy ötezer cikk jelent meg az orvosi szakirodalomban a kurkuminról, a kurkuma ragyogó sárga színét adó pigmentjéről.

A századforduló óta számos betegséggel szemben, ötvennél több klinikai vizsgálatban tesztelték a kurkumint. Segítség lehet a tüdő és az agy betegségeinek, valamint különböző rákos megbetegedéseknek a megelőzésében vagy kezelésében, gyorsíthatja a műtét utáni gyógyulást és eredményes kezelést jelenthet reumás ízületi gyulladások esetén.

Kurkumás ital

Dr. Michael Greger orvos, író és nemzetközileg elismert táplálkozástudományi, élelmiszer-biztonsági és közegészségügyi előadó Hogy ne halj meg című népszerű könyvében állítja, hogy a  kurkuma az egyik leghatékonyabb természetes, rákellenes élelmiszer.

Dr. Greger napi fogyasztásra negyed teáskanálnyi kurkumát ajánl, továbbá azt javasolja, hogy inkább a teljes fűszert válasszuk a kurkumin tartalmú tabletták helyett.

A kurkumin bár a kurkuma egyik legfontosabb, de nem az egyetlen hatóanyaga és így nem egyenértékű a kurkumával. Gyakran a gyógy–, és fűszernövények esetében azt feltételezik, hogy egyetlen aktív összetevőjük van, ezért azt gondolják, ha izolálják és tablettába sűrítik, azzal ugyanazt a hatást fogják kiváltani, mint ha a teljes értékű fűszert fogyasztanánk.

A kurkumin kapszulák használata költségesebb megoldás, gyakran a napi adag többszöröse van a tablettában belesűrítve, különösen, ha még fekete borsot is adagolnak hozzá. (A feketeborsban lévő piperin gátolja a kurkuma lebontását, így a kurkumin szint olyan magas értéket érhet el, ami már akár potenciális DNS károsodást okozhat.)

Kinek nem javasolt a kurkuma szedése?

Ha valakinek epeköve van a kurkuma szedése fájdalmat válthat ki, mivel megmozgathatja az epehólyagot (megkönnyíti a pumpáló mozgását), így megakadályozza, hogy leüljön benne az epe.

Főzve vagy nyersen fogyasszuk?

Bizonyítékok támasztják alá, hogy a főtt és a nyers változatoknak eltérő tulajdonságaik vannak. Úgy tűnik, hogy a főtt kurkuma jobban védi a DNS-t (tehetjük levesekbe, barna rizshez, sült karfiolhoz,) míg a nyersnek erős gyulladáscsökkentő hatása lehet. (szendvicsre szórva, szószokba, italokba)

A mai ismeretek szerint a kurkuma napi szinten történő fogyasztásával tudatosan óvhatjuk meg egészségünket. Ajánlott napi adagolás egy negyed teáskanálnyi fűszer.

Arany tej

A kurkumás arany tejet a nyugtató hatása miatt Indiában lefekvés előtt fogyasztják.

Amellett, hogy rendkívül ízletes, segíti az emésztést, az összetevők antioxidáns hatásai megvédenek az oxidatív stressz káros hatásaitól és az öregedési folyamatokat is lassítják.

Az arany tej receptet ennek a cikknek a végén találod: A természet arany titka, avagy mire képes a kurkuma