Happy kő a fűben

A boldogság a jövőben van. Nem igaz. Te itt és most vagy boldog, de nem tudod, mert a hamis elképzeléseid, a torzított látásmódod nem enged szabadulni félelmeidtől, szorongásaidtól, ragaszkodásaidtól, konfliktusaidtól, bűntudatodtól és még egy sereg dologtól, amire programozva vagy. Ha mindezt átlátnád, rájönnél, hogy boldog vagy, csak épp nem tudsz róla.”

Anthony de Mello

Boldogság… Mindenki szeretne BOLDOG lenni. Sokan arra várnak, hogy egyszer majd, ha ez meg az történik velük, ha ezt meg azt birtokolni fognak, akkor, na, akkor, majd igazán boldogok lesznek. Ha azt gondoljuk, a boldogság kívülről érkezik, akkor legyünk nagyon kitartóak, mert igen sokáig fogunk várakozni. A boldogság elsősorban nem a külső dolgokon múlik, saját magunkban kell meglelnünk azt.

 „A boldogság velünk született jogunk,
Csak el kell ezt hinnünk.”

                               Sri Chinmoy

Mosolygó lány

Gyakran keverjük az öröm és a boldogság fogalmát. Az öröm egy felfokozott érzés, a boldogság inkább egy tartós állapot. Egyfajta megelégedettség, amikor az ember elégedett azzal, ami körülveszi. Képes a dolgoknak és elsősorban önmagának, a saját létezésének örülni.

Boldognak lenni nem azt jelenti, hogy az életedben nincsenek nehézségek, hanem azt, hogy megfelelő hozzáállással, pozitív látásmóddal, a problémákat nem téged érintő kivédhetetlen csapásoknak, hanem megoldandó feladatoknak fogadod el, a kudarcokat pedig tanításként értelmezed.

A boldog ember keresi az élet értelmét, pozitív érzéseket erősít magában és gyakran gondolja végig milyen sok mindenért lehet hálás.

Hálás lány imádkozik

A boldogság nem korfüggő. Ha hátat fordítasz a problémáknak és az örömöt keresed, megtalálod.

„Nincs egyetlen pillanat sem az életedben, amikor ne lenne meg mindened, ami a boldogsághoz szükséges. Gondolkodj el ezen egy pillanatra! Boldogtalanságodnak az az oka, hogy arra figyelsz, amid nincs, ahelyett, hogy arra összpontosítanál, amid éppen van.”

Anthony de Mello