Növényi tejek, krémlevesek, nyers italok készítése Biovita növényi tejkészítő géppel

 

NÖVÉNYI TEJ RECEPTEK 1,3 – 1,4 LITER TEJ KÉSZÍTÉSÉHEZ
(Nagyobb adaghoz a hozzávalók menyiségét arányosan növelni kell.)

 

Az iparilag előállított és kereskedelmi forgalomba került növényi tejek, a készítésükhöz szükséges természetes alapanyagok mellett tartalmazhatnak egyéb adalékanyagokat. Savanyúságot szabályozó, állagjavító és csomósodás gátló anyagokkal, stabilizáló és térfogatnövelő szerekkel, sok esetben cukor hozzáadásával teszik a terméket ízlelésünknek minden tekintetben megfelelőnek.

 

A növényi tejek egyszerűen, könnyen emészthető fehérjéket, esszenciális aminosavakat, szénhidrátokat, és telítetlen-, valamint többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak. Ízük és állaguk attól függ, hogy gabonából (rizs, köles, zab), hüvelyesből (szója), magokból (napraforgómag, szezámmag) vagy csonthéjasokból (mandula, kókusz) készítjük.

A gabonák keményítőtartalma magas, ezért a növényi tej készítésekor viszonylag kis mennyiségre lesz szükségünk. Ha tejszínt vagy krémet szeretnénk készíteni kicsit emelni kell az adagon.

 

NATUR RIZSITAL, RIZSTEJ

Rizstej

Hozzávalók:

¾  adagolópohár barnarizs

1-2 adagolópohár kókuszreszelék (így magasabb lesz az ital ásványi anyag tartalma)

késhegynyi Himalaya só (ízlés szerint elhagyható)

1 csapott evőkanál eritrit

1 evőkanál semleges ízű hidegen sajtolt növényi olaj (napraforgó)  vagy kókuszolaj

víz a maximum jelzésig

 

KÓKUSZTEJ

Kókusztej

Hozzávalók:

3 adagolópohár kókuszreszelék

½ adagolópohár basmati rizs

1 csapott evőkanál eritrit

1 evőkanál kókuszolaj

késhegynyi Himalaya só

víz a maximum jelzésig

 

KÖLESITAL

Kölestej

Hozzávalók:

1 adagolópohár köles

1 adagolópohár kókuszreszelék

1 csapott evőkanál eritrit

1 evőkanál semleges ízű hidegen sajtolt növényi olaj (napraforgó) vagy kókuszolaj

késhegynyi Himalaya só

(Esetleg ízlés szerint adhatunk hozzá 1-2 cm vanília rúd darabkát.)

víz a maximum jelzésig

 

ZABITAL

Zabital

Hozzávalók:

1 adagolópohár zab

1 adagolópohár kókuszreszelék

1 maréknyi (kb.10 szem) mazsola

1 evőkanál semleges ízű hidegen sajtolt növényi olaj (napraforgó) vagy kókuszolaj

késhegynyi Himalaya só

(Esetleg ízlés szerint adhatunk hozzá 1-2 cm vanília rúd darabkát.)

víz a maximum jelzésig

 

SZÓJAITAL

Szójatej

Hozzávalók:

1 adagolópohár szója

késhegynyi Himalaya só

1 csapott evőkanál eritrit

1 evőkanál semleges ízű hidegen sajtolt növényi olaj (napraforgó) vagy kókuszolaj

víz a maximum jelzésig

Mogyorótej

Hozzávalók:

2 adagolópohár mogyoró (vagy akár dió)

1 adagolópohár kókuszreszelék

1 csapott evőkanál eritrit

1 evőkanál semleges ízű hidegen sajtolt növényi olaj (napraforgó) vagy kókuszolaj

késhegynyi Himalaya só

adhatunk hozzá vanília rúd darabkát (kb.1 cm)

Ízesíthetjük még kakaóval és fahéjjal is.

víz a maximum jelzésig

 

MANDULATEJ

Mandulatej

Hozzávalók:

2 adagolópohár héj nélküli mandula

1 adagolópohár kókuszreszelék

1 evőkanál kókuszolaj

1 csapott evőkanál eritrit

1 csipet Himalaya só

víz a maximum jelzésig

 

ARANYLENMAG ITAL

Aranylenmagtej

Hozzávalók:

1 adagolópohár aranylenmag

2 adagolópohár kókuszreszelék

1 csapott evőkanál eritrit

késhegynyi Himalaya só

adhatunk hozzá vanília rúd darabkát (kb.0,5cm)

Az elkészült és már lehűlt italhoz kedvünk szerint turmixolhatunk valamilyen gyümölcsöt. (alma, banán, kivi, eper, szeder, áfonya) Ha krémesebb állagú italt szeretnénk emeljük a mennyiséget 1 adagoló pohárnyira illetve a víz mennyiségét csökkentsük a minimum szintig.

