A jobb felhasználói élmény, illetve a biztonságosabb használat érdekében a weboldalon sütiket használunk.

Menü

Tellér Amaránt "Arany Tellér" 200g

Ár:
312 Ft
Elérhetőség: Raktáron
Egységár: 1.560,00 Ft/kg
Gyártó: Tellér
Cikkszám: GTEA01A20200

Leírás és Paraméterek

Az amaránt a Föld egyik legősibb kultúrnövénye, tanúja volt az azték és inka birodalmak felvirágzásának és bukásának. Amerika felfedezése előtt az ott élő népek számára a kukoricával és a babbal együtt alapvető táplálékforrás volt.  Tudatos termesztése 5-6000 évre nyúlik vissza. Napjainkban, Európában – főként Németországban és Ausztriában – termesztik és fogyasztják liszt és puffasztott amaránt formájában, de nálunk is kapható.

A különböző amarántfajták magjainak átlagos fehérje-, zsír-, rost- és ásványi anyag-, valamint az esszenciális aminosavak közül a lizintartalma (izomépítésben és regenerációban szerepet játszó aminosav) nagyobb, míg a szénhidráttartalma kisebb a hagyományos gabonaféléknél. Szakirodalmi és hazai mérési adatok szerint az amarántmag lisztje a búzalisztnél kétszer-háromszor több lizint, ötször több vasat, hétszer több kalciumot, négyszer több cinket tartalmaz, s nagy a magnéziumtartalma is. Magnéziumtartalma azért is figyelemreméltó, mert a magnézium egyike azoknak az anyagoknak, amelyek az infarktus megelőzésében szerepet játszanak. Az amaránt mag jó riboflavin-, niacin- és tokoferolforrás. Karotint nem, viszont a többi gabonafélétől eltérően aszkorbinsavat tartalmaz. A mag telítetlen zsírsavakban is gazdag. Az amarántmag fő szénhidrátkomponense a gabonafélékhez hasonlóan a keményítő. Keményítőtartalma révén alkalmas a kenyérsütésre. Az őrölt magot a búzaliszthez keverve 1:3 arányban jó minőségű, kissé sötétebb színű, laza, kellemes ízű kenyér kapható. Az amarántőrleménnyel készített ételek és termékek fehérje-, élelmi rost- és ásványianyag-tartalma mindig nagyobb, mint a kizárólag búzalisztből készített termékeké.
Itthon is többféle amarántból készült élelmiszer kapható: amarántos tészta, amarántkenyér és pattogatott amaránt. A kipattogatott amarántmag kellemes, enyhén pörkölt ízű termék, kiválóan alkalmas reggeli müzlikhez adagolva, tejjel elkeverve.

Mindent megteszünk

Kérjük, hogy minden esetben, fogyasztás vagy felhasználás előtt olvassa el a termék címkéjén, a gyártó által közölt információkat, és ne hagyatkozzon kizárólag a weboldalon találhatókra.

A gyártók a termékek csomagolását, címkéjét, élelmiszerek esetében az összetevőket is módosít(hat)ják, így a tápanyagértékek, és az allergén információk is változ(hat)nak.

A termékfotókat és a termékleírásokat folyamatosan frissítjük, de az eltérésekért az előbbiek miatt nem tudunk felelősséget vállalni.

Népszerű termékek

Teljes értékű fehérjét és növényi rostot tartalmaz. 
Raktáron
558 Ft
2.232,00 Ft/kg
Árukereső.hu