A gyömbér igen kedvelt keleti fűszer. Évszázadok óta alkalmazzák a hagyományos gyógyítási rendszerekben. Indiában maha-aushadhi „nagyszerű orvosság” néven ismerik. Immunerősítő, víruspusztító, melegítő, emésztést serkentő. Izzasztó hatása miatt természetes gyógyszerként használják megfázás és influenza kezelésére.  A friss gyömbérből készült tea jótékonyan átmelegíti az egész testet.

Régóta alkalmazzák fejfájás esetén, egy nyolcad teáskanál őrölt gyömbér segíthet a tünetek enyhítésében vagy megszüntetésében. Menstruációs görcsök jelentkezésekor, naponta háromszor negyed teáskanálnyi gyömbért alkalmazva csökkentheti a fájdalom erősségét. Nem toxikus, széleskörűen alkalmazott hányingercsökkentő szer, mellyel legyőzhető az utazás, a terhesség, a kemoterápia és a sugárkezelés hatása, valamint a műtétek után fellépő émelygés is. A gyömbér fogyasztását általában veszélytelennek tekintik terhesség alatt is.

Egy csésze gyömbér tea

Gyógyhatását elsősorban illóolajainak köszönhetjük, melyek nagyobb koncentrációban a növény héja alatt találhatóak. (Ezért csak nagyon vékonyan hámozzuk meg. ) A tea készítésénél a forrázást javasolják, mert a főzés közben a magas hő hatására nagyobb az illóolaj veszteség. Érdemes reszelni (nem karikára vágni) mert így kisebb mennyiség is elég és az illóolaj is jobban kioldódik belőle. A friss gyömbér rágcsálását vagy gyömbéres mézes teát a népi gyógyászatban is régóta javasolják.

Gyömbér tea készítése:

hozzávalók:

1 liter víz, 1 bő hüvelykujjnyi friss gyömbér, méz, ½ citrom leve

A gyömbért tisztítás után reszeljük le. Forraljuk fel a vizet, majd öntsük rá a gyömbérre. Hagyjuk állni, majd langyos állapotban ízesítsük mézzel és citrommal.

(Ha szárított gyömbérünk van otthon, akkor 1-2 teáskanál gyömbérport forrázunk le 1 liter vízzel, hagyjuk legalább 10 percig állni, majd szűrjük le.)

Figyelem! A népi gyógyászatban a gyömbért véralvadásgátló tulajdonsága miatt trombózis megelőzésére használták. Így, a véralvadás-gátló szereket szedő embereknek a gyömbér fogyasztása (mivel fenáll a vérzés kockázata) nem javasolt.