 

GABONÁBÓL készített SŰRÍTETT ITALOK, TEJSZÍN HELYETTESÍTŐK és KRÉMEK

A tejszín-helyettesítők készítésénél több szárazanyagot (gabona, mag) és kevesebb vizet, illetve a sűrítéshez legalább 5 dkg kókuszzsírt használunk.

Vegán tejszín

Hozzávalók

1-2 adagolópohár kölesrizsárpa, vagy zab(attól függően milyen sűrűre szeretnénk)

1 adagolópohár kókuszreszelék

1 csapott evőkanáleritrit (elhagyható)

5 dkg kókuszolaj

késhegynyi Himalaya só

(Esetleg ízlés szerint adhatunk hozzá 1-2 cm vanília rúd darabkát.)

víz a minimum vagy maximumjelzésig (a kívánt sűrűségtől függően)

 

KRÉMLEVESEK KÉSZÍTÉSE 1,3 – 1,4 LITER LEVES KÉSZÍTÉSÉHEZ
(Nagyobb adaghoz a hozzávalók menyiségét arányosan növelni kell.)

 

A levesek készítéséhez használni kívánt zöldségeket vagy gyümölcsöket minden esetben kb. 1 cm-es kockákra vágjuk fel. A hozzávalókat öntsük a  tartályba, majd  töltsük fel azt vízzel úgy, hogy a vízszint a minimum és a maximum jelzés közé essen. Az elkészült levest azonnal fogyaszthatjuk vagy tetszés szerint tovább ízesíthetjük petrezselyem zölddel egyéb zöldfűszerekkel, tejföllel vagy megszórhatjuk pirított magvakkal (napraforgó, tökmag) esetleg tálalhatjuk pirított kenyérkockákkal is. A BIOVITA készülék praktikus időkímélő megoldás számunkra. Nem kell a tűzhely mellett őrködnünk és kavargatnunk a levest, az nem fut ki és nem ég oda. Csak elindítjuk a programot, majd később egy kellemes zene jelzi, az étel elkészültét.

 

BROKKOLI KRÉMLEVES

Brokkoli krémleves

Hozzávalók:

15 dkg felaprított brokkoli

10 dkg barna rizs

1 teáskanál ételízesítő

ízlés szerint Himalaya só

késhegynyi őrölt bors

víz a maximum jelzésig

 

GOMBA KRÉMLEVES

Gomba kémleves

Hozzávalók:

15 dkg gomba

10 dkg barna rizs

1 teáskanál ételízesítő

ízlés szerint Himalaya só

késhegynyi őrölt bors

víz a maximum jelzésig

 

ZÖLDBORSÓ KRÉMLEVES

Zöldborsó krémleves

Hozzávalók:

20 dkg zöldborsó

2 szál sárgarépa apró kockára vágva

1 szál zöldség apró kockára vágva

1 evőkanál eritrit

1 evőkanál étolaj

ízlés szerint Himalaya só

víz a maximum jelzésig

 

CUKKINI KRÉMLEVES

Cukkini krémleves

Hozzávalók:

20 dkg cukkini

½ adagolópohár hajdina

1 szál sárgarépa apró kockára vágva

1 evőkanál étolaj

1 teáskanál ételízesítő

ízlés szerint Himalaya só

késhegynyi őrölt bors

késhegynyi kurkuma

víz a maximum jelzésig

 

NYERSITALOK KÉSZÍTÉSE

 

A nyersitalok készítéséhez használni kívánt gyümölcsöket minden esetben kb. 1 cm-es kockákra vágjuk fel. A hozzávalókat öntsük a tartályba, majd töltsük fel azt vízzel úgy, hogy a vízszint a minimum és a maximum jelzés közé essen. A BIOVITA praktikus időkímélő megoldás számunkra.

 

ALMA-BANÁN JUICE

Alma-banán juice

Hozzávalók:

2 banán

1 kisebb alma

víz a minimum és a maximum jelzés között

ízlés szerint: eritrit, őrölt fahéj, vanília

 

TURMIX CÉKLÁVAL ÉS GYÜMÖLCSÖKKEL

Céklás turmix

Hozzávalók:

1 db közepes cékla apró kockára vágva

1 bögrényi piros bogyós gyümölcs

1 banán

víz a minimum és a maximum jelzés között

ízlés szerint: eritrit