Pillanatok alatt elkészíthető tápláló fehérjeforrás.

 

Avokádók

Az avokádó egy Közép-Amerikában őshonos örökzöld fán terem, melynek termését már több ezer éve fogyasztják az ott élő indiánok.

  • Tápláló fehérjeforrás.
  • Több mint 80 százaléka könnyen emészthető zsír, jórészt egyszeresen telített zsírsavakból áll.
  • Természetes lecitinforrás, mely táplálja az agyat.
  • Élelmi rostokban gazdagA-, B-, C-, és E- vitamin forrása pompás antioxidáns.
  • Magas réztartalma miatt hozzájárul a vörösvértestek képződéséhez.

A hosszúkás, körte alakú gyümölcs rücskös héja általában sötétzöld vagy sötétlila. A vajszínű gyümölcshús közepében egy nagyobbacska kemény mag található. A rendkívül tápláló terméshúst nyersen fogyasztják, mivel megfőzve az íze keserűvé válik.

Vásárláskor, gyengéd nyomkodással mindig állapítsuk meg az avokádó érettségét.

  • Ha a héj gyenge nyomásnak enged, de nem túl kemény, és nem túl puha, akkor a gyümölcs megfelelő.
  • Ha keménynek érezzük, akkor még éretlen, és ilyenkor mérgezőnek számít.

Nagyjából 1 hét alatt beérik, azonban ha gyorsítani szeretnénk a folyamaton, íme egy egyszerű megoldás:

Tegyük papírzacskóba egy alma vagy banán mellé, melyekből etilén szabadul fel, így 2-3 nap alatt megpuhul a gyümölcs.

 

Kifejezetten kedvelt, a Mexikó konyha szinte mindennapos fogása a guacamole, mely egy azték eredetű avokádóból készült pikáns étel. Ezt különféle receptek alapján készítik el, de talán a leggyakoribb, hogy az avokádó húsához apróra vágott hagymát, koriandert, chilit, paradicsomot és citrom vagy lime levét keverik, majd az ízek összeéréséhez hűtőben pihentetik.

Leveles avokádó

Ha szeretünk kísérletezni, és éppen van kedvünk és időnk egy kicsit bíbelődni, az avokádó magjából csinos egzotikus szobanövényt nevelhetünk. Az interneten bőven találhatunk ötleteket, és segítséget a megvalósításhoz. Teremni nem fog, hiszen a virágzáshoz trópusi éghajlat és magas páratartalom szükséges.

Avokádókrém

 

HOZZÁVALÓK:

2 érett avokádó

1 kis fej vöröshagyma

1-2 gerezd zúzott fokhagyma

2 cm friss gyömbér lereszelve

1 evőkanál koriander

1 evőkanál apróra vágott petrezselyem

só, bors

1 evőkanál citromlé

esetleg mustár

 

ELKÉSZÍTÉSE:

 

Az avokádót megmossuk, óvatosan ketté vágjuk, és a magját eltávolítjuk.

A húsát kikanalazzuk, szétnyomkodjuk, és hogy ne barnuljon be, citromlével meglocsoljuk.

Hozzákeverjük az apróra vágott hagymát, fokhagymát és a fűszereket.

Aprítógépben, vagy botmixerrel pépesítjük.

Teljes kiőrlésű pirítós kenyérre kenve fogyasszuk.