Ősidőktől fogva használnak húspótlókat.

Míg kezdetben jellemzően vallási, vagy kulturális okok miatt tartózkodtak a húsfogyasztástól, manapság az egészséges táplálkozás jegyében is.

tofut pédául vegetáriánus buddhisták találták fel az ókori Kínában. Manapság az első számú húspótlékok szójából (tofu, tempeh), glutén alapú gabonákból (szejtán), olajos magvakból és termesztett mikofehérjéből készülnek.

Közel-keleten előszeretettel fogyasztják a falafelt, amely csicseriborsóból készült fasírt.

  • Magas rosttartalmának köszönhetően könnyű emészteni.
  • Vitamonokban és ásványi anyagokban gazdag fehérjeforrás.
Falafel

szejtán, vagy más néven búzahús, tönkölybúzából készített proteindús húspótló.

A húsokhoz hasonlóan

  • feldolgozható,
  • ízesíthető,
  • sütésre és
  • főzésre is alkalmas.

A búzák közül a tönkölybúzában

  • jelen van a szervezetünk számára szükséges összes aminosav,
  • sok vitamint /B-, E-vitamin/ és
  • ásványi anyagot /réz, vas, cink, kalcium, mangán, foszfor szelén/ is tartalmaz.

 

A szejtán elkészítéséről a „Mi is az a szejtán” írásunkban olvashat.

Húspótló szejtán