Korábban írtunk már arról, hogy a fáradékonyság és a magasabb fertőzésveszély egyik oka lehet a vashiány, amely egy igen gyakori egészségügyi probléma.
A vas számunkra egy alapvető nyomelem, melyet szervezetünk nem tud előállítani, ezért táplálékkal kell bevinnünk.
A spenót bővelkedik vasban, de a benne lévő oxalát vegyület megköti a vasat, így nyersen csak kevés vas tud felszívódni. Viszont főzés hatására az oxalát a főzővízbe kerül, és így több mint 50%-kal több vas szívódik fel.
Íme egy ízletes főétel, a spenótos lasagne formájában.
Hozzávalók:
spenótos réteg
- 1000g fagyasztott spenót
- 3 evőkanál olaj
- 6 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só, bors
besamel réteg
- 100g növényi margarin
- 100g liszt
- 1000 ml növényi tej
- ízlés szerint só, bors
- fél szerecsendió reszelve
Az összeállításhoz
- lasagnelapok
- 400g növényi sajt
Elkészítés:
- Főzés előtt gondoskodjunk arról, hogy a fagyasztott spenót kiengedjen.
- A fokhagymákat aprítsuk fel, pirítsuk meg az olajon, majd adjuk hozzá a spenótot sózzuk, borsozzuk.
- A spenótot kb. 15 percig alacsony lángon kevergetés mellett főzzük, amíg egy sűrű spenótmártást nem kapunk.
- A besamelmártáshoz olvasszuk fel a növényi margarint, szórjuk rá a lisztet és 1-2 percig kevergessük, majd öntsük fel a növényi tejjel.
- További kevergetés mellett várjuk meg míg a mártás felforr és besűrűsödik.
- Fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval.
- A tepsiben a rétegek a következőképpen alakulnak:
- alulra teszünk egy réteg besamelt, erre jöhet
- egy réteg tésztalap, és
- egy réteg spenót, erre
- egy adag besamel, majd
- növényi sajtreszelék, mely után ismét
- tészta réteg jön.
- Ezt a műveletet megismételjük még kétszer.
- Az utolsó tésztás réteg tetejére még spenótmártás kerül, besamellel és növényi sajttal.
- 200 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük.
- Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni.