Szejtán? Olyan ismerősnek tűnik…

  • Talán egy távol-keleti tánc?
  • Esetleg egy egzotikus állatka?

Valójában mi is az?

A szejtánnak nincs köze az egzotikus állatokhoz, azonban a konyhához, az evéshez annál inkább.

A szejtán, hétköznapi nevén búzahús, búzasikérből készül. A búzasikér tulajdonképpen a gabona fehérjében gazdag része. Ha liszthez adagolják, a kenyér és a különféle péktermékek kiváló állagúak lesznek tőle.

Szejtán

A sikér sikere továbbá abban is rejlik, hogy fehérjetartalma megegyezik a csirkemell fehérjetartalmával, ezért a búzasikérből készült szejtán népszerű étel a húsmentesen táplálkozók körében. Sajnos azonban a gluténmentes diétába nem illeszthető be.

Érdekes, hogy állaga, kinézete és feldolgozási módja nagyon hasonlít a húséra, azaz

  • panírozhatjuk,
  • szeleteket süthetünk belőle,
  • készíthetünk belőle akár szaftos pörkölteket is.
Szejtán pörkölt

Hogyan készítsük el a szejtánt?

Röviden..  egyszerűen és gyorsan.

Hosszabban..

A következő képsorok megtekintése előtt arra kérünk mindenkit, hogy ne ítéljen elsőre. Ne azt nézzük, hogy miből lesz, hanem hogy mivé válik.  

Első lépésben egy nagyobb fazékban tegyünk fel vizet forralni.

Közben keverjük össze a por állagú hozzávalókat: (kb: 10 szelethez)

Szejtán elkészítéséhez a hozzávalók

250g búzasikér,

50g finomliszt,

1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna,

Fűszerek: 2 teáskanál só, 3 teáskanál füstös pirospaprika, bors, fokhagymapor, szójaszósz ízlés szerint

Alapos keverés után adjunk hozzá lassan annyi langyos vizet, amennyit „felvesz”. Ez általában ehhez a mennyiséghez 3dl. (Ha több vizet adunk hozzá akkor sem tudjuk elrontani, mert a felesleges víz a tálban marad.)

Vízzel összegyúrt szejtán

A hozzávalókból villámgyorsan egy közepes méretű gombóc áll össze. Hagyjuk egy kicsit pihenni, majd vágjuk fel négy darabra, és formáljunk belőle cipókat.

A következő lépésben a búzahúsokat a forrásban lévő vízbe tesszük. A cipók pár perc alatt megdagadnak, átfőnek, és feljönnek a víz tetejére. Szűrő segítségével vegyük ki, és csepegtessük le.

Megfőzött szejtán

A búzahúst ujjnyi darabokra szeleteljük fel, majd ismét tegyük a forró vízbe és főzzük még pár percig. 

Szeletelt előfőzött szejtán
Szejtán főzés közben

Ezután csepegtessük le, és ugyanúgy dolgozhatunk vele, mint a hússal.

Főzés után lecsepegtetett szejtán

Minél több liszt és szódabikarbóna kerül a búzasikér mellé, állaga annál lazább, csirkére emlékeztető lesz. Ilyen állapotban lehet rántani, tésztába tölteni vagy tehetjük pörköltbe, készíthetünk belőle brassóit. Ha nem adunk hozzá szódabikarbónát, disznóhúsra emlékeztető állagot kapunk, ilyenkor pácolásra, grillezésre vagy pirítva akár pizza feltétként is használhatjuk.

(A hússal ellentétben nem ereszt levet, hanem megköti a vizet,így pörkölt jellegű ételek készítésnél nyugodtan adhatunk hozzá több vizet. Zsiradékot nem érdemes hozzákeverni, mivel a főzés során távozik a búzahúsból.)

Kirántott szejtán

Végül is miért érdemes szejtánt fogyasztanunk?

Mert,

  • igen laktató
  • koleszterinmentes
  • a húséval megegyező a fehérjetartalma
  • kedvünk szerint ízesíthető
  • sütés, főzés során gyorsan átveszi a fűszerek aromáját, ízét, illatát
  • ugyanúgy használhatjuk, mint a húst, szinte minden húsétel elkészíthető belőle
  • jól beilleszthető a vegán és vegetáriánus táplálkozásba

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a túl sok vörös hús és a feldolgozott húskészítmények napi fogyasztása összefüggésbe hozható egyes daganatos, (vastagbélrák, prosztatarák) szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatával.

Húsfogyasztásunk csökkentésével már is sokat tettünk az egészségünkért.

Rövid cikkünkben néhány érdekességet a húspótlékokról, IDE kattintva olvashatsz, és szejtánból készült vegán ételről ITT kaphatsz még néhány plusz információt.