Szendvicsre kenhető
BROKKOLIKRÉM

Miért jó nekünk, ha gyakrabban fogyasztunk brokkolit?
Egy kis tudományos megközelítés:
A brokkoli, ez a tápanyagokban gazdag keresztes virágú zöldség, hazánkban az utóbbi 20 évben kapott nagyobb figyelmet. Elsősorban krémlevesekben, rakott ételekben, szendvicskrémekben, vagy gabonával köretként fogyasztjuk.
Kutatások bizonyítják, hogy az antioxidánsokban gazdag keresztes virágú zöldségek, így a brokkoli is képes az immunrendszerünk védelmezőit felrázni. Hatásosan véd bennünket a rákos megbetegedésektől, a rák áttétes fejlődésétől, illetve a környezeti szennyeződésektől.
Mindezekért a jótékony hatásokért egy kéntartalmú vegyület, a szulforafán felel, mely a keresztes virágú zöldségekben képződik, és az emberi szervezetben méregtelenítő hatóanyagként működik.
A szakértők szerint naponta 5-10 dkg brokkoli elfogyasztása már védelmet nyújthat a hormonfüggő daganatok kifejlődése ellen.
Dr. Michael Greger orvos, író, nemzetközileg elismert táplálkozástudományi, élelmiszer-biztonsági és közegészségügyi előadó is, az ajánlásában, a napi 12 nélkülözhetetlen összetevő között említi a keresztes virágú zöldségeket (brokkoli, karfiol, karalábé, káposzta, kelbimbó).
Kutatások bizonyítják. Amellett, hogy ígéretes rák elleni hatóanyag, a szulforafán elősegíti a szem és az agy védelmét, csökkentheti az orrnyálkahártya allergiás gyulladását, kezelheti a kettes-típusú cukorbetegséget, és nemrég az is kiderült róla, hogy alkalmazható az autizmus kezelésében is.
Dr. Greger javaslata alapján maximalizálhatod a szulforafán képződést, ha főzés előtt először felaprítod a brokkolit, és vársz legalább 40 percet.
A fagyasztott brokkoli esetében már nincs szulforafánképző képesség, mert a fagyasztás előtt a zöldséget hirtelen előfőzik, így kikapcsolják az enzimeket.
A fagyasztott keresztesvirágúakban is ott van az elővegyület, ami ellenáll a hőhatásnak, és ha őrölt mustármagot szórsz a fagyasztott vagy a megfőzött brokkolira, akkor elkezdődik a szulforafán termelés.

Egyszerű és gyorsan elkészíthető pirítósra kenhető BROKKOLIKRÉM
Hozzávalók:
500g brokkoli
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma vagy fokhagyma granulátum
2 evőkanál szezámmag
5-6 evőkanál napraforgómag
himalája só
bors
csipetnyi mustármag por
1evőkanál kókuszolaj
Elkészítés:
A friss, megmosott vagy fagyasztott, de már kiengedett brokkolirózsákat kevés forró vízben megpároljuk.
A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, majd kevés olajon megdinszteljük.
Folyamatos keverés közben külön-külön enyhén megpirítjuk a szezámmagot és a napraforgómagot.
A pörköléshez használjunk tapadásmentes serpenyőt, egyenletesen oszlassuk el a magokat, és folyamatos kevergetés mellett 1-2 perc alatt pirítsuk meg. Ha kész, öntsük ki egy lapos edénybe, hogy hamarabb elhűljön.
Fontos, hogy pirítás közben folyamatosan kevergessük a magokat, mert gyorsan odakap, és akkor mehet a kukába.
A kihűlt, megpárolt brokkolit az aprítógépbe tesszük, hozzáadjuk a megpirított magokat, a hagymát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd pépesítjük. Természetesen dolgozhatunk botmixerrel is.
A vállalkozó kedvű kukták a szendvicskrémet még tovább bolondíthatják pépesített nyers fokhagymával vagy egy kis őrölt szerecsendióval.
Az így elkészített kencénk 2-3 napig a hűtőben biztonsággal megőrzi a minőségét.