Humusz petrezselyemmel

HOZZÁVALÓK:

  • 200 gramm csicseriborsó
  • 100g szezámmag
  • 1 púpozott teáskanál római kömény
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 ½ dl olivaolaj
  • ¼ csokor petrezselyemzöld (1 evőkanál szárított petrezselyem)
  • fehérbors
  • só (Himalaya finom)

 

ELKÉSZÍTÉS:

A csicseriborsót éjszakára áztassuk be. (Nagyobb tálba helyezzük, mert a víz hatására kétszeresére dagad. Ha nem áztatjuk be, a főzési idő kb. 1,5 óra.) Háromszoros mennyiségű vízbe tegyük fel főzni. Hogy hamarabb elkészüljön, érdemes kevés szódabikarbónát szórni a vízbe.

A szezámmagot serpenyőben, közepes lángon, folyamatosan rázogatva addig pirítsuk, amíg szép világos zsemleszínű nem lesz. Aprítógépbe téve, és egy kevés olívaolajat hozzáöntve elkészítjük a tahini pasztát.

A megfőtt csicseriborsót leszűrjük és a fűszerekkel, aprított petrezselyemmel együtt a tahini pasztához adjuk. Citromlével és préselt fokhagymával ízesítjük.

A megmaradt olívaolajat és a főzőléből egy keveset hozzáadva, aprítógéppel ismét kikeverjük. Ha szükséges, további főzőlé és olívaolaj hozzáadásával javíthatunk az állagán. Az ízek hangolásában még néhány csepp citromlé és további fűszerek segíthetnek.