A cukor éltető erő. A szervezetünkben lejátszódó biológiai és anyagcsere folyamatokhoz testünk főként glükózt (szőlőcukrot) használ, melyhez többnyire az elfogyasztott szénhidrátok lebontásával jut. Az átalakulás gyorsasága függ attól, hogy milyen típusú táplálékból és mekkora mennyiséget viszünk be a szervezetünkbe.

Amikor a természetes cukrot finomítják és koncentrálják, megfosztják eredeti értékes összetevőiktől, rostjaitól, enzimjeitől, ásványi anyagaitól és vitaminjaitól. Ezért a finomított cukrok fogyasztása senkinek sem javasolt, mivel gyors felszívódásúak és a vércukorszintet is hirtelen emelik meg.

Édességek

A rendszeres, nagy mennyiségű finomított cukorfogyasztás – a cukrozott élelmiszerek, a sok édesség, üdítőital – következményeként szervezetünkben nehezebbé válik a fehérjék, a kalcium és sok más ásványi anyag felszívódása, valamint jó néhány létfontosságú emésztő baktérium szaporodása is. Ezért testünk természetes egyensúlya felborulhat.

félkész és feldolgozott élelmiszerek rendszeres fogyasztásával az ember akaratlanul is komoly cukorfogyasztóvá válhat. A rejtett cukor csak üres kalóriákat (grammonként 4,2 kcal) ad, sem vitaminokat, sem ásványi anyagokat nem tartalmaz.

Kövér kisfiú eszik

A túlzott cukorfogyasztás és elhízás miatt a cukorbetegség mára globális problémává vált. Világszerte 250 millió cukorbeteg ember él, és számuk évente 7 millióval növekszik.  A jövő nem túl kecsegtető.

Hosszú távon az embereknek oda kell figyelniük, hogy az ételük és italuk. mennyi hozzáadott cukrot tartalmaz, és egészségük érdekében ezt a mennyiséget csökkenteniük kellene. Azt gondolhatjuk, hogy ez a probléma bennünket nem érint.

Az igazság az, hogy valójában mindenki érintett.

Ha esetleg, mint gondoskodó szülőként,

  • reggelire jóindulatúan egy péksüteményt és némi gyümölcslevet teszünk gyermekünk elé, pl. mogyorós-kakaós ízű croissant (100g, 20g cukor) 300ml Hohes C Plus+ Magnézium 100% narancs-alma-szőlő-lime vegyes gyümölcslé (28,2g cukor),

összesen: 48,2g cukor

Hájas kifli
  • uzsonnára gyümölcslével és pár szem keksszel kedveskedünk,
  1. Kubu Multivitamin 300ml vegyes gyümölcslé (27,6gcukor) és Győri Édes Zabfalatok almás zabpelyhes keksz 4db keksz (14g cukor),

összesen: 41,6g cukor

  • vacsorára pedig kaukázusi kefir és péksütemény kerül az asztalra,
  1. Milli natúr kaukázusi kefir 200 g (11gcukor), 2db fornetti császárzsemle

(7,8g cukor),

összesen: 18,8g cukor

nem is sejtjük, hogy többszörösen túladagoltuk gyermekünk napi cukorszükségletét.

Ha összeadjuk az előbb említett étkezések alatt gyermekünk által elfogyasztott, „rejtett” cukrokat tartalmazó élelmiszerek cukormennyiségét és itt most nem számoltunk az ebéddel, ami szintén még hozzá adódna, akkor, gyermekünk már több mint 100g cukrot fogyasztott. (1 teáskanál cukor kb. 4gramm)

Melyik szülő adna tudatosan gyermekének több mint 26 teáskanálnyi cukrot?

Az előbb említett néhány ételféleségről az emberek többsége nem is gondolná, hogy mennyi cukrot rejt magában. Most nézzünk meg néhány nem túl egészséges, ám sokak által rendszeresen fogyasztott termék cukortartalmát.

Coca – Cola (500ml) / 56g cukor

FUZETEA (winter  plum szilvaízű üdítőital) (500ml) / 40g cukor

Danon eperízű élőflórás zsírszegény joghurt (125g) / 15g cukor

Magnum dupla csokoládé pálcikás jégkrém (88ml) / 22g cukor

Kinder Pingui Cherry tejes és cseresznyekrémmel

töltött sütemény csokoládé (30g) / 11,5g cukor

Kinder meglepetés tojás (20g) / 10,42g cukor

Pöttyös Túró Rudi natúr túródesszert (30g) / 11g cukor

Parmalat epres ivójoghurt (500g) / 58,5g cukor

Milka alpesi tejcsokoládé (100g) / 58g cukor

isler (Félegyházi pékség) / 45,4g cukor

WHO és az Amerikai Szív Szövetség ajánlása szerint a hozzáadott cukormennyiség, ami még elfogadható: egy felnőtt szervezet számára, a nők esetében maximum napi 25gramm azaz 6 teáskanálnyi, a férfiak esetében 37gramm, azaz 9 teáskanálnyi, a gyermekeknél 0-24 gramm, azaz 0-6 teáskanálnyi cukor.

Cukorszükséglet demonstráció

A szervezetünk igyekszik a vércukorszint állandó szinten tartására, melynek érdekében saját maga gondoskodik arról, hogy a bevitt tápanyagokból állítsa elő a cukrot.

Semmilyen problémát nem okoz, ha a hozzáadott cukrokat száműzzük az étrendünkből.

Ha egészségünk megóvása érdekében csökkenteni szeretnénk a bevitt cukor mennyiségét, minden esetben olvassuk el a vásárolt és elfogyasztani kívánt termékek összetételét.

Döntsünk tudatosan!

Nő élelmiszerboltban válogat