Tellér Kókuszreszelék 1000g
Elérhetőség: | Raktáron |
Egységár: | 1.430,00 Ft/kg |
Gyártó: | Tellér |
Cikkszám: | ATEA28A21000 |
Leírás és Paraméterek
Úgy gondolják, hogy a kókuszpálma az Indiai-óceán szigeteiről vagy Ázsia és Ausztrália között elterülő szigetcsoportról terjedhetett el. Mivel a lehullott magvak hónapokig megőrizhetik csírázóképességüket és a tenger közvetítésével az anyanövénytől több ezer kilométerre is kicsírázhat. Európában Marco Polo számolt be először kókuszpálmáról.
Ma a trópusokon a 25 északi és déli szélesség között mindenütt megtalálható. A kókuszdió felhasználása sokrétű. A külsejét fedő durva rostszálakból kefesörték, tömítőanyagok, különféle textilipari eljárásokkal szőnyegek, lábtörlők, zsinórok készülnek. (1000 kg kókuszdióból 35 kg keferostot és 150 kg fonásra alkalmas rostot lehet előállítani.)
A kókuszdió kiszárított húsa alapanyaga a kókuszolajnak, amely használható sütéshez-főzéshez, kitűnő bőr és hajápoló és a gyógyításban is használják. (A hindu vallás szerint a kókuszdió majdnem száz féle betegség gyógyítására alkalmas.)
A kókuszolajat, kókuszzsírként is emlegetik, hiszen normál szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, fehér színű és zsírra hasonlít. Zsírsavjai gombaölőek és antibakteriális hatásúak, melyek az emésztés során nem terhelik a májat. A növényi olajak közül a kókuszolajnak a legmagasabb az oxidációs pontja.
A trópusi övezetben élő emberek számára a kókuszdió alapvető élelmiszer. Teljes értékű, kalóriadús étel mely, ásványi anyagokban réz, kalcium, kálium, vas mangán, magnézium, cink és B-komplex eszenciális vitaminokban gazdag, amelyeket a szervezet nem képes előállítani (pl. niacin, tiamin, riboflavin, piridoxin, riboflavin) gazdag.
A kókuszdióbél telített zsírsavakat is tartalmaz melynek nagyobb része laurinsav ami kedvező élettani hatásokkal bír, hiszen megnöveli a jó HDL- koleszterin szintjét ezáltal csökkentheti az az érszűkület és érelzáródás veszélyét.
Kókuszdió vásárlásakor érdemes a megrázni, ha lötyögést hallunk benne valószínűleg fiatal gyümölccsel van dolgunk.
Friss kókuszdió mellett vásárolhatunk kókusz chipset, kókuszreszeléket, kókuszvizet, kókusztejet, kókuszkrémet, kókuszolajat is.
A kókuszreszelék a hús lereszelésével és szárításával készül. Sütemények tésztájába, krémekbe keverik, készítenek belőle kókusztejet, tehetjük salátába, ilyenkor érdemes zsiradék nélkül megpirítani.
Népszerű termékek
BIO, Gluténmentes. Adalékmentes kókuszreszelék.
Magas rosttartalom.
BIO
A kókuszdió ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag teljes értékű, kalóriadús élelmiszer.