Növényi tejek, krémlevesek, nyers italok készítése Biovita növényi tejkészítő géppel
NÖVÉNYI TEJ RECEPTEK 1,3 – 1,4 LITER TEJ KÉSZÍTÉSÉHEZ
(Nagyobb adaghoz a hozzávalók menyiségét arányosan növelni kell.)
Az iparilag előállított és kereskedelmi forgalomba került növényi tejek, a készítésükhöz szükséges természetes alapanyagok mellett tartalmazhatnak egyéb adalékanyagokat. Savanyúságot szabályozó, állagjavító és csomósodás gátló anyagokkal, stabilizáló és térfogatnövelő szerekkel, sok esetben cukor hozzáadásával teszik a terméket ízlelésünknek minden tekintetben megfelelőnek.
A növényi tejek egyszerűen, könnyen emészthető fehérjéket, esszenciális aminosavakat, szénhidrátokat, és telítetlen-, valamint többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak. Ízük és állaguk attól függ, hogy gabonából (rizs, köles, zab), hüvelyesből (szója), magokból (napraforgómag, szezámmag) vagy csonthéjasokból (mandula, kókusz) készítjük.
A gabonák keményítőtartalma magas, ezért a növényi tej készítésekor viszonylag kis mennyiségre lesz szükségünk. Ha tejszínt vagy krémet szeretnénk készíteni kicsit emelni kell az adagon.
NATUR RIZSITAL, RIZSTEJ
Hozzávalók:
¾ adagolópohár barnarizs
1-2 adagolópohár kókuszreszelék (így magasabb lesz az ital ásványi anyag tartalma)
késhegynyi Himalaya só (ízlés szerint elhagyható)
1 csapott evőkanál eritrit
1 evőkanál semleges ízű hidegen sajtolt növényi olaj (napraforgó) vagy kókuszolaj
víz a maximum jelzésig
KÓKUSZTEJ
Hozzávalók:
3 adagolópohár kókuszreszelék
½ adagolópohár basmati rizs
1 csapott evőkanál eritrit
1 evőkanál kókuszolaj
késhegynyi Himalaya só
víz a maximum jelzésig
KÖLESITAL
Hozzávalók:
1 adagolópohár köles
1 adagolópohár kókuszreszelék
1 csapott evőkanál eritrit
1 evőkanál semleges ízű hidegen sajtolt növényi olaj (napraforgó) vagy kókuszolaj
késhegynyi Himalaya só
(Esetleg ízlés szerint adhatunk hozzá 1-2 cm vanília rúd darabkát.)
víz a maximum jelzésig
ZABITAL
Hozzávalók:
1 adagolópohár zab
1 adagolópohár kókuszreszelék
1 maréknyi (kb.10 szem) mazsola
1 evőkanál semleges ízű hidegen sajtolt növényi olaj (napraforgó) vagy kókuszolaj
késhegynyi Himalaya só
(Esetleg ízlés szerint adhatunk hozzá 1-2 cm vanília rúd darabkát.)
víz a maximum jelzésig
SZÓJAITAL
Hozzávalók:
1 adagolópohár szója
késhegynyi Himalaya só
1 csapott evőkanál eritrit
1 evőkanál semleges ízű hidegen sajtolt növényi olaj (napraforgó) vagy kókuszolaj
víz a maximum jelzésig
Hozzávalók:
2 adagolópohár mogyoró (vagy akár dió)
1 adagolópohár kókuszreszelék
1 csapott evőkanál eritrit
1 evőkanál semleges ízű hidegen sajtolt növényi olaj (napraforgó) vagy kókuszolaj
késhegynyi Himalaya só
adhatunk hozzá vanília rúd darabkát (kb.1 cm)
Ízesíthetjük még kakaóval és fahéjjal is.
víz a maximum jelzésig
MANDULATEJ
Hozzávalók:
2 adagolópohár héj nélküli mandula
1 adagolópohár kókuszreszelék
1 evőkanál kókuszolaj
1 csapott evőkanál eritrit
1 csipet Himalaya só
víz a maximum jelzésig
ARANYLENMAG ITAL
Hozzávalók:
1 adagolópohár aranylenmag
2 adagolópohár kókuszreszelék
1 csapott evőkanál eritrit
késhegynyi Himalaya só
adhatunk hozzá vanília rúd darabkát (kb.0,5cm)
Az elkészült és már lehűlt italhoz kedvünk szerint turmixolhatunk valamilyen gyümölcsöt. (alma, banán, kivi, eper, szeder, áfonya) Ha krémesebb állagú italt szeretnénk emeljük a mennyiséget 1 adagoló pohárnyira illetve a víz mennyiségét csökkentsük a minimum szintig.
