A „szegény ember spárgája” néven is ismert póréhagyma története az ókorba nyúlik vissza, ahol az egyiptomiak és a görögök is előszeretettel fogyasztották kellemes íze, és különféle gyógyhatásai miatt. A történeti források szerint a póréhagymából készült levest Néró, a hajdanán rettegett római császár is gyakran kanalazta hangszálainak ápolására, karbantartására.
A póréhagyma mára már mindenki számára könnyen elérhető, hiszen szinte egész évben a zöldséges standok polcairól a kosarunkba tehetjük. Ezt az egyszerűen nagyszerű növényt, melynek íze és illata is enyhébb, mint a vöröshagymáé, nyersen és főzve is egyaránt fogyaszthatjuk.
Számos előnyös hatást tulajdonítanak neki:
– serkenti az emésztést,
– vízhajtó,
– segít a légúti fertőzések leküzdésében, enyhíti a köhögést, nyákoldó,
– illóolajai baktériumölő hatású,
– jelentős vitamin- (A, B, C, E, K, folsav) és ásványi-anyagforrás (vas, foszfor kálium, magnézium, cink, mangán, szelén).
Hozzávalók:
120g póréhagyma
50g sárgarépa
50g petrezselyemgyökér
60g barnarizs
1ek kókuszolaj
1ek vega-mix sómentes ételízesítő
2ek sörélesztőpehely
1csipet bors
1 kk só
késhegynyi kurkuma
szerecsendió reszelve
kb.1 l víz
Elkészítés:
Ez a krémleves a BIOVITA növényi tejkészítő gép rövid programjával rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészül. (Az összetevők miatt nem szükséges a hosszabb, krémleves készítő program használata.)
A megmosott és megpucolt zöldségeket karikára vágjuk, és a szűrőben átmosott barnarizzsel együtt a BIOVITA növényi tejkészítőbe helyezzük.
Ezután jöhet a kókuszolaj, a sörélesztőpehely, fűszerezzük, majd a gépet a maximum jelzésig feltöltjük vízzel.
Kb. 20 perc (ha mégis a hosszabb programot választottuk, akkor kb. 40 perc) utána a gőzölgő, illatos krémlevest már tálalhatjuk is.
Tetejére reszeljünk szerecsendiót. Levesbetétként adhatunk hozzá pirított napraforgómagot vagy tökmagot, de készíthetünk hozzá magvas ropogóst is.
A póréhagyma krémlevest természetesen megfőzhetjük tűzhelyen, lábasban is. Ilyenkor bátran használhatunk több póréhagymát. (Ahhoz, hogy a hozzáadott barnarizs gyorsabban megpuhuljon, feldolgozás előtt áztassuk be, de helyette választhatunk basmati rizst vagy krumplit is.)
Az elkészítés során a zöldségeket tisztítás és karikára vágás után az olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a rizst vagy burgonyát, ízesítjük, majd vízzel felöntjük. Megközelítőleg 25-30 percig főzzük, ha az alapanyagok megpuhultak, botmixerrel pürésítjük. Az előbb leírt módon tálaljuk.