A jobb felhasználói élmény, illetve a biztonságosabb használat érdekében a weboldalon sütiket használunk.

Menü

Sárga lencsés Curry

Jól jársz, ha megbarátkozol a lencsével, mert nem csak szerencsés, de még egészségesebb is leszel.

Kóstoltál már sárga lencséből készült ételeket?

Ha még nem, akkor mindenképpen érdemes kipróbálnod ezt az indiai konyhákban népszerű, enyhén diós, édeskés ízű különleges lencse fajtát.

 

Egy tál sárga lencse

 

Tudtad, hogy a lencse az egyik legtöbb tápanyagban dúskáló hüvelyes növény? Tele van A-, B vitaminokkal, létfontosságú ásványi anyagokkal, sőt tartalmaz olyan bioaktív anyagokat is, amelyek csökkentik az egyes rákfajták kialakulásának kockázatát.

Nagy mennyiségű fehérje és rosttartalom jellemzi. Glikémiás indexe alacsony, így lassan feszívódó szénhidrátnak számít. 

A lencse gazdag prebiotikumokban, mely táplálékul szolgál a bennünk éldegélő azon bélbaktériumoknak, amelyek cserébe gyomornyugtató propionátokkal táplálnak bennünket, és lassítják a szervezetünkben a cukrok felszívódását.

A hüvelyesekben, így a lencsékben is meglévő fitátok antioxidáns, gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatással bírnak. Serkentik a rákos sejteket levadászó és hatástalanító fehérvérsejtek aktivitását is.

Petri-csészében folytatott vizsgálatokkal már kimutatták, hogy a fitátok a vastagbél, az emlő, a méhnyak, a prosztata, a máj, a hasnyálmirigy és a bőr ráksejtjeinek növekedését gátolják, viszont a normál sejteket békén hagyják.

Dr. Michael Greger orvos, író és nemzetközileg elismert táplálkozástudományi, élelmiszer-biztonsági és közegészségügyi szakember a hüvelyes növényeket a napi 12 nélkülözhetetlen összetevő közé sorolja, sőt fogyasztásukat naponta 3x ajánlja.

 

Mit szólnátok egy sárga lencsés curryhoz?

 

Sárga lencsés curry

 

HOZZÁVALÓK:

1 evőkanál kókuszolaj

1 fej vöröshagyma

1 szál répa

1 csésze sárga lencse

4 csésze víz

1 evőkanál curry por

¼ teáskanál himalaya

 

ELKÉSZÍTÉS:

Az apróra vágott vöröshagymát és répát néhány percnyi kavargatás mellett a kókuszolajon megdinszteljük.

Az előzőleg jól átmosott és beáztatott lencsét a keverékhez adjuk, majd felöntjük vízzel, megsózzuk és fűszerezzük.

A lencsét kb. 20-25 perc alatt puhára főzzük.

Barna vagy basmati rizzsel tálaljuk. Apróra vágott petrezselyem levelével díszíthetjük.

Tartalomhoz tartozó címkék: Receptek
Árukereső.hu