GABONÁBÓL készített SŰRÍTETT ITALOK, TEJSZÍN HELYETTESÍTŐK és KRÉMEK
A tejszín-helyettesítők készítésénél több szárazanyagot (gabona, mag) és kevesebb vizet, illetve a sűrítéshez legalább 5 dkg kókuszzsírt használunk.
Hozzávalók
1-2 adagolópohár köles, rizs, árpa, vagy zab(attól függően milyen sűrűre szeretnénk)
1 adagolópohár kókuszreszelék
1 csapott evőkanáleritrit (elhagyható)
5 dkg kókuszolaj
késhegynyi Himalaya só
(Esetleg ízlés szerint adhatunk hozzá 1-2 cm vanília rúd darabkát.)
víz a minimum vagy maximumjelzésig (a kívánt sűrűségtől függően)
KRÉMLEVESEK KÉSZÍTÉSE 1,3 – 1,4 LITER LEVES KÉSZÍTÉSÉHEZ
(Nagyobb adaghoz a hozzávalók menyiségét arányosan növelni kell.)
A levesek készítéséhez használni kívánt zöldségeket vagy gyümölcsöket minden esetben kb. 1 cm-es kockákra vágjuk fel. A hozzávalókat öntsük a tartályba, majd töltsük fel azt vízzel úgy, hogy a vízszint a minimum és a maximum jelzés közé essen. Az elkészült levest azonnal fogyaszthatjuk vagy tetszés szerint tovább ízesíthetjük petrezselyem zölddel egyéb zöldfűszerekkel, tejföllel vagy megszórhatjuk pirított magvakkal (napraforgó, tökmag) esetleg tálalhatjuk pirított kenyérkockákkal is. A BIOVITA készülék praktikus időkímélő megoldás számunkra. Nem kell a tűzhely mellett őrködnünk és kavargatnunk a levest, az nem fut ki és nem ég oda. Csak elindítjuk a programot, majd később egy kellemes zene jelzi, az étel elkészültét.
BROKKOLI KRÉMLEVES
Hozzávalók:
15 dkg felaprított brokkoli
10 dkg barna rizs
1 teáskanál ételízesítő
ízlés szerint Himalaya só
késhegynyi őrölt bors
víz a maximum jelzésig
GOMBA KRÉMLEVES
Hozzávalók:
15 dkg gomba
10 dkg barna rizs
1 teáskanál ételízesítő
ízlés szerint Himalaya só
késhegynyi őrölt bors
víz a maximum jelzésig
ZÖLDBORSÓ KRÉMLEVES
Hozzávalók:
20 dkg zöldborsó
2 szál sárgarépa apró kockára vágva
1 szál zöldség apró kockára vágva
1 evőkanál eritrit
1 evőkanál étolaj
ízlés szerint Himalaya só
víz a maximum jelzésig
CUKKINI KRÉMLEVES
Hozzávalók:
20 dkg cukkini
½ adagolópohár hajdina
1 szál sárgarépa apró kockára vágva
1 evőkanál étolaj
1 teáskanál ételízesítő
ízlés szerint Himalaya só
késhegynyi őrölt bors
késhegynyi kurkuma
víz a maximum jelzésig
NYERSITALOK KÉSZÍTÉSE
A nyersitalok készítéséhez használni kívánt gyümölcsöket minden esetben kb. 1 cm-es kockákra vágjuk fel. A hozzávalókat öntsük a tartályba, majd töltsük fel azt vízzel úgy, hogy a vízszint a minimum és a maximum jelzés közé essen. A BIOVITA praktikus időkímélő megoldás számunkra.
ALMA-BANÁN JUICE
Hozzávalók:
2 banán
1 kisebb alma
víz a minimum és a maximum jelzés között
ízlés szerint: eritrit, őrölt fahéj, vanília
TURMIX CÉKLÁVAL ÉS GYÜMÖLCSÖKKEL
Hozzávalók:
1 db közepes cékla apró kockára vágva
1 bögrényi piros bogyós gyümölcs
1 banán
víz a minimum és a maximum jelzés között
ízlés szerint: eritrit