A kutatók szerint a hasi zsírpárna csökkentésével lehet a leghatékonyabban megelőzni, hogy a prediabétesz, (a cukorbetegséget közvetlenül megelőző állapot) cukorbetegséggé alakuljon.

Centivel méri a hasát

A legtöbb fogyókúrás stratégia alapja a kalóriacsökkentés, de a tapasztalat azonban az, hogy az adagok csökkentésével megszabadult kilókat az emberek gyorsan visszahízzákAz éhezés tehát hosszú távon nem működik.

Nő rácsodálkozik a mérlegre

Nagyszerű lenne, ha megtalálnák a módját, hogy hogyan fogyhatnánk le több evéssel!

Nagyszámú lakossági tanulmányban kimutatták, hogy azok, akik jelentős mennyiségben fogyasztanak hüvelyeseket (babféléketfeles borsótcsicseriborsót és lencsét), általában alacsonyabb súlyúak és alacsonyabb a vérnyomásuk azokkal összehasonlítva, akik nem fogyasztanak sok hüvelyes zöldséget.

Hüvelyes zöldségekből készített étel tálakban

Lehetséges, hogy ez a kedvező eredmény nem is a hüvelyeseknek köszönhető, hanem annak, hogy ezek az emberek egyébként is egészségesebben táplálkoznak?

A kutatók ahhoz, hogy ezt az összefüggést kizárják, elvégeztek egy intervenciós vizsgálatot.

hüvelyes ételeket úgy tették próbára, hogy a többletfogyasztásukat összevetették a kalóriakorlátozással.

túlsúlyos alanyokat a kutatók két csoportra osztották.

Az első csoport tagjait arra kérték, hogy egyenek hetente 5 bögrényi lencsétcsicseriborsót, feles borsót vagy fehérbabot – de egyébként semmit ne változtassanak az étrendjükön.

másik csoportnak egyszerűen naponta 500 kalóriával csökkentenie kellett az élelmiszer bevitelét.

Meglepő eredmény született.

Azok, akik azt az utasítást kapták, hogy többet egyenek, egészségesebbé váltak a kísérlet végére. A hüvelyes zöldségek fogyasztása ugyanolyan hatékonyan leolvasztotta a zsírt a derekukról és javította a vércukorszintjüket, mint a kalóriacsökkentés esetében, ráadásul a koleszterinszintjük és az inzulinszabályozásuk is javult.

Darabolt zöldségek kiterítve

teljes értékű, növényi élelmiszereken alapuló fogyókúrás megközelítés előnye, hogy talán nem is kell csökkenteni az adagokatkihagyni az étkezéseket vagy számolni a kalóriákat. A növényi élelmiszerek természetes módon rengeteg tápanyagot és kevés kalóriát tartalmaznak.