Szotyola, szotyi, makuka, tutyella, uszu, rica – napraforgó. Európába a 16. században dísznövényként érkezett. Mára már, Magyarországon a legfontosabb és a legnagyobb területen termesztett olajnövény.
Tudtad, hogy a napraforgószirmokból készített teában lévő összetevők bizonyítottan vízhajtó, lázcsökkentő és sebgyógyító hatásúak?
A napraforgó magja vitaminokban (különösen E- és B vitamin), ásványi anyagokban (vas, foszfor, kálium, magnézium), nyomelemekben, telítetlen és esszenciális zsírsavakban bővelkedik.
Fogyasztása kedvező hatású ideggyengeség, prosztataprobléma, vizelési gondok, magas koleszterin szint, megfázás esetén.
Fogyaszthatjuk magában, vagy pirítva salátákhoz, darálva pástétomokhoz keverve.
Hőkezeléskor az értékes zsírsavak egy része kárba vész, ezért pirításkor figyeljünk arra, hogy a magvak világos színűek maradjanak!
Ha egy gyorsan elkészíthető, egyszerű szendvicskrémre vágyunk, érdemes a napraforgómaggal kísérleteznünk.
A pástétom hozzávalói:
20 dkg hántolt napraforgó (vagy BIO hántolt napraforgó)
1 dl víz
½ fej lila hagyma
1 ek. citromlé
1ek. őrölt pirospaprika
1 kk. só (Himalaya finom)
1 kk. kömény
Elkészítési módok:
- A ledarált napraforgómagot és a (lilahagyma kivételével) többi hozzávalót alaposan összekeverjük. Legalább egy óráig pihentetjük, végül az apróra vágott lila hagymát is hozzákeverjük.
- Készíthetjük úgy is, hogy a napraforgómagokat előzőleg száraz serpenyőben óvatosan megpirítjuk. (Hántolt napraforgó pirítás – youtube video IDE kattintva.) Buzgón kevergessük, nehogy odaégjen. A még világos magokat a pirítás után egyből öntsük a konyhai aprítóba , adjuk hozzá a többi alapanyagot, és alaposan keverjük össze.
Laktató, finom, pirítósra kenhető szendvicskrém, melyet a hűtőben több napig is tárolhatnánk, de garantáltan nem lesz rá szükségünk, mert gyorsan elfogy.