Tavasszal és nyáron kár lenne kihagyni a lágy ízű, édeskés ropogós gumójú, zsenge karalábéból készült finomságokat. Minél zsengébb, annál magasabb a vitamin- és ásványi anyag tartalma (A-, B-vitamin, kálium, magnézium, foszfor.) Sokféleképpen elkészíthetjük, levesnek, főzeléknek, rántva és töltve is ízletes.

Vásárláskor figyeljünk arra, hogy alapanyagnak ép felszínű karalábét válasszunk a kosarunkba, mivel a megrepedt karalábé belseje gyorsan „elfásodik.”

A karalábé magas vitamintartalmú leveleit érdemes zöldsalátákban felhasználni.

A karalábé krémleves a Biovita növényi tejkészítő gépben, melyben finom krémleveseket is főzhetünk, hipp-hopp elkészül. (Youtube video IDE kattintva)

Karalébé krémleves

Hozzávalók:

1 közepes fej zsenge karalábé

1 szál répa

1 közepes fej hagyma

1.5 adagolópohár barna rizs

1 evőkanál kókuszolaj

fűszerek: só 1 kk, őrölt bors, őrölt köménymag ízlés szerint

1 késhegynyi kurkuma por

A zöldségeket megpucoljuk, kockára vágjuk és Biovita növényi tejkészítő gépbe öntjük a megmosott rizzsel és a fűszerekkel együtt. Vízzel felöntjük a maximum jelzésig. (A recept 1,3 literes készülékhez készült.)

Amíg a gép önállóan dolgozik, megpirítjuk a hántolt napraforgómagot, amit majd tálaláskor az elkészült levesbe szórhatunk. Fogyaszthatjuk még pirított kenyérkockával, levesgyönggyel és friss apróra vágott petrezselyemmel is.

Hántolt napraforgó pirítás egyszerűen, nézze meg ITT.