„Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.”

(Saint-Exupéry)

Csónak a vízen a hegyek között

Víz nélkül nincs élet. A tiszta ivóvíz számunkra nélkülözhetetlen, amely semmi mással nem pótolható.

A hétköznapokban azonban mégsem értékeljük eléggé. Természetesnek vesszük, hogy egyetlen mozdulat és már folyik is a víz a csapból.

Ivóvízzel locsoljuk a növényeinket, mossuk a ruháinkat és az autónkat. Folyó vízben mosogatunk, és hosszú percekig áztatjuk magunkat a tus alatt. Pazaroljuk, szennyezzük és bele sem gondolunk, hogy a tiszta víz hiánya milyen következményekkel járhat.

Folyik a csapból a víz

Ami számunkra természetes, mások számára a túlélést jelenti.

Tudtad, hogy vannak helyek, ahol a gyerekek és a nők naponta több mint 6 km-t gyalogolnak a vízért?

Tudtad, hogy az ENSZ adatai szerint jelenleg 1,8 milliárd ember baktériumokkal és ürülékkel szennyezett vizet iszik, és évente mintegy 3,5 millió ember hal meg a rossz vízellátás miatt?

Két gyerek ballonokat tol egy kocsin

Az ENSZ március 22-ét a VÍZ VILÁGNAPjának nyilvánította. A cél az volt, hogy felhívják az emberek figyelmét a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

Mivel ivóvizünk a természetből származik, fontos, hogy mindenki tudatosan figyeljen környezetünk tisztaságára és csökkentse a vízfogyasztását.

Vízcsep cseppen a vízbe

A 2021-es év jelmondata volt: A víz érték! Becsüld meg!”