Közel 1 millió cukorbeteg Magyarországon.

Magyarországon az emberek átlag életkora sajnos elmarad az európai uniós átlagtólMinden második magyar ember szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségben hal meg. Hihetetlen, de a 9,773 millió magyar (2019) közül legalább 3 millió ember magas vérnyomással küszködik, megközelítőleg 1 millió ember cukorbeteg, és a lakosság 40%-a túlsúlyos.

Inzulin beadása

cukorbetegek száma évről-évre nő, és sajnos sokan még csak nem is tudnak róla. Amíg korábban a 2-es típusú cukorbetegség az idős emberek betegsége volt, manapság egyre fiatalabb korban diagnosztizálják. Sokaknál már csak a szövődmények megjelenésekor derül ki.

Cukorbetegség hatása a szervezetre

A cukorbetegség következményeként évente 3600 beteg lábát kell levágni. Minden harmadik cukorbeteg szemészeti szövődménytől, illetve a diabétesszel élők 30%-a százaléka a cukorbetegség okozta idegkárosodástól szenved.

Mindenki azt gondolja, ez vele nem történhet meg.

Ételekből rajzolt fejek egymással szemben

Nem kell, hogy így legyen.

Hogyan kerülhetjük el a cukorbetegséget?

  • Testsúlycsökkentés.
  • Tudatos táplálkozással egészséges étkezési szokások kialakítása.
  • Étrendünk cukor- és keményítőtartalmának csökkentése.

(Így tehermentesíthetjük hasnyálmirigy inzulintermelését.)

  • Rendszeres sportolással leadhatjuk felesleges kilóinkat, miközben cukrot égetünk sejtjeinkben, amelyek így képesek lesznek arra, hogy utánpótlást vegyenek fel a vérből. (Ideálisak az állóképességet fejlesztő sportok, (nordic) walking, a kerékpározás, az úszás és a tánc, stb.)
Nordie walking

Csak rajtunk múlik, hogy egészségesek maradunk-e.