Tellér Barna rizs 1000g
Elérhetőség: | Raktáron |
Egységár: | 715,00 Ft/kg |
Gyártó: | Tellér |
Cikkszám: | GTEA47A41000 |
Leírás és Paraméterek
A rizs az emberiség egyik legősibb kultúrnövénye. Délkelet-Ázsiában több ezer éve termesztik. A krónikák szerint Európai elterjedése a középkor elejére tehető, Magyarországon valószínűleg a törökök honosították meg. Napjainkban az emberiség felének alapvető tápláléka. Több ezer fajtája létezik.
Sok értékes vitamint, ásványi anyagot, fehérjét tartalmaz, kimagasló a protein étéke és rostokban is gazdag.
Bővelkedik B vitaminokban (B1, B2, B3,B5,B6) mely jótékony, nyugtató hatással van az idegrendszerre, található benne E-, és K vitamin. Ezen kívül található benne foszfor, kalcium, kálium, szelén (segít a bőr rugalmasságának megtartásában, csökkenti a gyulladásokat), vas, cink, magnézium.
Magas rosttartalma miatt a legkönnyebben emészthető gabona, ezért emésztési problémák esetén, beépítve a táplálkozásunkba hatékony megoldást jelenthet. A rostok lassítják a szénhidrát felszívódását ezért a barnarizs glikémiás indexe alacsonyabb, mint a fehér rizsé. (Nem sokkal.) Tisztítja a beleket, mivel a bélperisztatikát gyorsítja, a mérgező bomlástermékeket megköti és kiüríti a belekből. Rendszeres fogyasztásával megelőzhetőek a vastagbél rosszindulatú elváltozásai. Szív védő élelemnek is tekintik, mivel tartalmaz egy oryzanol nevű vegyületet, amely a vér koleszterin szintjét csökkenti.
Felhasználás: gabonatej, levesbetét, köret, zöldséges egytálételek, rakott ételek, desszertek
Elkészítés: Alapos öblítés, átmosás után a rizst 2,5-szeres vízben főzzük. Főzési ideje megközelítőleg 40-50 perc. Kicsit hosszabb, mint a fehér társáé, mivel azonban a barnarizs tápanyagtartalma többszörösen meghaladja a fehér rizs vitamin és ásványi anyagtartalmát, megéri a barna változatot választani. A főzési időt áztatással csökkenthetjük. (Ajánlott áztatási idő 6-8 óra.)
Fűszerei: lestyán, sáfrány kurkuma, majoránna, kakukkfű, curry
Barna vagy fehér?
A válasz a rizs feldolgozásának módjában rejlik. Az aratás, csépelés, tisztítás és szárítás után a pelyva, azaz a külső héj eltávolításakor barnarizs keletkezik.
A további feldolgozás során a szemekből eltávolítják az úgynevezett „ezüsthártyát” csírát és a mag belső héját a korpát.
A hántolt és koptatott fehér rizsnek nincs jellegzetes íze, forgalomba kerülhet ’A’ vagy ’B’ minőségben. (A jelölés a rizs töredezettségére utal, a B-ben több lehet a rizsszem-törmelék és az oda nem illő anyag.)
A fényezetlen fehér rizsszemeket fényező anyagok segítségével (glükóz, talkum) csiszolják. A fényezett rizsszemek kevésbé főnek szét és nem tapadnak össze. Tápértéke alacsonyabb, glikémiás indexe magasabb, mint barna társáé.
(A glikémiás index (GI) megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát a szervezetünkben milyen gyorsan szívódik fel.)
A gyors felszívódás a vércukorszint és az inzulinszint gyors emelkedését eredményezi, amit aztán hamarosan a vércukorszint esése követi, amely éhségérzetet okoz.
MIKRO TÁPANYAGOK, VITAMINOK, ÁSVÁNYI ANYAGOK
Barna rizs:
Tiamin (B1-vitamin) 6%
Niacin 8%
B6-vitamin 7%
Mangán 45%
Magnézium 11%
Foszfor 8%
Vas 2%
Cink 4%
Fehér rizs:
Tiamin (B1-vitamin) 1%
Niacin 2%
B6-vitamin 5%
Mangán 24%
Magnézium 3%
Foszfor 4%
Vas: 1%
Cink: 3%
Népszerű termékek
Magas rosttartalma miatt az egyik legkönnyebben emészhető gabona.
Gluténmentes
Az egyik legfontosabb fehérjeforrás, kimagasló a protein értéke.