Ősidőktől fogva használnak húspótlókat.
Míg kezdetben jellemzően vallási, vagy kulturális okok miatt tartózkodtak a húsfogyasztástól, manapság az egészséges táplálkozás jegyében is.
A tofut pédául vegetáriánus buddhisták találták fel az ókori Kínában. Manapság az első számú húspótlékok szójából (tofu, tempeh), glutén alapú gabonákból (szejtán), olajos magvakból és termesztett mikofehérjéből készülnek.
Közel-keleten előszeretettel fogyasztják a falafelt, amely csicseriborsóból készült fasírt.
- Magas rosttartalmának köszönhetően könnyű emészteni.
- Vitamonokban és ásványi anyagokban gazdag fehérjeforrás.
A szejtán, vagy más néven búzahús, tönkölybúzából készített proteindús húspótló.
A húsokhoz hasonlóan
- feldolgozható,
- ízesíthető,
- sütésre és
- főzésre is alkalmas.
A búzák közül a tönkölybúzában
- jelen van a szervezetünk számára szükséges összes aminosav,
- sok vitamint /B-, E-vitamin/ és
- ásványi anyagot /réz, vas, cink, kalcium, mangán, foszfor szelén/ is tartalmaz.
A szejtán elkészítéséről a „Mi is az a szejtán” írásunkban olvashat.