Brokkolikrém

Brokkoli

Miért jó nekünk, ha gyakrabban fogyasztunk brokkolit?

 

Egy kis tudományos megközelítés:

brokkoli, ez a tápanyagokban gazdag keresztes virágú zöldség, hazánkban az utóbbi 20 évben kapott nagyobb figyelmet. Elsősorban krémlevesekben, rakott ételekben, szendvicskrémekben, vagy gabonával köretként fogyasztjuk.

Kutatások bizonyítják, hogy az antioxidánsokban gazdag keresztes virágú zöldségek, így a brokkoli is képes az immunrendszerünk védelmezőit felrázni. Hatásosan véd bennünket a rákos megbetegedésektől, a rák áttétes fejlődésétől, illetve a környezeti szennyeződésektől.

Mindezekért a jótékony hatásokért egy kéntartalmú vegyület, a szulforafán felel, mely a keresztes virágú zöldségekben képződik, és az emberi szervezetben méregtelenítő hatóanyagként működik.

A szakértők szerint naponta 5-10 dkg brokkoli elfogyasztása már védelmet nyújthat a hormonfüggő daganatok kifejlődése ellen.

Dr. Michael Greger orvos, író, nemzetközileg elismert táplálkozástudományi, élelmiszer-biztonsági és közegészségügyi előadó is, az ajánlásában, a napi 12 nélkülözhetetlen összetevő között említi a keresztes virágú zöldségeket (brokkoli, karfiol, karalábé, káposzta, kelbimbó).

Kutatások bizonyítják. Amellett, hogy ígéretes rák elleni hatóanyag, a szulforafán elősegíti a szem és az agy védelmét, csökkentheti az orrnyálkahártya allergiás gyulladását, kezelheti a kettes-típusú cukorbetegséget, és nemrég az is kiderült róla, hogy alkalmazható az autizmus kezelésében is.

Dr. Greger javaslata alapján maximalizálhatod a szulforafán képződést, ha főzés előtt először felaprítod a brokkolit, és vársz legalább 40 percet.

A fagyasztott brokkoli esetében már nincs szulforafánképző képesség, mert a fagyasztás előtt a zöldséget hirtelen előfőzik, így kikapcsolják az enzimeket.

A fagyasztott keresztesvirágúakban is ott van az elővegyület, ami ellenáll a hőhatásnak, és ha őrölt mustármagot szórsz a fagyasztott vagy a megfőzött brokkolira, akkor elkezdődik a szulforafán termelés.

Brokkolikrém

Egyszerű és gyorsan elkészíthető pirítósra kenhető BROKKOLIKRÉM

 

Hozzávalók:

 

500g brokkoli

1 közepes fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma vagy fokhagyma granulátum

2 evőkanál szezámmag

5-6 evőkanál napraforgómag

himalája só

bors

csipetnyi mustármag por

1evőkanál kókuszolaj

 

Elkészítés:

 

A friss, megmosott vagy fagyasztott, de már kiengedett brokkolirózsákat kevés forró vízben megpároljuk.

vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, majd kevés olajon megdinszteljük.

Folyamatos keverés közben külön-külön enyhén megpirítjuk a szezámmagot és a napraforgómagot.

 

A pörköléshez használjunk tapadásmentes serpenyőt, egyenletesen oszlassuk el a magokat, és folyamatos kevergetés mellett 1-2 perc alatt pirítsuk meg. Ha kész, öntsük ki egy lapos edénybe, hogy hamarabb elhűljön.

Fontos, hogy pirítás közben folyamatosan kevergessük a magokat, mert gyorsan odakap, és akkor mehet a kukába.

A kihűlt, megpárolt brokkolit az aprítógépbe tesszük  , hozzáadjuk a megpirított magokat, a hagymát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd pépesítjük. Természetesen dolgozhatunk botmixerrel is.

A vállalkozó kedvű kukták a szendvicskrémet még tovább bolondíthatják pépesített nyers fokhagymával vagy egy kis őrölt szerecsendióval.

Az így elkészített kencénk 2-3 napig a hűtőben biztonsággal megőrzi a minőségét.

 

Zöldborsópástétom

 

zöldborsó az a zöldség, ami szinte minden háztartásban a kamrák polcain, vagy a fagyasztóban egész évben a rendelkezésünkre áll. Sokszínű felhasználása lehetővé teszi, hogy ízletes levesek, főzelékek, raguk készüljenek belőle, vagy különféle gabonákkal társítsuk. Sőt, még szendvicskrémként is megállja a helyét.

