A jobb felhasználói élmény, illetve a biztonságosabb használat érdekében a weboldalon sütiket használunk.

Menü

Tellér Mák "Arany Tellér" 250g

Ár:
416 Ft
Elérhetőség: Raktáron
Egységár: 1.664,00 Ft/kg
Gyártó: Tellér
Cikkszám: MTEA39A10250

Leírás és Paraméterek

A mák a Kárpát-medencében termesztett egynyári növény  A talaj kémhatására nem érzékeny, és a szárazságot is jól tűri, de a legjobban nedves, termékeny talajon fejlődik.

A még zöld termés megvágása után képződő, megszilárdult tejnedve, az ópium, kb. huszonötféle, hatásos alkaloidot (például morfint, narkotint, kodeint, tebaint, papaverint) tartalmaz. Az alkaloidok a száraz mákgubóból is kinyerhetőek, fontos gyógyszereket készítenek belőlük. Az alkaloidok száraz mákgubóból kivonására magyar kutató, Kabay János dolgozott ki eljárást. A népi gyógyászatban a gyermekeket „nyugtatták” a zöld terméstok forrázatával. Először Kabay János is a zöld terméstokból vonta ki a morfiumot, a kodeint és a papaverint, de a zöld termésben gondot okozott a klorofill, ezért tért át a száraz, kicsépelt mákgubót extrahálására

A mák magas kalciumtartalmú, sok E-, C-, B- vitamin továbbá cinket tartalmaz.A mákszemben 40-50% olaj van. Egyes országokban a hidegen kisajtolt olajat étkezési célokra használják.

A mákot a görögök és a rómaiak mézzel vegyítve fogyasztották. A magyar konyha jellegzetes “terméke” a mákos bejgli, amelyekben szintén együtt jelenik meg a mák és a méz. Kedvelt mákos ételeink még: pozsonyi kifli, mákos tészta, mákos bejgli. 

 

Mindent megteszünk

Kérjük, hogy minden esetben, fogyasztás vagy felhasználás előtt olvassa el a termék címkéjén, a gyártó által közölt információkat, és ne hagyatkozzon kizárólag a weboldalon találhatókra.

A gyártók a termékek csomagolását, címkéjét, élelmiszerek esetében az összetevőket is módosít(hat)ják, így a tápanyagértékek, és az allergén információk is változ(hat)nak.

A termékfotókat és a termékleírásokat folyamatosan frissítjük, de az eltérésekért az előbbiek miatt nem tudunk felelősséget vállalni.

Népszerű termékek

A mák a Kárpát-medencében egynyári növény; mediterrán éghajlaton évelő. 
Raktáron
780 Ft
1.560,00 Ft/kg
Árukereső.hu