Ma már tudjuk, hogy táplálkozásunkban a hüvelyes növények (bab, borsó, lencse, szója) nagyobb figyelmet érdemelnének. Szuper fehérjeforrások, a telítetlen zsírsavak, rostok, vitaminok és ásványi anyagok bőséges tárháza.
Kutatások sokasága támasztja alá egészségvédő hatásaikat. Pl. csökkentik az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a rák kialakulásának kockázatát.
Megfigyelték, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak hüvelyeseket, általában jobb egészségben élnek, sőt kisebb a valószínűsége, hogy elhíznak.
Az Ázsia országaiban nagy népszerűségnek örvendő mungóbab hazánkban szélesebb körökben még nem igazán ismert. Lassan azonban, elsősorban a vegetáriánus és vegán életmódot folytatók kezdik felfedezni. A mungóbabot könnyű megszeretni, mert amellett, hogy rendelkezik a hüvelyesekre jellemző kedvező hatásokkal, könnyen emészthető és a főzési ideje is jóval rövidebb, mint a rokonainak.
Az apró zöld babszemeket sokan előszeretettel fogyasztják csíra formájában, szendvicsekre, salátákra szórva.
A mungóbab csíráztatásról IDE kattintva bővebben olvashatsz.
Az alábbiakban, egy nagyon egyszerűen elkészíthető étel receptjét osztjuk meg veletek.
Cukkinis mungóbab
Hozzávalók:
250g mungóbab
2 közepes cukkini
1 szál répa
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
1 paprika
2 evőkanál kókuszolaj
fűszerek: sómentes vegamix, himalája só, majoranna, garam masala, kurkuma
Elkészítése:
A mungóbabot, ha tehetjük, még előző este áztassuk be. (Ha elfelejtjük, akkor sincs semmi baj, főzés előtt 2-3 órára is elegendő.)
A vöröshagymát tisztítás és mosás után apró kockákra vágjuk, és a préselt fokhagymával együtt olajon üvegesre pirítjuk.
A mungóbabot a hagymához hozzáadjuk, majd kevés vízzel felöntve elkezdjük főzni.
A cukkinit alapos mosás után héjastul, csinos kis kockákra vágjuk.
A répát megpucoljuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük.
A paradicsomokat és a paprikát is feldaraboljuk.
Mindezeket hozzáadjuk a már javában fövő babhoz. Elkezdjük párolni, majd felengedjük annyi vízzel, hogy a zöldségeket ellepje.
Ízlés szerint fűszerezzük. (A kurkumával erőteljes íze miatt csínján bánjunk.)
Ételünk forrástól számítva kb. fél óra alatt megfő.
Bármilyen gabonakörettel (rizs, kuszkusz, bulgur, köles, hajdina) tálalható. (Mi bulgurral fogyasztottuk.)