Zöldborsó

A zöldborsó sok esszenciális aminosavat és fehérjét tartalmaz. Az ásványi anyagok közül megtalálható benne foszfor, kálium, vas, cink, mangán és réz. Értékes B1-, B2-, és C-vitamin forrás.

Ez a szendvicskrém életmentő lehet:

– ha fáradtak vagyunk, vagy

– épp nincs kedvünk a vacsorával bíbelődni,

– esetleg hirtelen betoppanó vendégek lepnek meg bennünket.

zöldborsópástétommal gyorsan, mégis finom és tápláló étket tudunk az asztalra varázsolni.

 

Hozzávalók:

40dkg zöldborsó

1 csokor apróra vágott friss petrezselyem vagy (morzsolt petrezselyemlevél)

2 gerezd fokhagyma reszelve vagy (fokhagyma granulátum)

fél citrom leve

1 csapott teáskanál só (Himalája)

1 kávéskanál őrölt koriander

1 kávéskanál őrölt köménymag

1 csapott kávéskanál bors

2 evőkanál hidegen sajtolt olaj

Zöldborsó pástétom tálalva

Elkészítés:

Ha nem a konzerv változattal dolgozunk, akkor a zöldborsót főzzük puhára, majd az aprítógépbe      téve (vagy botmixerrel turmixolva) a többi összetevő hozzáadásával pürésítsük.

 

Ezzel a mutatós, természetes zöld színű, ízletes borsópástétommal biztos sikerre számíthatsz.

 

Céklás szendvicskrém

 CÉKLÁS SZENDVICSKRÉM

Cékla. Sokan nem kedvelik az ízét, és bajlódni sem szeretnek vele, mert ha pucolásra kerül a sor, mindent összefog.

Miért érdemes mégis beilleszteni a táplálkozásunkba ezt a sokféleképpen elkészíthető, mindenki számára jótékony hatású vitaminbombát?

Cékla

Mert:

  • nagy mennyiségben találhatóak benne értékes vitaminok és ásványi anyagok, (vas, kalciummagnézium)
  • rostokban gazdag, viszont zsírszegény,
  • javítja a vérkeringést,
  • gyulladáscsökkentő, regeneráló hatású,
  • a benne lévő antioxidánsok daganatellenes hatással bírnak,
  • méregtelenítő és zsírégető hatása mellett,
  • vérnyomáscsökkentő,
  • javítja az állóképességet és a sportteljesítményt.

 

Hozzávalók:

1 nagyobb cékla (40 dkg)

1 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

2 szál sárgarépa

10dkg földimogyoró (sómentes)

fűszerek: só, bors, őrölt fűszerkömény, sómentes ételízesítő (ízlés szerint)

Céklás szendvicskrém

Elkészítés:

A mogyorót megdaráljuk.

A zöldségeket megpucoljuk, felkockázzuk, majd az aprítógépbe téve pépesítjük.

 

Hozzáadjuk a darált mogyorót, és ízlés szerint fűszerezzük.

Hűtőbe téve legalább egy órát hagyjuk az ízeket összeérni.

Pirítósra kenve fogyaszthatjuk.

 

Napraforgós szendvicskrém

Napraforgós szendvicskrém

Hozzávalók:

15 dkg hántolt napraforgó (vagy BIO hántolt napraforgó)

1 dl víz

½ dl hidegen sajtolt olaj

½ fej lila hagyma

1 ek. citromlé

1ek. őrölt pirospaprika

2 kk. só (Himalaya finom)

1 kk. kömény

Elkészítés: A ledarált napraforgómagot és a (lilahagyma kivételével) a többi hozzávalót alaposan összekeverjük. Legalább egy óráig pihentetjük végül az apróra vágott lila hagymát is hozzákeverjük.

 

Édesburgonyakrém

Édesburgonyakrém

HOZZÁVALÓK:

  • 1 db nagyobb méretű édesburgonya (batáta)
  • ½ bögre pirított napraforgómag
  • 4 gerezd sült fokhagyma
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • csipet chili paprika
  • ½  mokkáskanál fahéj (ceyloni őröltvagy BIO)
  • ½  mokkáskanál római kömény
  • 1 mokkáskanál almaecet
  • fekete bors
  • só (Himalaya finom) ízlés szerint

 

ELKÉSZÍTÉS:

Az édesburgonyát alaposan mossuk meg, vágjuk ketté, majd 180 fokos sütőben süssük puhára. (kb. 30 perc) Az elkészült sült édesburgonyát, pirított napraforgót, sült fokhagymát, paradicsompürét, olajat és a fűszereket pürésítsük krémesre.

Szendvicskrémként kenyérre kenve fogyasztható.