Korábban írtunk már arról, hogy a fáradékonyság és a magasabb fertőzésveszély egyik oka lehet a vashiány, amely egy igen gyakori egészségügyi probléma.

A vas számunkra egy alapvető nyomelem, melyet szervezetünk nem tud előállítani, ezért táplálékkal kell bevinnünk.

A spenót bővelkedik vasban, de a benne lévő oxalát vegyület megköti a vasat, így nyersen csak kevés vas tud felszívódni. Viszont főzés hatására az oxalát a főzővízbe kerül, és így több mint 50%-kal több vas szívódik fel.

Íme egy ízletes főétel, a spenótos lasagne formájában.

Spenótos lasagne

Hozzávalók:

spenótos réteg

  • 1000g fagyasztott spenót
  • 3 evőkanál olaj
  • 6 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors

besamel réteg

  • 100g növényi margarin
  • 100g liszt
  • 1000 ml növényi tej
  • ízlés szerint só, bors
  • fél szerecsendió reszelve

Az összeállításhoz

  • lasagnelapok
  • 400g növényi sajt

Elkészítés:

  • Főzés előtt gondoskodjunk arról, hogy a fagyasztott spenót kiengedjen.
  • A fokhagymákat aprítsuk fel, pirítsuk meg az olajon, majd adjuk hozzá a spenótot sózzuk, borsozzuk.
  • A spenótot kb. 15 percig alacsony lángon kevergetés mellett főzzük, amíg egy sűrű spenótmártást nem kapunk.
  • A besamelmártáshoz olvasszuk fel a növényi margarint, szórjuk rá a lisztet és 1-2 percig kevergessük, majd öntsük fel a növényi tejjel.
  • További kevergetés mellett várjuk meg míg a mártás felforr és besűrűsödik.
  • Fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval.
  • A tepsiben a rétegek a következőképpen alakulnak:
  • alulra teszünk egy réteg besamelt, erre jöhet
  • egy réteg tésztalap, és 
  • egy réteg spenót, erre
  • egy adag besamel, majd
  • növényi sajtreszelék, mely után ismét
  • tészta réteg jön.
  • Ezt a műveletet megismételjük még kétszer.
  • Az utolsó tésztás réteg tetejére még spenótmártás kerül, besamellel és növényi sajttal.
  • 200 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük.
  • Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni.