Vöröslencse humusz

HOZZÁVALÓK :

  • 200 gramm vörös lencse
  • 100g szezámmag
  • ½  frissen facsart citromlé
  • 3 szál újhagyma fehér része
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ½ teáskanál őrölt római kömény
  • 3 evőkanál Oliva olaj
  • babérlevél
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt füstölt paprika
  • bors
  • só (Himalaya finom)  ízlés szerint

 

ELKÉSZÍTÉS:

A megmosott vörös lencsét a babérlevéllel, 3,5 dl vízzel tegyük fel egy lábosban közepes hőfokon főzni. A vörös lencsét nem szükséges főzés előtt beáztatni, mivel rövid idő alatt (15-20 perc) megfő.

A szezámmagot serpenyőben közepes lángon, folyamatosan rázogatva addig pirítsuk, míg szép világos zsemleszínű nem lesz. Aprítógépbe téve és egy kevés olívaolajat hozzáöntve elkészítjük a tahini pasztát.

A megfőtt vörös lencsét leszűrjük és a tahini pasztához adjuk. A fűszereket, aprított petrezselymet és újhagymákat hozzáadva, citromlével és a préselt fokhagymával ízesítjük. A megmaradt olívaolajat és a főzőléből egy keveset hozzáadva ismét aprítógéppel kikeverjük.  Ha szükséges további főzőlé és olívaolaj hozzáadásával javíthatunk az állagán, az ízek hangolásában még néhány csepp citromlé és további fűszerek segíthetnek.