A csicseriborsót könnyű megszeretni. Amellett, hogy rendszeres fogyasztása egészségünkre bizonyítottan rendkívül jótékony hatást gyakorol, egyszerű tárolni és elkészíteni is.
– Tápláló,
– rostban gazdag,
– kiváló fehérjeforrás,
– segíti az emésztőrendszerünk munkáját,
– méregtelenít, és
– prímán beilleszthető gluténmentes, és
– cukorbeteg diétába is.
Mára már egyre több konyha népszerű alapanyaga.
A ropogós fűszeres csicserit tálalhatod rágcsálnivalóként, felhasználhatod levesbetétként, salátához, vagy zöldségek mellé, garantáltan mindenhol megállja a helyét.
Hozzávalók:
2 konzerv főtt vagy 300g általunk megfőzött csicseriborsó
2 evőkanál olivaolaj
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál füstölt pirospaprika,
1 teáskanál szárított rozmaring
½ teáskanálé himalája só
Elkészítés:
Ha nem konzervet használunk, hanem a csicseriborsót mi készítjük el, akkor a főzés előtti éjszakára áztassuk be. Mindezt (hogy ne érjen bennünket meglepetés), egy nagyobb tálban végezzük, mert a borsószemek a víz hatására legalább kétszeresére megdagadnak. Háromszoros mennyiségű, enyhén szódabikarbónás vízben tegyük fel főni.
A leszűrt és átmosott konzerv, vagy az általunk megfőzött csicserit egy konyharuhára borítsuk, és a nedvességtől szárítsuk fel. Az esetlegesen leváló héjakat a szemekről szedegessük le.
Ezután a szemeket tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, majd keverjük össze.
180 fokos sütőben, (legalább 2x átkeverve, hogy mindenhol megpiruljanak a szemek) 20-30 percig sütjük, amíg ropogósra pirul.
A fűszereket, füstölt pirospaprikát, rozmaringot és a reszelt citromhéját (kezeletlen héjú citromot használjunk) egy külön kis tálkában keverjük össze és szórjuk a már megsült csicseriborsóra.
Fontos, hogy a fűszerezés csak a sütés után történjen, mert egyébként a fűszerek gyorsan megéghetnek.
További egyszerű receptek csicseriborsóval: