Rozmaringos cukkini krémleves
A gyakorló háziasszonyok és
a fogyókúrázók nagy kedvence
a CUKKINI
Semleges ízéből adódóan sokféle étel gyorsan elkészíthető belőle.
- Víztartalma 90% fölötti,
- többféle vitamint és
- ásványi anyagot, illetve
- kevés kalóriát tartalmaz,
- beszerzése könnyű és az
- ára is kedvező.
A cukkinit felhasználás előtt alaposan mossuk meg. Pucolni nem szükséges, mivel a héjában is remek tápanyagok rejtőzködnek. Szuper antioxidáns, sőt még a szemet erősítő luteint és zeaxantint is tartalmaz.
Az alábbiakban olvasható cukkini krémlevest botmixerrel készítettük.
Hozzávalók:
30 dkg cukkini
50g basmati rizs
1 kisebb répa (70g)
1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál sómentes ételízesítő
1 késhegynyi kurkuma
1 kiskanál rozmaring
1 kiskanál himalája só
őrölt fekete bors (ízlés szerint)
1 evőkanál hidegen sajtolt olaj (napraforgó, szezám, tökmag)
Elkészítés:
A megtisztított, apróra vágott zöldségeket az átöblített rizzsel és fűszerekkel 1,3 liter vízbe feltesszük főni.
(A cukkinit és a répát kockára, a vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.)
Miután megfőtt, hozzáadjuk az olajat és botmixerrel pépesítjük.
Pürésítés után még egyszer forraljuk fel.
Tálaláskor a tetejére szórhatunk pirított napraforgómagot, tökmagot, sörélesztőpelyhet, szezámpelyhet, vagy akár tehetünk mellé magvas ropogóst is.