Az egészségünket támogató apró magocska, a magok királynője

A lenmag napjainkban az egyik legegészségesebb élelmiszernek tekinthető. Történeti források szerint már a régmúltban is felismerték kedvező hatásait. Hippokratész Kr.e.500-ban a lenmagot testi fájdalmak, hurut és hasmenés ellenszereként említi.

Az idők során számos jótékony hatásának köszönhetően, ez a méretében kicsiny magocska a magok királynője elismerő címet is kiérdemelte.

 

Lenmag virággal

Miért különleges a lenmag?

Ez a parányi mag számunkra sokféle fontos összetevőt tartalmaz, fehérjét, többféle olajat, ásványi anyagokat és vitaminokat.

A mag tömegének közel egyharmadát növényi zsiradékok adják, az olajtartalom több mint a fele alfa-linolénsav, mely az omega-3 zsírsavak közé tartozik. (Az emberi szervezet nem tudja előállítani, azonban szüksége van rá.)

Ásványi anyagok közül kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, klór, mangán, szilikon, réz, fluor, alumínium, nikkel, kobalt, jód, króm is megtalálható benne, míg vitaminok közül A, B, C, D és E- vitaminokban gazdag.

A lenmag az egyik leggazdagabb Omega-3 zsírsavforrás, amely létfontosságú szerepet játszik a szervezet ellenálló képességének megőrzésében.

Magas a lignántartalma. (A lignánok olyan fitoösztrogének, melyek mérsékelik a test saját ösztrogénjének hatását.) A lenmag flavonid és lignán vegyületei csökkenthetik a hormonhiány okozta hőhullámokat és hatékonyak lehetnek a menopauza idején jelentkező csontritkulás esetében is. A menopauza utáni szakaszba lépett hölgyeknél a megfelelő lignán bevitelt a mellrák kockázatának jelentős csökkenésével hozták összefüggésbe.

Érvédő hatású, megakadályozza a káros zsírok lerakódását az erek falán.

Jótékonyan hat az ízületekre, olajozza a porcokat, megelőlegezve a degeneratív betegségeket.

Gyógyítja a légutak gyulladásos megbetegedéseit, enyhítve a görcsös összehúzódásokat.

A kutatások során kiderült, hogy a lenmag alkalmas jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelésére. Azok a férfiak, akik napi három evőkanálnyi lenmagnak megfelelő mennyiséget fogyasztottak, az általánosan felírt gyógyszerekhez mérhető enyhülést tapasztaltak, azok mellékhatásai, szédülés vagy rendellenes szexuális működés nélkül.

A lenmag olaját ipari, kozmetikai és gyógyászati célokra egyaránt használják. A hidegen préselt olaj ásványi sókban, vitaminokban gazdag, zsírsavai megkötik a nehézfémsókat, csökkentik a trombózis veszélyt, és a szívbetegség esélyét, ezért, mint étkezési olaj is nagyon egészséges.

Lenmagot szór az ételre

 

A táplálkozási szakemberek javaslatai alapján a lenmagot érdemes beillesztenünk a mindennapi táplálkozásunkba, mert rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez.

Mennyit és hogyan?

A lenmagot Dr. Greger a napi 12 nélkülözhetetlen összetevő közé sorolja és naponta 1 evőkanál őrölt lenmag elfogyasztását javasolja. (Dr. Michael Greger orvos, író és nemzetközileg elismert táplálkozástudományi, élelmiszerbiztonsági és közegészségügyi előadó.)

Tehetjük a reggeli zabkásánkra, vagy szendvicsünkre, megszórhatjuk vele a levesünket vagy bármit, amit éppen eszünk.

Érdemes a lenmagot a kedvező hatás eléréséhez őrölt állapotban fogyasztani. Hiszen ha egészben fogyasztjuk, akkor lehetséges, hogy szervezetünkön úgy halad végig, hogy a benne lévő értékes tápanyagokból semmit sem tudunk hasznosítani.  (Az őrölt lenmag legalább négy hónapig eláll szobahőmérsékleten.) Jó tudni, hogy hő hatására akár sütés közben sem károsodnak a lenmagban lévő lignánok vagy omega-3-zsírsavak.

Fontos!

A lenmag csecsemőknek, kisgyermekeknek kéksav-tartalma (hidrogén-cianid) miatt nem adható. Más gyógyszer esetében befolyásolhatja a gyógyszerek felszívódását ezért a lenmag és más gyógyszer alkalmazása között legalább két óra teljen el.