Hozzávalók (4 személyre):
- 50 dkg csicseriborsó
- 5 db paradicsom
- 1 kígyóuborka
- 1 szál répa apróra reszelve
- 2 kis fej lilahagyma
- pár szelet póréhagyma
- 2 szál újhagyma
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj (bármilyen)
- Himalaya só, zöldfűszerek: bazsalikom, petrezselyem, majoranna, rozmaring ízlés szerint
Elkészítése:
A csicseriborsót megmossuk, majd egy nagyobb tálban, legalább háromszoros mennyiségű langyos vízben pár óráig állni hagyjuk. (Érdemes éjszakára beáztatni.) Ha kevés az időnk akkor forró vízbe áztassuk be. Ezzel az egyszerű művelettel a kemény apró szemek fokozatosan magukba szívják a vizet, megduzzadnak és puhává válnak. A csicseriborsóról leöntjük az áztató vizet, majd egy nagyobb lábasba tesszük, és legalább 2-3-szoros mennyiségű vízzel kezdjük el főzni. A borsó az előzetes áztatásnak köszönhetően kb. 50 perc alatt teljesen puhára, mégis roppanósra fő. Érdemes kevés szódabikarbónát szórni a vízbe, mellyel tovább csökkenthető a főzési idő. Ha elkészült a borsó, leszűrjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A zöldségeket kockára vágva hozzákeverjük a csicseriborsóhoz, fűszerezzük, végül balzsamecettel és olajjal meglocsoljuk. Ezt követően a salátát óvatosan átforgatva összekeverjük. Fogyasztás előtt hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.
Jó étvágyat kívánunk!