A rostok hatásáról nagy vonalakban:

 

A rostok növényi eredetű szénhidrátok, amelyeket nem vagyunk képesek megemészteni így átalakulás nélkül haladnak át az emésztőrendszerünkön.

Az élelmi rostok biztosítják a rendszeres napi székletet, segítenek megelőzni a székrekedést, az aranyeret, illetve a diverticulitást, a bélfal zsákszerű kitüremkedéseinek fájdalmas gyulladását.

Bilin ülő kisfiú

A rostok szerepet játszanak a krónikus betegségek megelőzésében is. Sajnos a legtöbb ember nem jut elég rosthoz. A rostfogyasztás érdekében együnk sok zöldséget és gyümölcsöt. Mindig válasszuk a friss árut a feldolgozott helyett, illetve a teljes kiőrlésű gabonákból készült élelmiszereket a finomított változatok helyett.

Gabonák tálakban

Betegségmegelőzés

Kétféle rost létezik:

  • vízben nem oldható rostok (sokféle gabonában, gabonapehelyben, magvakban, zöldségekben),
  • vízben oldható rostok (babban, lencsében, körtében, almában, zabban, árpában).

Hatásaik:

  • a nem oldható rostok felgyorsítják az étel áthaladását a vastagbélben,
  • az oldható rostok segítenek csökkenteni a vér koleszterinszintjét és stabilizálni a vércukorszintet.

Mindkettő rost segít az alábbi betegségek megelőzésében:

  • Vastagbélrák. A rostokban gazdag, zsírszegény étrend segíthet megakadályozni a vastagbélben a polipok kialakulását, amelyekből rák fejlődhet ki.

 

  • Szív- és érrendszeri betegségek. A napi legalább 25 g rostot tartalmazó étrend (szemben a 15 g-nál kevesebbet tartalmazónál) csökkenti e betegségek kockázatát.

 

  • Cukorbetegség. Azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak gabonapehelyből származó rostokat, kisebb eséllyel alakul ki felnőttkori cukorbetegség. Rostok számos ételben bőségesen megtalálhatók. A rostfogyasztás növelése egészen egyszerű, pl. reggelire vajas kalács helyett fogyasszunk egy tálka teljes kiőrlésű gabonapelyhet.

 

  • Az egészséges étrendnek napi 20-35 g élelmi rostot kell tartalmaznia. Kitűnő rostforrás a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér, a korpás gabonapehely, a barnarizs, a hüvelyesek, a zöldségek, a friss, hámozatlan gyümölcsök. Megjegyzés: a rostfogyasztás hirtelen megnövelése bélgázokat, felfúvódást és alhasi görcsöket okozhat. Több rost fogyasztása esetén igyunk több folyadékot is, nehogy az extra mennyiségű béltartalom lelassítsa vagy leállítsa a bélműködést. A táplálékkiegészítők segítséget jelenthetnek, de a magas rosttartalmú élelmiszerekkel ellentétben ezek nem tartalmaznak tápanyagokat. Csak akkor szedjünk kiegészítőket, ha a rostban gazdag étrend gyomorpanaszokat okoz. Kerüljük ezeket, ha valamilyen súlyos, a beleket érintő rendellenességben szenvedünk.
Gabonák kanalakon

Betegségmegelőzés

Kétféle rost létezik:

  • vízben nem oldható rostok (sokféle gabonában, gabonapehelyben, magvakban, zöldségekben),
  • vízben oldható rostok (babban, lencsében, körtében, almában, zabban, árpában).

Hatásaik:

  • a nem oldható rostok felgyorsítják az étel áthaladását a vastagbélben,
  • az oldható rostok segítenek csökkenteni a vér koleszterinszintjét és stabilizálni a vércukorszintet.

Mindkettő rost segít az alábbi betegségek megelőzésében:

  • Vastagbélrák. A rostokban gazdag, zsírszegény étrend segíthet megakadályozni a vastagbélben a polipok kialakulását, amelyekből rák fejlődhet ki.

 

  • Szív- és érrendszeri betegségek. A napi legalább 25 g rostot tartalmazó étrend (szemben a 15 g-nál kevesebbet tartalmazónál) csökkenti e betegségek kockázatát.

 

  • Cukorbetegség. Azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak gabonapehelyből származó rostokat, kisebb eséllyel alakul ki felnőttkori cukorbetegség. Rostok számos ételben bőségesen megtalálhatók. A rostfogyasztás növelése egészen egyszerű, pl. reggelire vajas kalács helyett fogyasszunk egy tálka teljes kiőrlésű gabonapelyhet.

 

  • Az egészséges étrendnek napi 20-35 g élelmi rostot kell tartalmaznia. Kitűnő rostforrás a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér, a korpás gabonapehely, a barnarizs, a hüvelyesek, a zöldségek, a friss, hámozatlan gyümölcsök. Megjegyzés: a rostfogyasztás hirtelen megnövelése bélgázokat, felfúvódást és alhasi görcsöket okozhat. Több rost fogyasztása esetén igyunk több folyadékot is, nehogy az extra mennyiségű béltartalom lelassítsa vagy leállítsa a bélműködést. A táplálékkiegészítők segítséget jelenthetnek, de a magas rosttartalmú élelmiszerekkel ellentétben ezek nem tartalmaznak tápanyagokat. Csak akkor szedjünk kiegészítőket, ha a rostban gazdag étrend gyomorpanaszokat okoz. Kerüljük ezeket, ha valamilyen súlyos, a beleket érintő rendellenességben szenvedünk.
Ugrókötelező kivi