Egy kis inspiráció, hogy miért készítsünk egyszerű alapanyagokból étkeket magunknak.
Mivel a zöldborsó és a sárgarépa általában törzsvendég az otthonunkban, így ha főzelékre vágyunk, ebből a két nyersanyagból gyorsan elkészíthetjük.
A zöldborsó:
Édeskés ízéért szinte mindenki odavan, bónuszként értékes esszenciális aminosavakat és fehérjéket tartalmaz. Az ásványi anyagok közül foszfor, kálium, vas, cink, mangán és réz rejtőzik benne. Továbbá értékes B1-, B2-, és C-vitamin forrás.
Változatos felhasználása lehetővé teszi, hogy ízletes levesek, főzelékek, raguk készüljenek belőle, sőt, tápláló szendvicskrémként kenyérre is kenhetjük.
Emlékszel, amikor gyermekkorodban a szüleid (hogy nagyobb kedved legyen a répafőzeléket belapátolni), igyekeztek elhitetni veled, hogy a sárgarépától jobban fogsz fütyülni?
A sárgarépa:
Tudtad? Korábban a sárgarépa, fehér, sárga és lila színekben pompázott, a ma ismert gyönyörű narancssárga színért a holland kertészeknek jár a köszönet.
Ásványi anyagok közül megtalálható benne kalcium, foszfor és vas is. Amellett, hogy A, és B vitaminokban gazdag, még C vitamint is tartalmaz. Szuper rostforrás, amely segíti az emésztést, a kalóriatartalma pedig olyan alacsony, hogy garantáltan nem fogsz meghízni tőle.
Már édesanyánk is elmondta miközben a főzés tudományára oktatott bennünket, hogy a sárgarépát igyekezzünk vékonyan hámozni, mert a tápanyagok jelentős része közvetlenül a külső héj alatt található.
Nem vagy éhes, mégis úgy rágcsálnál valamit?
Jó móka és hasznos szokás, ha napközben nem cukorral telített kekszeket majszolunk nasiként, hanem jópofa sárgarépa szeletkéket rágcsálgatunk, amit szemeink és a csontjaink is meghálálnak.
Érdekesség:
A sárgarépa béta-karotin tartalma főzés, sütés után jobban hasznosul, mert ezen konyhatechnológiai eljárás során a vastag sejtfalak megnyílnak és így számunkra is hozzáférhetővé válnak a hasznos tápanyagok.
A sárgarépa rendszeres fogyasztásával belső bőrápolóként gondoskodhatunk magunkról. Segít megőrizni a bőr víztartalmát, késlelteti a bőr öregedését. A béta-karotinban gazdag zöldségektől könnyebben barnul le a bőrünk.
Ne aggódjunk, ahhoz, hogy a bőrünk besárguljon tőle, rendszeresen, mindennap több répát kellene elfogyasztanunk.
TEJMENTES SÁRGARÉPÁS ZÖLDBORSÓFŐZELÉK
Hozzávalók:
70dkg zöldborsó
30 dkg (2 szál ) sárgarépa
1 evőkanál kókuszolaj
ízlés szerint himalája só
1 evőkanál méz
2 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
5dl növényi tej
petrezselyemlevél
Elkészítés:
A zöldborsót és a megpucolt, felkockázott sárgarépát a kókuszolajon egyszer, kétszer átforgatjuk, megsózzuk, hozzáadjuk az 1 evőkanál mézet, majd kevés vízzel felöntve puhára pároljuk.
Amint a zöldségeink megpuhultak és a víz nagy része elfőtt, meghintjük 2 evőkanál tönkölybúzaliszttel. Az elegyet kicsit átkeverjük, vigyázva, hogy a borsó és a répa ne törjön össze. Végezetül felöntjük növényi tejjel, felforraljuk és takaréklángon, pár percig főzzük, hogy főzeléksűrűséget kapjunk.
Azért használtunk teljes kiőrlésű tönkölybúzából készült lisztet, mert nagyon könnyű vele dolgozni és kinézetében és állagában is nagyon hasonlít, a jól megszokott fehér lisztre.
A két liszt között azonban beltartalmilag ég és föld a különbség. A fehér lisztből készült termékek elfogyasztásával (rost nélküli üres kalória) a vércukorszintünk igen hamar a magasba szökhet, és gyorsan újra étel után vágyakozunk.
A teljes kiőrlésű tönkölybúza fehérjetartalma (remek aminosav összetétellel) hatszorosa az egyszerű étkezési búzáénak. Rosttartalmából adódóan a belőlük gyártott termékek jobban telítenek, és később leszünk éhesek.
Tálaláskor a főzelékünket aprított petrezselyemmel díszíthetjük.
Adhatunk mellé különböző gabonából és zöldségekből készült fasírtot.