Vegán túrógombóc kölesből (glutén-, cukor-, tejmentes)

 

A hagyományos túróhoz rendkívül hasonló állagra és ízvilágra számíthatunk, amikor megkóstoljuk ezeket a „gabonák királynőjeként” ismert kölesből készült gombócokat.

A köles gluténmentes, lúgosító hatású, könnyen emészthető gabona. Egyedülálló élettani hatásai, gyors elkészítése és kedvező ára miatt érdemes a konyhánkban gyakran használt alapanyagok listájára felvenni.

Köles

A köles, a magas rosttartalmánál fogva, képes kordában tartani az éhségérzetünket. Cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel a rostok mérsékelik a szénhidrátok felszívódását, így a vércukorszintet sem emeli meg túlságosan. Sőt, bónuszként, alacsony kalóriatartalma miatt, a fogyni vágyók is az étrendjükbe illeszthetik. (Főtt állapotban 119 kcal/100g)

A szakemberek a pajzsmirigy problémákkal élőket óvatosságra intik a köles fogyasztásával kapcsolatban.

Tudtad, hogy a köles hatékonyan küzd a bélben élő élesztőgombák elszaporodásának megfékezésében? (Candida albicans)

Ha szeretnél tájékozódni a köles jótékony hatásairól és a belőle készült ételek receptjeire is kíváncsi vagy, akkor kattints ide:

MIÉRT EGYÜNK TÖBBSZÖR KÖLEST?

 

Vegán túrógombóc kölesből (glutén-, cukor-, tejmentes)

 

Hozzávalók:

20 dkg köles

3 dl növényi tej

citrom (kezeletlen héjú)

5 evőkanál kukoricadara

2 evőkanál kókuszzsír

20 dkg gluténmentes kenyérmorzsa

1 csipet himalája só

eritrit (édesítés) ízlés szerint

Kölesgombóc

Elkészítés:

A kölest alaposan átmossuk, és rövid időre áztassuk be.

Enyhén sós, kb. két és félszeres mennyiségű vízben, közepes lángon kezdjük el főzni. Néha-néha keverjük meg.

A köles megközelítőleg 20 perc alatt megpuhul. Ezután öntsük hozzá a kókusztejet, a citromok kicsavart levét, és 1 citrom reszelt héját, majd adjuk hozzá a kukoricadarát és az édesítőszert. (Aki nem gluténmentesen étkezik, nyugodtan használhat búzadarát is.)

Az elegyet kis lángon folyamatos kavargatás mellett tovább főzzük. Amikor már kellően sűrű, és úgy érezzük elkészült, a tűzhely szélére húzzuk és hagyjuk kihűlni.

A hideg masszából vizes kézzel kisebb gombócokat formázunk, majd ezeket a kókuszzsírban megpirított, édesített kenyérmorzsába forgatjuk, de tálalhatjuk növényi tejföllel,  fahéjjal, karobporral vagy lekvárral is.