A jobb felhasználói élmény, illetve a biztonságosabb használat érdekében a weboldalon sütiket használunk.

Menü

Több ezer éve a porondon, a legek gabonája

Több ezer éve a porondon, a legek gabonája

Ha azt mondanám, sorolj fel néhány gabonafélét, akkor nagy valószínűséggel először a búzát említenéd.

Nem is csoda, hiszen a búza az egyik legrégibb és legismertebb, sőt Európában a legelterjedtebb gabonaféle. Elég csak megszemlélned a boltok, pékségek polcain sorakozó illatos

  • kenyereket,
  • ​pereceket,
  • briósokat,
  • zsemléket,
  • ​kifliket és egyéb ínycsiklandó péksüteményeket.

 

Búzalisztből készült péksütemények a polcokon

 

Miért éppen a búza? Vajon minek köszönheti évezredek óta tartó sikerét?

 

Búzakalász a búzatáblában

 

 

Időszámításunk előtt több mint 10000 évvel, őseink még többségében

  • gyűjtögetéssel,
  • halászattal és
  • vadászattal tartották fenn magukat.

 

Az összegyűjtött vadbúza magokat először csak nyersen rágcsálgatták, később tűzben pörkölés után fogyasztották.

Egy idő után felfedezték, hogy vízben áztatva a magok megpuhulnak. Ezt megőrölve kását, majd a kásatésztából sütéssel, egyszerű lapos lepényeket készítettek.

 

Mezopotámiában, a Tigris és Eufrátesz folyó völgyében, már időszámításunk előtt 5-7 ezer évvel, jelentős öntözéses gabonatermesztési kultúrák virágoztak.

Kezdetben

  • alakor (talajra, éghajlatra igénytelen egyszemű búza) és
  • tönke (kétszemű) búzákat, később
  • ősi tönkölyt, majd
  • közönséges búzákat termeltek.

Egyes régészeti leletek szerint Egyiptomban éltek az első pékek, akik már nem csak a saját és családjuk ellátására sütötték a kenyereket, hanem értékesítésre is. Itt készültek az első kelesztett tészták is. Valószínűleg ők jöttek rá először arra, hogy a kenyértészta levegősebb, lágyabb, könnyedebb lesz, ha kisütés előtt még pihentetik egy kicsit.

A kenyér az emberek életében fontos szerepet tölt be. Jelentőségét sok, ma is használt szóösszetételünkben őrizzük, pl.:

  • kenyérkereset,
  • kenyérpusztító,
  • kenyérleső,
  • kenyértörés,
  • kenyeres pajtás,
  • kenyéradó.

 

Számos közmondásunk is őrzi:

  • Kölcsönkenyér visszajár.
  • Egy kenyéren élnek.
  • Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel.
  • Megette a kenyere javát.

 

Búzakenyér az asztalon

 

Milyen a jó házikenyér?

Régen, a házaknál, a kenyérsütés elsősorban az asszonyok feladata volt, akik a kemencében hetente, kéthetente egyszerre több, nagyobb kenyeret is sütöttek. Minden alkalommal a következő sütéshez eltettek egy adag kovászt.

A Pallas nagy lexikona szerint

„A jó házikenyér készítése a következő: Miután a kenyérsütés előestéjén megszitáltuk a használandó lisztet, ezt teknőbe vagy cseréptálba helyezzük, s közepén kezünkkel gödröt csinálva, beleöntjük a langyos vízzel elkevert kovászt, melyet kevés liszttel lágyan elkeverünk, s letakarva a következő reggelig langyos helyen hagyjuk. Másnap 3 órával a sütés előtt egy kevés élesztőt teszünk az este megkészített kovászhoz, sót, köménymagot vagy ánizst, s körülbelül 8 liter liszthez 4 liter vizet. Ezen anyagot jó negyedóráig egyenletesen dagasztva, ha búzaliszttel dolgozunk, a tálban kelesztjük lágymeleg helyen, 24-26 C fokon 45 percig, ha rozslisztből készítjük a kenyeret, azonnal kiszakasztjuk, s a meglisztelt kenyérruhát a kosárban elhelyezve beletesszük, s ott megkelni hagyjuk. A jól megkelt kenyér még egyszer oly magas a kelés után, mint előtte, mire kemencében kétórai egyenletes hőfoknál kell megsütni”.

