A basmati rizsből készíthetünk finom rizsgombócokat is, amit feltétként tálalhatunk különböző főzelékekhez, salátákhoz, de készíthetünk hozzá gombás vagy paradicsomos mártásokat, vagy bármilyen szószt is.

13+1 tény, ami a basmati rizs mellett szól cikk ITT.

Basmati rizsgombóc

Rizsgombóc hozzávalók:

30 dkg basmati rizs
2 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj

frissen őrölt fekete bors
4-5 dl zöldségalaplé ( vagy gyors megoldásként néhány evőkanál sómentes Vegamixet vízben felfőzünk, és ezt öntjük a rizsre.)

Panírozáshoz:

-teljes kiőrlésű liszt,

tojás, (tojás helyett használhatunk lenmagból készült „tojáspótlót”. 1 evőkanál őrölt lenmaghoz, 3 evőkanál langyos vizet adunk, majd csomómentesre keverjük. Fűszerezhetjük ízlés szerint (só, magyaros fűszerkeverék)

– zsemlemorzsa (zsemlemorzsa helyett tönkölykorpába is forgathatjuk a gombócokat, sőt hántolt napraforgómagot is belecsempészhetünk a panírba)

 

A gombócok elkészítése:

 

Az apróra vágott vöröshagymákat vajon megdinszteljük, majd hozzákeverjük a préselt foghagyma gerezdeket és a rizst. Az alaplevet folyamatosan adagoljuk, és kevergetve addig főzzük, amíg a rizs felveszi az összes folyadékot. Belekeverjük a maradék vajat és megvárjuk, amíg teljesen lehűl, majd gombócokat formázunk belőle.

A szokásos módon mindet lisztbe, tojásba, (lenmagtojásba) zsemlemorzsába (tönkölykorpába) panírozzuk.

 A basmati rizsből készült gombócokat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, majd olajjal megkenegetjük. (Készíthetünk házilag konyhai olajsprayt (egy szórófejes flakonba olajat töltünk) ami takarékos, környezetbarát megoldás mivel a segítségével az ételek készítésénél kevesebb olajat használunk.