A jobb felhasználói élmény, illetve a biztonságosabb használat érdekében a weboldalon sütiket használunk.

Menü

Te mit teszel a Földért?

Egy fecske is csinálhat nyarat!

 

Tenyereken a földrészek

 

Mi, emberek, mindannyian itt a FÖLDÖN élünk. A FÖLD az otthonunk. Gondoskodik rólunk, ellát bennünket minden jóval.

 

Talán nem tudatosan, de az idők folyamán, csúnyán visszaéltünk, ezzel a jósággal. Napjainkban sajnos már jól érzékelhetőek a GLOBÁLIS KÖRNYEZETI PROBLÉMÁK.

 

1991-ben a Föld védelméért egy világméretű kampányt szerveztek, azóta minden október 21-én tartjuk a

 FÖLDÜNKÉRT VILÁGNAPOT.

 

TUDTAD, hogy

 

- a Földön 800 gyerek hal meg naponta, olyan betegségek miatt, amiket a szennyezett víz, vagy a nem megfelelő higiéniai feltételek okoznak?

- vannak helyek ahol a gyerekek és nők naponta több mint 6 km-t gyalogolnak a vízért? (A fejlett országokban, viszont sajnos sokan megengedik magunknak, hogy naponta akár több 100 liter vizet is elhasználjanak naponta.)

- 1kg sertéshús előállításához 6000 liter víz szükséges?

- 1950 óta több mint 8 milliárd műanyag került forgalomba és ebből több mint 6 milliárd a szemétben végezte? (Ennek csak alig 10 %-át hasznosították újra.)

- világszerte naponta kb. ötmilliárd és 1 trillió db műanyagzacskó fogy el, hogy aztán néhány óra múlva a szemétben végezze?

- a műanyag szatyornak 200-1000 év, az eldobható pelenkának pedig 550 év a lebomlási ideje?

- a Föld legnagyobb szemetesládái a tengerek és az óceánok? (Az óceánok felszínén lebegő hatalmas kiterjedésű szemétszigetek évről-évre, egyre csak híznak, beszennyezve a vizet és tönkretéve az élővilágot.)

 

 

Szeméthalom a tengerparton

 

 

Az erdőirtások gyorsuló üteme, a talajerózió, a halászterületek csökkentése, a fajok tömeges kihalása az üvegházhatású gázok felhalmozódása, az ózonréteg elvékonyodása…

 

Majom fogja a kismajmot az erdőben

 

Az elmúlt évtizedekben sokan kongatták már meg a vészharangot remélve, hogy egyre több embert talál meg az üzenet.

Fontos, hogy megértsük a bolygónk és így mi emberek is veszélyben vagyunk.

 

 

Két talpnyom a fenntarthatóságot szimbolizálva

 

A jövőnk záloga a FENNTARTHATÓSÁG, azaz hogy a természet létfontosságú termékeit és folyamatait ne használjuk fel gyorsabban, mint ahogy azok meg tudnak újulni.

A Földnek szüksége van a segítségünkre. Mivel a problémákat emberi tevékenység okozta, ezért csak mi emberek orvosolhatjuk.

 

Mindannyian felelősek vagyunk azért,

hogy mit hagyunk a következő generációkra.

 

 

Földgömböt tart a tenyerén

 

„A jövő a mi kezünkben van. Együtt mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy az unokáinknak ne kelljen majd megkérdezniük tőlünk, miért nem sikerült helyesen cselekednünk, és nem szabad hagynunk, hogy a mi hibáink következményeit ők szenvedjék el.”           Ban Ki-moon

 

Habár az ember úgy érezheti, hogy egyedül kevés a megoldáshoz és önmagában csak szembe úszna az árral, valójában, ha tovább gondoljuk..

Igaz, minden ember csak egy csepp a tengerben. A sok kis csepp azonban idővel folyamokká egyesülve, áramló erővel képes megmozgatni, és a jó irányban terelni a dolgokat, így előidézve óriási változásokat.