 

Egy búzabelső rejtelmei

Jelenleg a két legjellemzőbb búzafajta a kenyérbúza és a durumbúza.

  1. A kenyérbúza elnevezés utal arra, hogy a magas szénhidrát és gluténtartalma miatt a legalkalmasabb a kenyér elkészítésére.
  2. A durumbúza gluténtartalma alacsonyabb, mint a kenyérbúzáé, viszont a fehérjetartalma magasabb, így belőle nem kenyér, hanem inkább különböző száraztészták készülnek.

 

Tésztakészítés búzalisztből

 

Manapság előtérbe került ismét a tönkölybúza használata.

  • Alacsony szénhidrát, és
  • alacsony gluténtartalmának, illetve
  • magas fehérjetartalmának és
  • magas ásványi anyag tartalmának

köszönhetően egyre nagyobb teret hódít a reformtáplálkozók körében.

 

A teljes értékű búzában találhatók

  • fehérjék,
  • kis mennyiségű, elsősorban telítetlen zsírok,
  • vitaminok ( B1-, B2-, B5-, B6-, E vitamin, béta karotin, mely az A vitamin legfőbb forrása),
  • ásványi anyagok (magnézium, vas, kálium, kalcium, foszfor, jód, stb.)

 

Tudtad, hogy akik rendszeres fogyasztanak teljes értékű búzából készült termékeket (ezek az élelmiszerek nem finomított fehér lisztből készülnek), élvezhetik frissítő, gyulladáscsökkentő és vérképző hatását?

Hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, serkenti a májműködést.

Egyeseknél a búza fogyasztása, főként annak gluténtartalma miatt allergiás reakciókat okozhat, ezért számukra jó megoldás lehet a kamut (pártus búza). Ez az ősi gabonafajta magas tápértékkel rendelkezik, és nem vált ki allergiás reakciókat.

A glutén nem az ördögtől való, csak egy természetes fehérje, amely javítja a kenyerek, tészták állagát, melyek rugalmasak, ropogósak lesznek tőle.

 

Ha többet szeretnél megtudni a gluténérzékenységről, akkor kattints IDE, itt olvashatsz róla: Gluténmentes övezet

 

A teljes értékű búza (bár számos kedvező tulajdonsággal bír és mindenképpen érdemes napi szinten a táplálkozásunkba beilleszteni), gabonaszemeit köretként nem igazán tálaljuk fel az étkezéseink során. Mégis van lehetőségünk szuper, gyorsan elkészülő búzaalapú köreteket fogyasztani.

 

Búzából készít a háziasszony ételt a konyhában

 

Napjainkban a nők közül sokan választják, hogy megszámlálhatatlan teendőik mellett maguk főzik meg az ételeket a családjuk számára. Így biztosak lehetnek abban, hogy mit tálalnak fel szeretteiknek. Ebben az esetben nagy segítséget és időmegtakarítást jelentenek a gyorsan elkészülő, egészséges köretek.

Mindjárt megtudhatod, hogy mire gondoltunk.

 

Szupergyors köretek

 A búzapehely felhasználása nem kíván különleges előkészületeket. A nedvesítéssel és gőzöléssel átpuhított gabonaszemeket lapítóhengerek között lapítják ki. Mint minden pelyhet, ezt is fogyaszthatjuk

  • nyersen, valamilyen
  • folyadékban megpuhítva, vagy
  • megfőzve akár kiadós reggeli kásaként is.
  • Felhasználhatjuk még
    • levesek,
    • krémek készítésénél, vagy más
    • gabonapelyhekkel elkeverve reggelihez.

 

  Búzából készült ételeket mutat be a berber nép

 

A kuszkusz az észak-afrikai berber népcsoport („Imazighen” szabad emberek) konyhájából származik. Elnevezése a berberi szexu kifejezésből eredeztethető, ami jól formázott, lekerekített jelentést takar.

