A jobb felhasználói élmény, illetve a biztonságosabb használat érdekében a weboldalon sütiket használunk.

Menü

Tellér Csicseriborsó 1000g

Ár:
910 Ft
Elérhetőség: Raktáron
Egységár: 910,00 Ft/kg
Gyártó: Tellér
Cikkszám: HTEA16A21000

Leírás és Paraméterek

A csicseriborsó az arab országokban elterjedt mindennapos élelem, hazánkban is egyre többen fogyasztják. Könnyű megszeretni, hiszen sokoldalúan felhasználható egészséges, tápláló növény. Több változata létezik, eltérő lehet a szemek színe (piros, fehér, fekete, barna) és mérete. A csicseriborsó kevés kalóriát tartalmaz ugyanakkor gazdag kálium-, kalcium-, vas-, magnézium-, cinkforrás, többféle B vitamin is található benne.  A kalcium és foszfát megfelelő egyensúlya miatt csonterősítő hatású. Magas karotin és E vitamin tartalma miatt antioxidáns hatású. Jótékonyan hat a hasnyálmirigyre, a gyomorra és a szívre. (100 gramm csicseriborsó tartalmazza a napi kálium-, B6-vitamin és magnéziumszükséglet felét, a kalciumszükséglet közel negyedét, valamint a vasszükséglet 69%-át tartalmazza.) Magas rosttartalmának köszönhetően támogatja az emésztőrendszer működését, megszünteti a székrekedést, segít megszabadulni a bélfalon lerakódott salakanyagoktól így segítve a szervezet méregtelenítését. Segíti a koleszterin kiürülését a szervezetből, ezáltal csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk vérnyomásunk megfelelő működéséért, vízhajtó, depresszióra és kimerülésre ajánlott.

Felhasználási területe megegyezik a borsóéval. Száraz borsóként viszont hosszú áztatásra van szüksége, hogy megpuhuljon. Rendkívül fontos tulajdonsága, hogy a zsizsik nem támadja meg, ezért alkalmas bio termesztésre.

Fogyaszthatjuk önmagában vagy pl. kuszkuszhoz keverve, készülhet belőle főzelék, leves, ragu, köret, saláta, pástétom (humusz). A gömbölyű fehér fajta pörkölt magja különleges csemege, földimogyoró helyett fogyasztják, valamint pótkávénak is alkalmas.

A főzési idő csökkentéséhez érdemes előzetesen beáztatni, ilyenkor a szemek duplájára dagadnak.

Fűszerei: római kömény, koriander, menta, gyömbér, fahéj

Receptek

HUMUSZ PETREZSELYEMMEL

 

 

HOZZÁVALÓK:

ELKÉSZÍTÉS:

A csicseriborsót éjszakára áztassuk be. (Nagyobb tálba helyezzük, mert a víz hatására kétszeresére dagad. Ha nem áztatjuk be, a főzési idő kb. 1,5 óra.) Háromszoros mennyiségű vízbe tegyük fel főzni. Hogy hamarabb elkészüljön, érdemes kevés szódabikarbónát szórni a vízbe.

A szezámmagot serpenyőben, közepes lángon, folyamatosan rázogatva addig pirítsuk, amíg szép világos zsemleszínű nem lesz. Aprítógépbe téve, és egy kevés olívaolajat hozzáöntve elkészítjük a tahini pasztát.

A megfőtt csicseriborsót leszűrjük és a fűszerekkel, aprított petrezselyemmel együtt a tahini pasztához adjuk. Citromlével és préselt fokhagymával ízesítjük.

A megmaradt olívaolajat és a főzőléből egy keveset hozzáadva, aprítógéppel ismét kikeverjük. Ha szükséges, további főzőlé és olívaolaj hozzáadásával javíthatunk az állagán. Az ízek hangolásában még néhány csepp citromlé és további fűszerek segíthetnek.

 

CSICSERIBORSÓS ZÖLDSALÁTA (4 személyre)

 

 

Hozzávalók:

 

Elkészítése:

A csicseriborsót megmossuk, majd egy nagyobb tálban, legalább háromszoros mennyiségű langyos vízben pár óráig állni hagyjuk. (Érdemes éjszakára beáztatni.) Ezzel az egyszerű művelettel a kemény apró szemek fokozatosan magukba szívják a vizet, megduzzadnak és puhává válnak. A csicseriborsóról leöntjük az áztató vizet, majd egy nagyobb lábasba tesszük, és legalább 2-3-szoros mennyiségű vízzel kezdjük el főzni. A borsó az előzetes áztatásnak köszönhetően kb. 50 perc alatt teljesen puhára, mégis roppanósra fő. Érdemes kevés szódabikarbónát szórni a vízbe, mellyel tovább csökkenthető a főzési idő. Ha elkészült a borsó, leszűrjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A zöldségeket kockára vágva hozzákeverjük a csicseriborsóhoz, fűszerezzük, végül balzsamecettel és olajjal meglocsoljuk. Ezt követően a salátát óvatosan átforgatva összekeverjük. Fogyasztás előtt hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.

Mindent megteszünk

Kérjük, hogy minden esetben, fogyasztás vagy felhasználás előtt olvassa el a termék címkéjén, a gyártó által közölt információkat, és ne hagyatkozzon kizárólag a weboldalon találhatókra.

A gyártók a termékek csomagolását, címkéjét, élelmiszerek esetében az összetevőket is módosít(hat)ják, így a tápanyagértékek, és az allergén információk is változ(hat)nak.

A termékfotókat és a termékleírásokat folyamatosan frissítjük, de az eltérésekért az előbbiek miatt nem tudunk felelősséget vállalni.

Népszerű termékek

Felhasználási területe megegyezik a borsóéval. Fogyaszthatjuk önmagában vagy pl. kuszkuszhoz keverve, készülhet belőle főzelék, leves, ragu, köret, saláta, pástétom (humusz).
Raktáron
542 Ft
1.084,00 Ft/kg

Kevés kalóriát tartalmazó, sokoldalúan felhasználható egészséges, tápláló növény. 

Raktáron
308 Ft
1.232,00 Ft/kg
Árukereső.hu