 

A Földnek most van szüksége a segítségünkre!
A Te segítségedre is számít!

 

Egymás csuklóját fogó kezek

 

Környezettudatosan élni nem jár plusz energia befektetéssel, csak néhány apró változtatással és odafigyeléssel.

 

MIT TEHETSZ?

CSÖKKENTSD a FOGYASZTÁSOD! Érdemes a bevásárlásaidat előre megtervezni és listát készíteni azokról a dolgokról, amire tényleg szükséged van. Mindenki tapasztalta már, hogy milyen sok felesleges termék, kacat kerül a kosarunkba, amikor az áruházakban reklámok és a ránk ható különböző impulzusok hatására elcsábulunk. Ha túl nagy a kísértés nyugodtan mondogathatod magadban "Nincs rá szükségem! Nincs rá szükségem!"  smiley

 

Monitorból kinyúló kéz visszautasítja a vásárlást

 

 

AMIKOR CSAK TEHETED, INDULJ ÚTNAK GYALOG vagy BICIKLIVEL! Amíg az autód a garázsban pihen, addig sem ontja a kipufogógázokat, a pénztárcád sem lesz könnyebb és az egészségednek is jót teszel.

 

Kerékpározó nő

 

IKTASS BE HÚSMENTES NAPOKAT! Ha egy ember, hetente csak egy húsmentes napot tart, akkor éves szinten, csak neki köszönhetően már 100 kg-al kevesebb széndioxid kerül a légkörbe. A környezeti szempontok mellett érdemes megtapasztalni a húsmentesség testre és lélekre gyakorolt kedvező hatásait is.

 

Vegán étel

 

KERESD AZT, AMI TERMÉSZETES! Otthonunk, ruháink, tárgyaink tisztántartására vegyük elő a jól bevált praktikákat és nagyanyáink által használt szereket. Mosószóda, szódabikarbóna, só, ecet, természetes olajok, illóolajok. Bőrünk tisztántartására és ápolására használjunk gyógynövények, virágvizek, hidegen sajtolt növényi olajok, növényi vajak, zöldség és gyümölcskivonatok egyszóval természetes alapanyagokból készült szereket. Nem szennyezik a környezetünket és az egészségünkre sincsenek káros hatással.

 

Natúr szappanok

 

IGYÁL INKÁBB CSAPVIZET! A műanyag palackokba csomagolt vizekből - melynek gyártása, csomagolása és hulladékának feldolgozása rengeteg energiát, vizet és nyersanyagot emészt fel - csak Magyarországon évente több mint egy milliárd litert fogyasztunk el.

 

Pohárba önti a vizet

 

MONDJ NEMET A MŰANYAGZACSKÓKRA! Részesítsd előnyben az üveg-, papír-, vagy fémcsomagolást. Régi függönyből vagy megmaradt vászon anyagokból csinos kis textilzsákokat varrhatsz, amit bevásárlásaidra rendszeresen magaddal vihetsz.

 

Gyümölcsök hálós zsákban

 

GYŰJTS SZELEKTÍVEN! Ha szelektálsz, és külön gyűjtöd az újrahasznosítható üveget, műanyagot és papírt, csökkented a kommunális szemét mennyiségét.

 

Szelektív hulladéktároló konténerek

 

Egyszóval lépjünk most a tettek mezejére, ne várjunk, ne mutogassunk másokra, mert a változás kulcsa a mi kezünkben van.

„Mi magunk legyünk az a változás, amelyet látni szeretnénk a világban.” Mahatma Gandhi

 

VIGYÁZZ A FÖLDRE MERT NEM LESZ TÖBB!

 

Férfi átölel egy nagy fát

 

FÖLDÜNKÉRT VILÁGNAP október 21.

Tartalomhoz tartozó címkék: Tegyünk a Földért
Árukereső.hu