Nagyon egyszerűen.
Nem kell hozzá veteményes és több heti várakozás. Csak néhány perces teendő és csupán 1-2 nap szükséges.
Hozzávalók:
– 1 bögre
– 1 evőkanál
– 2 dl víz
– 1 kistányér
– 1 szűrő
– 1 adag „varázsbab”
A művelet csíráztatással kezdődik.
A kezdő csírakertészeknek elsőként a MUNGÓBABOT ajánljuk, melyeknél némi gondoskodás után, 1-2 nap alatt látványos változásokat tapasztalhatunk. A kellemesen lágy zamatú mungóbab csírák magas tápértékű zöldek, melyek azonnali energiát biztosítanak számunkra. Erősítik az immunrendszerünket, antioxidáns tartalmuk jelentős védelmet biztosít a káros szabad gyökök ellen. Könnyen emészthetőek, magas a fehérjetartalmuk, és különböző értékes aminosavakban, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban is dúskálnak.
A csíráztatás során nagyon fontos, hogy vegyszermentes, vagy elsődlegesen erre a célra szánt magokkal próbálkozzunk.
Hogyan kezdjünk hozzá?
A kiszemelt mungóbabokat (kezdetnek 2-3 evőkanálnyit) szűrőben, folyó vízzel jó alaposan átmossuk és egy bögrében 10-12 órára, vagy éjszakára beáztatjuk.
A babszemeket az áztatás után átmossuk, lecsepegtetjük, és visszahelyezzük a bögrébe. Hogy továbbra is nedves közegben maradjanak, fedjük le egy kistányérral. Látványcsíráztatáshoz használjunk csíráztató üvegedényt, de próbából, kezdésnek, egy egyszerű befőttesüveg is megteszi.
A nap folyamán ezt a műveletet még 2-3x lelkesen megismételjük. (Javaslat: Az üveget, amiben a csírákat növeljük, érdemes olyan helyre tenni, ahol mindig beleütközik a szemünk, így nem történhet meg, hogy napokig elfelejtkezünk róla.)
A kíváncsiak, a türelmetlenek, vagy akik úgy szeretik, másfél nap után már lehet kóstolni.
És papamm … Készen is van a borsó ízű bab. Igen a mungóbab csíra íze a friss, roppanós zöldborsóra emlékeztet.
Jó tudni, hogy a csírákban rejlő nagyobb előnyökhöz akkor juthatunk, ha fejlettebb csírákat fogyasztunk.
Az előzőekben leírt műveletet a 2. nap is megismételjük. Már észrevehető, hogy az addig szunnyadó magocska belsejében a csírázás során rejtélyes folyamatok indulnak el, melynek eredményeként, először parányi, világos színű csíra születik, amely aztán turbó gyorsasággal fejlődik tovább.
A 3. nap általában már ezek a csírák bátran fogyaszthatóak. Egy újabb átmosás és lecsepegtetés után a hűtőbe kerülhetnek, ahol további 2-3 napig prímán eltarthatóak.
Egyszerre nem érdemes túl nagy adagokat csíráztatni, inkább gondoskodjunk a folyamatos utánpótlásról.
Láthatod, érdemes megpróbálkoznod a csírázatással, mert így nagyon egyszerűen és olcsón, gyorsan növő, természetes vitaminpirulákat állíthatsz elő magadnak, amelyekkel, különlegessé és egészségesebbé teheted az ételeidet.
A friss mungóbab csírákat rászórhatod a szendvicseidre, feldobhatod vele a salátádat, sőt, szinte bármely étel tálaláskor javíthatod az összképet, ha díszítőelemként használod őket.