Egészséges édesítőszer! Készítsünk datolyaszirupot!
Az élet fájának, a sivatag kenyerének nevezett datolyát az emberek nyersen, és szárított formában is régóta fogyasztják. Magas rosttartalma, mely jótékony hatással van az emésztésre, és alacsony glikémiás indexének köszönhetően népszerű édesítőszer az egészségesen táplálkozók körében.
A szárított datolya porosított változata a datolyacukor, melynek íze nem annyira édes, viszont mindazokat a tápanyagokat (rostok, kalcium, kálium, magnézium) tartalmazza, mint az egész datolya.
Datolyából gyorsan és egyszerűen mi is készíthetünk magunknak egészséges, természetes, teljes értékű folyékony édesítőszert.
Datolyaszirup:
150g datolya (kimagozva). (Ne legyen cukrozott.)
250 ml forrásban lévő víz.
(1kiskanál hámozott, turmixolt citrom.)
- A kimért datolyát egy nagyobb tálba (nem műanyag) tesszük és hozzáöntjük a forró vizet.
- Megközelítőleg 30 percig hagyjuk állni, hogy a datolya megpuhuljon.
- Ezután alaposan, homogén állagúra összedolgozzuk.
- Légmentesen zárható üvegbe, befőttesüvegbe öntjük.
Hűtőszekrényben 2-3 hétig is eláll. (Általában jóval hamarabb elfogy. )
Használhatjuk a reggeli zabkása, sütemények, turmixok édesítésére.