Nagyon egyszerűen.  

Nem kell hozzá veteményes és több heti várakozás. Csak néhány perces teendő és csupán 1-2 nap szükséges.

 

Hozzávalók:

–        1 bögre

–        1 evőkanál

–        2 dl víz

–        1 kistányér

–        1 szűrő

–        1 adag „varázsbab”

 

A művelet csíráztatással kezdődik.  

 

A kezdő csírakertészeknek elsőként a MUNGÓBABOT ajánljuk, melyeknél némi gondoskodás után, 1-2 nap alatt látványos változásokat tapasztalhatunk. A kellemesen lágy zamatú mungóbab csírák magas tápértékű zöldek, melyek azonnali energiát biztosítanak számunkra. Erősítik az immunrendszerünketantioxidáns tartalmuk jelentős védelmet biztosít a káros szabad gyökök ellen. Könnyen emészthetőekmagas a fehérjetartalmuk, és különböző értékes aminosavakban, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban is dúskálnak.

Mungóbab csíra

A csíráztatás során nagyon fontos, hogy vegyszermentes, vagy elsődlegesen erre a célra szánt magokkal próbálkozzunk.

 

Hogyan kezdjünk hozzá?

A kiszemelt mungóbabokat (kezdetnek 2-3 evőkanálnyit) szűrőben, folyó vízzel jó alaposan átmossuk és egy bögrében 10-12 órára, vagy éjszakára beáztatjuk.

A babszemeket az áztatás után átmossuklecsepegtetjük, és visszahelyezzük a bögrébe. Hogy továbbra is nedves közegben maradjanak, fedjük le egy kistányérral. Látványcsíráztatáshoz használjunk csíráztató üvegedényt, de próbából, kezdésnek, egy egyszerű befőttesüveg is megteszi.

A nap folyamán ezt a műveletet még 2-3x lelkesen megismételjük. (Javaslat: Az üveget, amiben a csírákat növeljük, érdemes olyan helyre tenni, ahol mindig beleütközik a szemünk, így nem történhet meg, hogy napokig elfelejtkezünk róla.)

A kíváncsiak, a türelmetlenek, vagy akik úgy szeretik, másfél nap után már lehet kóstolni.

És papamm …  Készen is van a borsó ízű bab. Igen a mungóbab csíra íze a friss, roppanós zöldborsóra emlékeztet.

Jó tudni, hogy a csírákban rejlő nagyobb előnyökhöz akkor juthatunk, ha fejlettebb csírákat fogyasztunk.

Az előzőekben leírt műveletet a 2. nap is megismételjük. Már észrevehető, hogy az addig szunnyadó magocska belsejében a csírázás során rejtélyes folyamatok indulnak el, melynek eredményeként, először parányi, világos színű csíra születik, amely aztán turbó gyorsasággal fejlődik tovább.

Mungóbab csíra üvegben

A 3. nap általában már ezek a csírák bátran fogyaszthatóak. Egy újabb átmosás és lecsepegtetés után a hűtőbe kerülhetnek, ahol további 2-3 napig prímán eltarthatóak.

Egyszerre nem érdemes túl nagy adagokat csíráztatni, inkább gondoskodjunk a folyamatos utánpótlásról.

Csíra szendvics

Láthatod, érdemes megpróbálkoznod a csírázatással, mert így nagyon egyszerűen és olcsón, gyorsan növő, természetes vitaminpirulákat állíthatsz elő magadnakamelyekkel, különlegessé és egészségesebbé teheted az ételeidet.

A friss mungóbab csírákat rászórhatod a szendvicseidre, feldobhatod vele a salátádat, sőt, szinte bármely étel tálaláskor javíthatod az összképet, ha díszítőelemként használod őket.