Hogy lehetséges ez, mikor a kókusz telített zsírokban gazdag?
Nem minden telített zsír káros a szívnek. A hidrogénezett zsírok, a köztes zsírok és a telítetlen zsírok az igazi bűnösök. Kimutatták, hogy a telítetlen zsírok ragadósabbá teszik a trombocitákat (vérlemezkéket), így elősegítik a véralvadást. Ennek a fordítottja igaz a kókusz olaj esetében. Megelőzi a vérlemezkék felhalmozódását.
Nem növeli a kókusz a vér koleszterinszintjét?
Talán igen. Azonban van egy fontosabb tényező is, a teljes koleszterin és a HDL koleszterin aránya. Ha ennek növekedése magas HDL koleszterinszintet mutat, akkor az egy előnyös növekedés, mert a HDL-C koleszterin a jó koleszterin, ami csökkenti a szív megbetegedéseinek kockázatát. Ez a helyzet a kókuszevők esetében.
A növekedés kedvező, magasabb arányú a HDL-C javára a káros LDL-vel szemben.
A kókuszt könnyű megemészteni, mivel nem terheli a májat és az epét, javítja az emésztést. A kókuszolajban lévő könnyen emészthető közepes láncú zsírsav serkenti a test anyagcseréjét, a májba kerülve pillanatok alatt energiává alakul át.