Általában durumbúzából készül, melyből gőzöléses eljárással kis darabok képződnek, melyeket ezután gondosan megszárítanak.

A kuszkusz egyre több helyen van már forgalomban. A háziasszonyok kedvence, hiszen pillanatok alatt készíthetnek belőle köretet, zöldséges egytálételt, salátát, sőt még desszertet is.

 

Hogyan készítsd el a kuszkusz köretet?

  • A kuszkusz szemeket kevés olajon pirítsd meg és
  • öntsd fel forró, fűszeres, enyhén sós vízzel. (Egy csésze kuszkuszdarához 1,5-2 csésze vizet számíts.) Ezután igény szerint még ízesítheted.
  • Az edényt a tűzhelyről húzd félre, fedd le, majd 10-15 perc dagadás után már fogyaszthatod is.

A kuszkusz köretként nagyon jól illik bármilyen zöldségekből készült raguhoz vagy akár egy ínyenc csicseriborsó pörkölthöz.

 

Kuszkusz csicseriborsóval a tányéron

 

A már kész köretből pillanatok alatt ízletes salátát is varázsolhatsz, ha

  • felkarikázott zöldhagymát,
  • apróra vágott paradicsomot,
  • paprikát,
  • uborkát keversz hozzá.
  • Szórd meg frissen felaprított petrezselyemmel,
  • sóval és borssal,
  • locsold meg egy evőkanál Oliva olajjal és
  • önts rá egy kis citromlevet.

Óvatosan keverd össze és már fogyaszthatod is.

 

Búzából készül a török rizs? 

A bulgur, vagy más néven török rizs, tápláló, egészséges búzatöret. A Közép-Kelet és a török konyha hagyományos étele. Előcsíráztatott, szárított és durvára őrölt búzából készül.

 

Bulgur és más török ételek az asztalon

 

Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, így elfogyasztása után hosszabb ideig nem jelentkezik éhségérzet, a vércukor- és az inzulinszint sem emelkedik meg túlzottan. A gabonák közül a legalacsonyabb a glikémiás indexe. (GI:46)

 

Hogy mi is az a glikémiás index? Itt elolvashatod: Glikémiás index

 

A bulgur elkészítése:

Általában már felhasználásra kész állapotban árusítják.

  • Kétszeres mennyiségű vízben kezd el főzni.
  • Forrástól számítva 10-15 perc alatt készül el, és még
  • további 10 percig hagyd, hogy puhuljon.

Sokan esküsznek rá, hogy ha főzés előtt egy kis olivaolajon megpirítják, sokkal jobb lesz az állaga.

 

Bulgur, más néven török rizs tálalva

 

A csoda csíra

A finomliszt készítésekor a búzamagtól elkülönül a búzacsíra és a korpa. A búzaszem belsejében található a búzacsíra, mely értékes tápanyagforrás. Tartalmazza a legértékesebb tápanyagokat:

  • fehérjék,
  • ásványi sók,
  • vitaminok,
  • enzimek, így csíra fogyasztásával ezen anyagokat teljes egészében be tudjuk juttatni a szervezetünkbe.

 

Búzacsíra ömlesztve egy abroszon

 

A népi gyógyászat a búzacsíra rendszeres fogyasztását a test méregtelenítésére, idegerősítőként, a rák megelőzésére, sőt öregedés-gátlóként javasolja.

Íze kissé diós jellegű. Mivel hőre érzékeny, kerüld a melegítését, hogy értékes tápanyagai megmaradjanak. Búzacsírát szórhatod a szendvicsedre, a reggeli müzlidbe, turmixba vagy akár a sütemények tetejére is.

Mivel a búzacsíra érzékeny a nedvességre is, ezért tárold jól zárható üvegedényben. Erre jó lehet egy egyszerű a befőttesüveg is. A búzacsíra lejárati idejét kövesd figyelemmel, mert a benne lévő zsírok avasodhatnak.

 

Vissza a BLOG tartalomjegyzékhez.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
Árukereső.hu